Budućnost ljepote

Što je biohacking i kako ćemo pomoću njega održavati izgled?

11. siječanj 2021.
Fotografije: Imaxtree.com
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Hakiranje tijela? Ne zvuči kao nešto pozitivno, no u ovom slučaju u tome možda leži budućnost zdravlja i ljepote.

Kako izgleda budućnost skincarea? Na koje načine ćemo njegovati tijelo, održavati mladolik izgled, zdravlje? Budućnost se na prvu čini daleko, no zapravo već je živimo, barem kada su njega i ljepota u pitanju. Upoznati smo s beauty printerima koji mogu "printati" puder koji nam savršeno odgovara, dostupni su nam beauty gadgeti poput LED maski za lice koje izgledaju kao dodatak iz ZF filmova. Istovremeno, rutine se svode na minimalizam, na ono osnovno i clean, koži najpotrebnije, pristupamo njezi holistički. Budućnost ljepote spajat će tehnološke inovacije i minimalizam, tako nam se čini, a tako smatraju i stručnjaci.

Za britanski Vogue o budućnosti ljepote govorila je Jasmina Vico, celebrity specijalistica za kožu hrvatskog podrijetla s londonskom adresom. Tamo je otvorila i vlastitu skincare kliniku koja je poznata u beauty krugovima, pa po tajnu mladolikog izgleda kod Jasmine dolaze i poznata lica poput glumica Jodie Comer i Saoirse Ronan. Ova specijalistica njezi kože pristupa spojem holističkih i high-tech metoda, a u razgovoru za Vogue spomenula je pojam biohackinga koji bi mogao promijeniti način na koji brinemo o izgledu.

O čemu se radi? Za početak, postoje različite definicije biohackinga, ovisno u kojem ga kontekstu spominjemo. U suštini, riječ je o pokušaju manipulacije tijela i bioloških funkcija kako bi se produžio životni vijek. Od različitih dodataka prehrani, tableta, pa do tradicionalnih metoda poput meditacije, biohacking obuhvaća načine kojima želimo poboljšati zdravlje i osjećati se bolje u tijelu te u konačnici živjeti duže. 

Biohacking kao nekonvencionalna metoda omogućuje manipuliranje zdravljem pa i očuvanje mladolikog izgleda. Jasmina tvrdi da je prevencija najbolji lijek i način očuvanja zdravlja te ističe važnost individualnog pristupa svakom klijentu jer je svaka koža drugačija. Praćenje rada organizma, zdravlje crijeva, utjecaj faktora kao što su stres i neispavanosti - ove informacije mogu dati dodatnu kontrolu nad tijelom i omogućuju da organizmu pružimo ono što mu nedostaje kako bi bolje funkcionirao, a mi izgledali mlađe. 

"Po prirodi sam znatiželjna osoba i oduvijek me zanimalo kako tijelo funkcionira, želim shvatiti procese starenja, načine produživanja života. Zanima me znanost i napredak u tehnologiji, a praćenje vlastitog zdravlja pomoću inovacija će nam pomoći pri shvaćanju uzroka problema, samim tim i sprječavanja njegovog nastanka", smatra. 

Predviđa da ćemo svi imati digitalnog blizanca kojeg ćemo svakodnevno gledati u ogledalu ili na mobitelima. On će biti pomoćnik u ljepoti, uz uvid u stanje lica ili biološku dob i prevencija će biti jednostavnija. Vico dodaje da mladost u bočici ne postoji, no uz umjetnu inteligenciju, 3D bioprinting i napredak tehnologije, nikad se ne zna. 

Savršenost je nedostižni ideal, ali ono što možemo je unaprijediti izgled kože kako bi bila najbolja verzija sebe. Kao najveću grešku koju svakodnevno radimo Vice navodi tretiranje kože s previše proizvoda koji nam ne odgovaraju ili ne trebaju. Na kraju dana to je suludo trošenje novca na često preskupe proizvode, osobito ako u njegu nije uključena zaštita od sunca i plavog svijetla, što je ključno za održavanje zdravlja i mladolikog izgleda. 

Vico vjeruje u sprječavanje problema, tretmane usmjerene na stanice kože i na napretke u biohackingu. Istovremeno, neke tradicionalne metode ne treba zanemariti. Šetnja prirodom, odmor od pametnih telefona, meditacija, vježbe disanja, opuštajuće kupke igraju veliku ulogu kako bi se osjećali dobro.