Beauty memo

Što je toner, a što esencija i jesu li nam zaista potrebni u beauty rutini?

13. kolovoz 2020.
Fotografije: Promo

Serum, tonik, esencija? Svi ovi preparati nam jamče dobrobit za kožu i ten, no jesu li nam svi potrebni i po čemu se razlikuju?

Kada je krenuo pubertet, a s njim i s akne, miteserima i problemi na licu, situaciju na licu pokušala sam sanirati između ostalog i s tonerom. U tim početcima mojih "beauty rutina" tonici su bili nešto agresivniji ( na bazi alkohola) nego što je to danas slučaj, ili nisam imala dovoljno znanja o tome koji je najbolji za moj tip lica. Kako god bilo, danas na tržištu imamo tonere nove generacije, ne peckaju i ne isušuju kožu, o njihovom sastavu i djelovanju lakše se educirati. No uz njih, govori se i o esencijama, još jednom proizvodu koji bi trebao biti dio svakodnevne rutine. Je li riječ o preparatima s istim djelovanjem i treba li nam u njezi ijedan od njih? 

Iako se radi o sličnim proizvodima koji se koriste nakon čišćenja, a prije seruma ili kreme, toner i esencija imaju različite funkcije. Glavna funkcija tonera je uspostavljanje normalne pH vrijednosti nakon čišćenja. Uz to, tonik će nakon čišćenja lica dodatno ukloniti vodeni kamenac, ostatke make-upa, prljavštine i ulja. Nije neophodan u rutini njege, ali može biti dodatan "bonus" za hidrataciju ili pak za tretiranje problematične kože. Na tržištu se nalazi više vrsta - za sužavanje pora, za suhu kožu, za problematičan ten, a važno je odabrati onaj koji odgovara potrebama kože. 

image
LRP adstringentni tonik (120 kn)/
Paula's Choice tonik za sužavanje pora; Amazon (21 dolar)/
Nuxe tonik s cvjetovima ruže za normalnu do suhu kožu/
Milk Matcha tonik za lice; Cult Beauty (25 funti)

Esencije nisu nikakav novitet, ali o njima se počelo govoriti tek nakon što je korejska beauty rutina napravila boom na beauty sceni. Prvenstveno one služe za hidrataciju i dijele sličnosti sa serumima. Esencija dolazi nakon tonika, lagano se utapkava na lice pružajući proizvodima koji slijede u njezi veću efektivnosti i bolje djelovanje - kada je koža vlažna, na nju se lakše vežu molekule koje dublje prodiru u kožu i tamo ostaju "zaključane", samim tim i bolje "obavljaju svoj posao". U suštini, esencije izvlače najbolje od proizvoda koji dolaze nakon nje. 

image
Fresh Kombucha Antioxidant Facial Treatment Essence; Sephora (68 dolara)/
Kiehl's Iris Extract Activating Treatment Essence (300 kn)/
Caudalie Vinoperfect Essence protiv hiperpigmentacijskih mrlja; Farmacia (199 kn)/
Tata Harper Hydrating Floral Essence; Cult Beauty (63 funte)

Na tržištu ih se nalazi širok spektar - primjerice one za dehidriranu kožu ili one za umornu kožu bez sjaja kojoj će vratiti "plumpy" izgled kože. Uz to, hrane kožu i vraćaju joj balans. Za razliku od tonera, ne nanose se blazinicama već utapkavaju poput seruma. Kako je dovoljno tek nekoliko kapljica, esencija će trajati jako dugo i teško ih je potrošiti.

Nisu nužni i možete bez njih, no toner, a posebice esencija dodatni su sloj hidratacije, koja je ključna za zdrav i ujednačen izgled tena. Posebno će od nje imati koristi one sa suhom kožom lica, iako će ih voljeti svaki tip kože. Problematičan tip kože više će koristi imati od tonera namijenjenih za masnu kožu sklonu aknama, a esencija je, osobito ljeti i zimi doza hidratacije koja neće biti na odmet.