Za ujednačen ten

Sve što trebate znati o kojičnoj kiselini

13. siječanj 2022.

Fotografija: IMAXtree

Kiselina prirodnog podrijetla ima svoje prednosti, ali i mane kada je problem hiperpigmentacije u pitanju.

Hiperpigmentacija, tamne mrlje i ožiljci najčešće priječe put do blistave i sjajne kože koja izgleda zdravo. Skincare sfera puna je sastojaka koji djeluju na posvjetljivanju kože i tena, a među kojima je najpopularniji vitamin C. No osim njega, možda je ispod radara prošla jedna od kiselina o kojoj se ne razgovara mnogo - kojična kiselina dobivena iz gljiva te fermentacijom soje i japanskog rižinog vina sakea. 

Ovaj aktivni sastojak djeluje kao kemijski eksfolijator, posvjetljuje i ujednačava ten, djeluje na mrljice na koži te na ožiljke. Često se spominje i u kontekstu tretiranja akni čiji nastanak i pojavljivanje može spriječiti ili usporiti. Proizvodi s kojičnom kiselinom kemijskim pilingom uklanjaju postojeće hiperpigmentacijske mrlje, a zatim sprječavaju nastanak novih potiskivanjem enzima tirozina, koji je zaslužan za proizvodnju melanina u koži. A s obzirom na antibakterijska svojstva, sprječava nastanak akni i nepravilnosti.

image

Fotografija: Unsplash

Kojična kiselina nalazi se u mnogim skincare preparatima, no rijetko samostalno i nikada u većoj koncentraciji od jedan posto. Iako ima benefite za kožu, kojičnu kiselinu potrebno je uvoditi postepeno, a osjetljiva koža mogla bi reagirati na nju u vidu crvenila, iritacije i perutanja kože. Za vrijeme korištenja kojične kiselina potreban je i dodatan oprez prilikom izlaganja suncu i obavezno je korištenje SPF zaštite jer je koža osjetljiva na UV zrake i sklonija dodatnoj iritaciji. U svakom slučaju, prije samog uvođenja u rutinu, sigurnije je potražiti savjet dermatologa. Oni koji se žele riješiti ožiljaka, bora i mrljica će imati koristi od ovog sastojka, no osjetljiva i već iziritirana koža spast može potražiti u blažim kiselinama i sastojcima. 

image

La Roche-Posay Pigment Control Concentrated Dark Spot serum za korekciju tena; Amazon/ SkinCeuticals Skin discoloration serum (98 dolara)/ Dermalogica Powerbright Dark Spot Serum (750 kn)/ Kojie San Facial sapun s kojičnom kiselinom; Amazon (9 dolara)/ iS Clinical serum za posvjetljivanje tena i anti-age njegu (158 dolara)