Traneksamična kiselina

Sve što trebate znati o novom super sastojku na beauty sceni

15. travanj 2021.
Fotografija: Imaxtree
 

Po čemu se razlikuje od ostalih kiselina i zašto bi trebala postati dio beauty leksikona - posebice ako se mučite s hiperpigmentacijom...

Nesumnjivo su kiseline u skincare industriji promijenile način na koji njegujemo lice i tretiramo određene probleme. Retinol, hijaluronska, salicilna, neke su od kiselina o kojima se pišu hvalospjevi jer zaista djeluju na problematiku, bilo da je riječ o aknama, hiperpigmentaciji ili anti-age njezi. 

A u posljednje vrijeme priča se sve češće o novoj kiselini - zove se traneksamična i pitamo se, uz sve ostale kiseline i super sastojke koje već poznajemo, je li nam potrebna i čemu buzz oko nje? Možda relativno nova u beauty kontekstu, u medicini se koristi već godinama, za sprječavanje prekomjernog gubitka krvi te razgradnju krvnih ugrušaka. Tada se najčešće uzima oralno, no otkriveni su i njezini benefiti za industriju ljepote, a odnose se na tretiranje tvrdoglavih hiperpigmentacijskih mrlja, melasme i tamnih mrlja, odnosno ona djeluje na smirivanje upale gotovo trenutno. Korištenjem se smanjuje vidljivost mrlja, a ova kiselina nježnija je od retinola koji može nadražiti osjetljivu kožu.

image
Fotografija: Unsplash
 

Za razliku od nekih kiselina, traneksamična kiselina ne odstranjuje višak mrtvih stanica kože, odnosno ne ponaša se kao eksfolijator, već djeluje protuupalno na kožu i izbjeljuje mrlje. Najjednostavnije ju je u rutini koristiti u obliku seruma, a sjajno je što je prigodna za svaki tip kože i lako se uklapa u ostatak beauty rutine. Trebala bi se koristiti uz SPF zaštitu (čije korištenje sprječava samu pojavu tamnih mrlja), uklapa se u rutinu koja sadrži vitamin C, niacinamid, retinol i bakuchiol. Za početak, uvedite je kao sastojak jednom dnevno, a zatim ujutro i navečer - nakon vitamina C i prije zaštitne kreme u jutarnjoj rutini, a nakon retinola u večernjoj, kako bi djelovanje sastojaka bilo što bolje.

Naravno, ako vaša koža to ne zahtijeva, izbjegavajte gomilanje sastojaka u njezi i držite se onih koji su tenu zaista potrebni - previše sastojaka nerijetko rezultira iritacijom. Ako je koža inače osjetljiva, kao i sa svakim sastojkom koji tek ulazi u rutinu, napravite test na reakciju. U slučaju da ispunjava vaše uvjete i želje vezane za super beauty proizvod - neki od ova tri seruma lako će pronaći mjesto u kupaonskom ormariću. 

image
The Inkey List Tranexamic Acid noćni tretman za kožu (15 funti)/
SkinCeuticals Discoloration Defense Corrective serum za njegu (85 funti)/
Murad Replenishing Multi-Acid Peel dnevni gel za njegu (65 dolara)