Žrtve ekrana

Tech neck ili zašto ovih dana posebno trebamo njegovati kožu vrata

14. studeni 2020.
Fotografije: rexfeatures.com

Često nismo svjesni koliko vremena provedemo s glavom zalijepljenom za ekran mobitela, a nismo svjesni niti posljedica koje takav položaj ostavlja na naš izgled i zdravlje. S preparatima doskačemo ovom problemu suvremenog lifestylea.

U tehnološkom dobu u kojem živimo, novi pojam više nije niti tech-neck. A dok traje pandemija i dok više vremena provodimo u svojim domovima, aktivniji smo na svim uređajima, mobitelu i računalu ponajviše. Sve što uzastopno ponavljamo iz dana u dan, naravno, ostavlja nepovoljne posljedice na izgled i zdravlje. 

Pa dok se trudimo ostati sve mlađi uz serume i zaštitne kreme za lice, zaboravljamo na dio tijela koji prvi pokazuje znakove starenja - vrat i dekolte. Koža na ovim mjestima posebno je osjetljiva i tanka pa zato i brže pokazuje znakove starenja, odnosno gubi na elastičnosti i punoći. Unatoč tome, prilikom svakodnevne njege lica skloni smo zaboraviti baš na ova osjetljiva područja.

--- 

Prve bore na vratu i dekolteu dodatno potičemo sami, svakodnevnim (pre)čestim gledanjem u ekran mobitela. U suvremenoj beauty terminologiji ustabilio se pojam tech-neck i odnosi se na posljedice položaja u kojem nam se nalazi vrat prilikom korištenja mobitela. Tech-neck ne očituje se samo estetski kroz pojavu bora već se s njim javlja i ukočenost te bolovi u ramenima, vratu, migrene i osjetljivost očiju. Simptome poput ovih možemo ublažiti smanjivanjem vremena koje provodimo pred ekranima.

image
Fotografije: rexfeatures.com

Bore i starenje kože ne možemo spriječiti, ali ih možemo ublažiti i usporiti. Za to su se pobrinuli beauty brendovi koji su izbacili proizvode koji ciljano djeluju na saniranje tech-neck problema. 

image
Kiehl‘s Super Multi-Corrective Anti-Aging Face and Neck krema (68 dolara)/ Ziaja Acai Berry
hranjiva regenerirajuća krema za lice i vrat; Notino (37,90 kn)/
it Cosmetics Confidence in a Neck krema; Cult Beauty (44 funte)
image
La Mer The Neck & Décolleté tretman; Nordstorm (295 dolara)/
SkinCeuticals Retinol neck-cream (120 dolara)/
Sisley Paris krema za vrat i dekolte; Lijepa.hr (1140 kn
 
image
Estée Lauder Resilience Multi-Effect Tri-Peptide krema za lice i vrat (74 funte)/
Clarinis Extra-Firming Neck & Decollete krema (90 dolara)/
Dr. Dennis Gross tretman za njegu vrata;Dermstore (75 dolara)