Beauty trend

Terapija svjetlom je budućnost

03. rujan 2022.

Fotografija: IMAXtree

Tekst: Paula Tilić

Njega kože, ali i tijela i duha sve se više oslanja na tretmane u čijoj je srži svjetlost - infracrvena, crvena, plava ili LED.

U sklopu termoterapije infracrveno svjetlo potiče metabolizam tkiva, stvaranje antitijela, cirkulaciju krvi, hidrataciju i opskrbljenost kisikom, ovisno o točki na tijelu na koju koncentriramo svjetlosni snop. Na taj način suzbija simptome prehlade i kožnih bolesti, umanjuje bolove u zglobovima, liječi bolesti uha, grla i nosa, djeluje opuštajuće na mišiće, odnosno grčeve mišića, a potpomaže i zarastanje sitnih ranica. 

Na sličan način infracrveno svjetlo djeluje i u saunama. Valovi dovode do zagrijavanja kabine, odnosno naših tijela u njima. Na taj se način mišići opuštaju, cirkulacija poboljšava, a toksini znojenjem izbacuju iz tijela. Ovakav tip saune povoljno djeluje i na probleme sa spavanjem, odnosno na nesanicu, ali i na tjeskobu i živčanu napetost. Posebno je se preporučuje upotrebljavati nakon treninga, kada se u tijelu akumulira mliječna kiselina, koja dovodi do grčenja i boli u mišićima – takozvane upale. Tretman infracrvenim svjetlom u tom će vas smislu opustiti, a intenzivirana cirkulacija dovest će do otpuštanja kiseline iz tijela. Brži će protok krvi kroz tijelo razrijediti i celulit, zagladiti kožu i povoljno djelovati na osjetljivu kožu lica. 

image

Fotografija: IMAXtree

A tako dolazimo i do njege kože. Terapija LED svjetlom i u tom se slučaju pokazala iznimno učinkovitom. Zapitajte se, ako već niste – od koliko se proizvoda sastoji vaša skincare rutina? Pet? Osam? Dvanaest? Umjesto silnih tonika, krema i vodica, stručnjaci sve više preporučuju LED maske koje, osim što se njima možete koristiti kod kuće, značajno manje štete okolišu te djeluju u potpunosti neinvazivno – što znači da na koži ne ostavljaju nikakve tragove, crvenilo ili ranice kao, primjerice, kozmetičko čišćenje lica. Diode pomoću kojih se vrši tretman dolaze u tri "boje": u plavoj, crvenoj i žutoj. Plava su svjetla korisna za rješavanje problema s aknama jer ubijaju bakterije koje ih uzrokuju i reguliraju masnoću kože. Crvena svjetla stimuliraju obnavljanje kože proizvodnjom elastina i kolagena, a žuta pomažu u zacjeljivanju ranica na licu također postižući anti-age efekte. Tretman se može vršiti i uz nadzor stručnjaka u određenim poliklinikama i wellness centrima, ali i kod kuće – maske se mogu kupiti ili naručiti s interneta te nisu komplicirane za upotrebu. Tretman traje između petnaest i dvadeset minuta, koje dobro dođu i kao odmor usred dana. Takva je terapija savršena prilika za razbistriti um i opustiti tijelo, jer se bilo kakve distrakcije, a posebno one tehnološke, ne preporučuju tijekom njezine provedbe.

Terapije svjetlom osiguravaju jedan posve alternativan pristup u njezi vlastitog uma i tijela

Da djelovanje svjetla na naše tijelo ima i psihološke posljedice dokazano je provođenjem istraživanja o takozvanom sezonskom afektivnom poremećaju. Osobe sklonije tome da ih zimski mjeseci i dani bez sunca poguraju prema depresivnim i potmulim stanjima mogu se podvrgnuti terapiji svjetlom, odnosno fototerapiji. Tridesetominutna izloženost umjetnom svjetlu donosi brojne psihološke benefite za naše tijelo i um, smanjuje ili čak otklanja simptome depresije, a uvelike utječe i na san. Ovdje se također razlikuju nijanse odnosno boje svjetla: plavo će svjetlo utjecati na razinu energije, odnosno povećati je, ali je u stanju narušiti rutinu spavanja ako mu se izlaže uvečer. Stanice u mozgu osjetljivije su na plavo svjetlo, a najmanje osjetljive na crveno, koje se stoga preporučuje upotrebljavati u kasnijim večernjim satima. Ono pozitivno utječe na mentalno zdravlje, povećava lučenje melatonina i osigurava mirniji i cjelovitiji san.

Terapije svjetlom osiguravaju jedan posve alternativan pristup u njezi vlastitog uma i tijela, koji je po mnogočemu superioran onima na koje smo dosad navikli. Prije svega, izostaje ambalaža pa možemo reći da su manje štetne za okoliš. Iako je za njihovu upotrebu potrebna struja, tretmani zaista ne traju dugo i ako ih se ne upotrebljava pogrešno, potrošnja ne bi trebala biti velika. Neinvazivni su i nježni, a njihove su koristi višestruke. Pozitivno utječu na raspoloženje, a pozivaju i na opuštanje – ne samo mišića već čitavog tijela, uma i duha. Petnaest do trideset minuta u danu izdvojenih za terapiju svjetlom – bez obzira na to želimo li zaliječiti neku fizičku ozljedu, pomladiti svoju kožu ili popraviti raspoloženje – odličan je "izgovor" za pauzu od posla, od društva, planova i obaveza. Opskrbit ćete se energijom kakvu bi vam osigurao i power nap.

Zbog brojnih pozitivnih učinaka koje terapije LED ili infracrvenim svjetlom imaju na naše fizičko zdravlje, istraživanja se i dalje uporno nastavljaju provoditi. Svjetlosnoj se terapiji predviđa unosna budućnost upravo zbog sigurne primjene, mnogobrojnih učinaka i manjka nedostataka.

image

BIOLOGIQUE RECHERCHE La Grande Crème za regeneraciju i restrukturiranje epiderme / TROPHY SKIN RejuvaliteMD LED antiage tretman/ SOLAWAVE Advanced Red Light tretman omogućuje spa njegu lica kod kuće / DR. DENNIS GROSS DRx SpectraLite Face Ware Pro maska kombinira crvena i plava svjetla/ MBR CytoLine Cream 100 koncentrirana hranjiva krema za obnavljajuću proliferaciju stanica