Šokantno kratka

Turbulentna povijest drske pixie frizure

24. rujan 2022.

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Tekst: Lea Ladišić

Svojevremeno šokantna i politički obojena, danas je pixie cut jedan od najtraženijih rezova u salonima. No, je li se značenje pixie frizure do danas promijenilo ili sa sobom nosi stereotipe prošlosti?

Nositi kratku kosu smatra se hrabrim činom. Kosa je naposljetku - simbol ženstvenosti, no samo (!) ako su dugi pramenovi u pitanju. U suprotnom, žena s kratkom kosom smatra se punom samopouzdanja, buntovnom, ‘otkačenom‘. Vjerojatno nije obiteljski tip, nije samozatajna, niti sjedi pristojno po bontonu. Sve su to naravno stereotipi vezani za kratku žensku frizuru, jer percepcija o identitetu i karakteru žene se s dužinom kose automatski mijenja, iako, sama ta dužina kose ne može govoriti o našim vrijednostima, manama i prednostima. No od malih nogu primamo poruke koje govore da se duga kosa poistovjećuje sa ženstvenim karakteristikama – i sve Disneyjeve princeze nose duge uvojke - Mulan je reže kako bi se prerušila u muškarca, a Matovilka gubi svoju snagu tek onda kada joj je odrezana duga, čarobna kosa. Što drugo zaključiti iz takvih poruka?

image

Audrey Hepburn
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Oko pixie frizure zato i danas vlada određeni bauk - iako je ovakav rez jedan od najpopularnijih u 2022. godini. Tražili smo hair stilisticu i vlasnicu salona Glamour, Milenu Maršić za točnu definiciju pixie frizure.

"Pixie je kratka frizura koja prati oblik glave tako da je više ošišana na vratu i sa strane dok je gornji dio kose nešto duži, a šiške mogu biti različite dužine, ovisno o obliku lica i željama klijenata", objašnjava i nadodaje da je pixie u trendu već duže vrijeme i da zapravo niti nije nikada izašao iz mode. Tako je još od 60-ih kad ga je popularizirala legendarna Twiggy ošišavši se na, za ono doba, šokantno kratku frizuru. "Slavni su i inače glavni pokretači trendova po pitanju kose, a za kratku se kosu, uglavnom, odlučuju žene snažne osobnosti poput Zoë Kravitz, Anne Hathaway, Sharon Stone, Tilde Swinton..."

A je li se poput nekog brzog trenda i percepcija o ženama kratke kose do danas promijenila? Vratimo se na same početke, odnosno u 1800. godine kada su žene prvi puta u Francuskoj nosile kratko rezanu kosu, tada poznatu kao Titus haircut (naziv se veže uz izgled osobe šišane prije odlaska na giljotinu). Skandalozno i tada za ženski izgled neprihvatljivo, pa niti trend nije zaživio, sve do dvadesetih godina dvadesetog stoljeća kada se pojavila bob frizura.

image

Linda Evangelista
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Roaring twenties donose kratki rez kojeg su popularizirale plesačice. No tek u pedesetim godinama prošlog stoljeća upoznajemo pixie frizuru kakvu znamo i danas. Glumice poput Audrey Hepburn i Jean Seberg nisu prihvatile nametnute normative ljepote i umjesto valovite duge kose nosile su "dječačku frizuru". Pixie postaje simbol osnaženja i nekonformizma. U šezdesetima, s idejom seksualnog oslobođenja i rodne fluidnosti, Twiggy i Mia Farrow kosu krate na još kraće dužine. Kroz sedamdesete vraća se duga, bujna kosa, da bi u devedesetima glumica Winona Ryder, supermodel Linda Evangelista i princeza Diana ošišale kosu, ne nužno kako bi poslale poruku neovisnosti već kako bi promicale i alternativnu ljepotu. Odnosno - da pojam ljepote ne ovisi o dužini kose, niti da je duga kosa jedini oblik ženstvenosti.

image

Halle Berry u nastavku filma James Bond "Umri drugi dan"
Fotografija: Profimedia

Pixie se kao posebno traženi trend javlja u vrijeme promjene koja dolazi od neke vrste nesigurnosti i neizvjesnosti, a često nosi i neku političku poruku. U našem vremenu, nakon pandemije i u jeku globalne krize, kosa se ponovno reže na kratke dužine. Promjenu frizure najčešće vežemo i uz emocionalno stanje pa se na rez ili drugu boju kose odlučimo kada okrećemo novi list u životu, prošlost ‘ostavljamo iza sebe‘, pa je i nova frizura simbol ponovnog rođenja. U ovom slučaju, mislimo na oslobođenja od karantene i zatvora pandemije, ali i od ustaljenih predrasuda. A ponekad je samo riječ o promjeni izgleda i ničemu više. Milena ističe da je kratka kosa praktičan izbor zbog kojeg se mnoge žene zaljube u ovaj look te da se ne susreće sa stereotipima vezanima za kratku žensku frizuru.

image

Fotografija: IMAXtree

"Imamo klijentice koje se oduvijek šišaju na pixie cut kao i one koje ponekad vole eksperimentirati s kratkom frizurom. Neke se, s druge strane, za pixie odlučuju zbog trenda ili stila, a neke zbog praktičnosti – zaista nema pravila. Pixie se često naziva i dječačkom frizurom ali ne bih rekla da se veže uz neke stereotipe – on može biti i dječački i uredan i avangardan i seksi-vamp, sve ovisi o dužini, šišanju i završnom stylingu kose", ističe Milena. Ono što želimo reći je, frizura može govoriti o nama, ali nas ne određuje - dakle, nosite kosu kako god želite, iz kojih razloga želite. Stereotipe, ako jesu prisutni u vašem društvu, tako ćete usput najlakše srušiti.

image

Mia Farroe
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia