GG LJEPOTA

U novu godinu s novim licem

11. prosinac 2023.

Fotografija: Launchmetrics/ Spotlight

Sponzorirani sadržaj

Dugogodišnji stručnjak za ljepotu doc. dr. sc. Aleksandar Milenović otkriva koje brzinske metode uljepšavanja možemo napraviti kako bismo zablistali na Silvestrovo, a koje zahtijevaju dugoročan plan.

Dobra vijest za pobornice "zelene" filozofije, a loša za ljubiteljice efektnog make-upa - Europska komisija je zbog ograničavanja upotrebe mikroplastike zabranila šljokice i razna sjajila u dekorativnoj i preparativnoj kozmetici! No, to nipošto ne znači da u novogodišnjoj noći nećete biti na visini zadatka ako se potrudite. Zablistati možete i s ekološki prihvatljivom šminkom (smatram da dobar make-up rješava pola posla kad je riječ o uljepšavanju i pomlađivanju), a tu su i neinvazivni tretmani.

Postoje, naravno, i invazivne metode, no ako ste se sada odlučile za neku od njih, bojim se da ste - zakasnile. Oporavak nakon kirurških zahvata poput faceliftinga ili blefaroplastike duže traje pa teško da ćete do ulaska u 2024. moći pokazati novo lice. Manje agresivni as iz rukava su botulinum toksin (poznatiji kao botoks), hijaluronski fileri te polilaktični konci, koji su svojevrsna zamjena za facelifting u području donje čeljusti i jagodica. Pritom ih ne bih preporučio osobama starijim od 55 godina. One više nemaju kvalitetan tonus kože pa će konci - umjesto da je zategnu i podignu - kroz nju proći kao kroz putar. Sa šminkanjem nakon toga treba pričekati barem nekoliko dana, za razliku od filera i botoksa. Kako, naime, tu nije riječ o dubinskim zahvatima i ne dira se tekstura kože, klijentica može odmah nanijeti make-up i otići na večeru ili party.

image

Doc. dr. sc. Aleksandar Milenović, maksilofacijalni kirurg i plastični kirurg glave i vrata, voditelj Odjela kirurgije tumora glave i vrata Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i Odjela za estetsku kirurgiju Poliklinike Kustec

Često naglašavam kako bi briga o izgledu trebala biti promišljena, a ne gašenje požara. U tom smislu svatko bi trebao pronaći stručnjaka koji bi mu napravio plan za ljepotu - ne jednogodišnji ili petogodišnji, već dvadesetogodišnji. Da u svakom trenutku zna što treba raditi, da zna što su kratkoročne, a što dugoročne mjere. Bit ću slikovit: "redovni servis" trebale bi biti neinvazivne metode poput botoksa i hijalurona, a "generalka" kirurški zahvati kao što su facelifting i blefaroplastika. Idealno bi bilo napraviti dva tijekom života. Uvijek, naravno, postoji mogućnost da nam se i uz redovne servise nešto pokvari, no manje su šanse ako nam estetske metode postanu osobna higijena, a ne nužda. Tada se nećemo morati brinuti ni o izgledu na Silvestrovo. Ili hoćemo, jer malo tko se tijekom zimskih blagdana može oduprijeti slasnim i masnim jelima poput sarme sa suhim mesom, odojka s francuskom salatom i kremastim kolačima. Kao i raznim alkoholnim pićima na domjencima i obiteljskim druženjima. No, suvišni kilogrami su druga tema koja postaje aktualna na proljeće, jer se mnogima tek tada upali alarm.