Manje (make-upa) je više

Vizažistica nam otkriva novi trend: ‘Previše make-upa poistovjećuje se s neukusom‘

20. svibanj 2020.
Fotografije: Getty Images/Imaxtree

Konturiranje, višestruki slojevi teške šminke i vrlo naglašeni make-up odlaze u drugi plan, potvrdila nam je vizažistica Petra Sever i otkrila savjete za savršen minimalistički look.

Socijalno distanciranje i izolacija pružili su nam dovoljno slobodnog vremena da se pozabavimo nekim stvarima za koje prije nismo pronalazili vrijeme, no jedna od tih stvari nije bilo praćenje make-up tutorijala za primjerice konturiranje ili postizanje full make-up looka koji oduzima gotovo sat vremena nanošenja šminke. Više smo se fokusirali na njegu kože, a make-up je ostao po strani i zapravo smo shvatili koliko koža lakše diše bez brojnih slojeva šminke.

I prije izolacije, a pogotovo nakon nje, beauty industrija naglasak sve više stavlja na prirodni look. Nakon ere teškog make-upa, precizno izvučenog eyelinera i savršeno iscrtanih obrva te konturiranja i naglašavanja usana po uzoru na Kardashianke, došlo je razdoblje novog ekstrema koji se odnosi na prirodnost i clean look, koji možemo nazvati novi beauty trendom. Novi clean pokret komentirala nam je i vizažistica Petra Sever i odgovorila na pitanje - ostavljamo li tehnike poput bakinga ili konturiranja u prošlosti.

"Tehnikama kao takvim nije došao kraj jer su neke postajale i davno prije nego su trendovi predstavili iskrivljenu verziju iste, ali ne bih ni rekla da je došao kraj njihovoj interpretaciji. Zapravo se nakon prikaza jedne krajnosti, a to je potpuni maksimalizam kada je u pitanju make-up (pogotovo u korištenju tehnika koje su zapravo namijenjene prvenstveno za drag queen make-up) krećemo u smjeru druge koja je u potpunosti 'oslobođeno' lice", smatra vizažistica. Tako u posljednje vrijeme možemo čitati više o njezi kože i minimalnim make-up lookovima - poput 'glass skin' trenda ili 'cream skin' looka.

"U modnoj industriji je 'no make-up' jedan od vječnih klasika i osvrnemo li se na vizuale raznih brendova posljednjih godina, možemo primijetiti kako se sve vratilo na privid prirodnosti kada je u pitanju izgled kože. Rekla bih da se pretjerivanje s make-upom počelo poistovjećivati s nekom vrstom neukusa", smatra Petra Sever.

Vjerujem da veliku ulogu ima i zasićenost lookovima kojima smo obasipani na Instagramu, a koji nisu primjenjivi u “stvarnom” životu i svakodnevici. Kroz zasićenost se javlja potreba za jednostavnošću, pa tako i u make-upu

Naravno, trendove, kako modne tako i one u svijetu ljepote, zahvaljujemo Instagramu i društvenim mrežama koje potenciraju stvaranje istih. Sjećate se spomenutih make-up lookova i tutorijala koje je nemoguće nositi svakodnevno jer bismo izgledali smiješno? Zapravo su služili samo za virtualno predstavljanje osobe i šminkanje je bilo namijenjeno samo za društvene mreže. Sada na feedu iskaču fotografije blistavog tena i prirodni no-make up izgled, doduše, i taj 'no-make up look' zahtijeva određeni trud.

image
Dewy skin je poželjan look u 2020. godini

"Gotovo svaka slika (čast iznimkama) uz koji stoji opis da je lice čisto bez ikakvog proizvoda najčešće prikazuje lice koje je ipak barem minimalno našminkano. Instagram je definitivno utjecao na trendove u šminkanju i sigurno do neke mjere utječe još uvijek. Sve ovisi o tome koju skupinu beauty influencera i stručnjaka publika prati", komentira Petra koja je uvjerena kako veliku ulogu u novom trendu ima i zasićenost lookovima kojima smo obasipani na Instagramu, a koji nisu primjenjivi u 'stvarnom' životu i svakodnevici.

"Kroz zasićenost se javlja potreba za jednostavnošću, pa tako i u make-upu. Naglasak na skincare i zdravu kožu uspješno je plasirao 'wet look' i 'dewy skin' trend koji već dugo dominira, a najlakše se postiže kada je koža čista, zdrava i njegovana. Uz sve navedeno, u lockdownu smo imali prilike svatko na svojoj koži osjetiti razliku kako ona diše kada je ne gušimo s previše proizvoda".

Kako onda postići minimalni make-up?

Petra nam savjetuje, osim pravilne njege i brige za zdravlje kože, da je od ključne važnosti da sve što nanosimo, nanosimo u tankom sloju te da ne pretjerujemo s količinom proizvoda. "Ovisno o tome koliko prirodan look želimo postići dovoljno je nanijeti malo korektora ili toniranog seruma i maskare za nude look. Kada želimo kompletan look sa svakim segmentom onda ćemo koristiti jednak broj proizvoda kao i za neki jači, ali ćemo birati tonove i teksture koji su nježniji i transparentniji", savjetuje nam.

Minimalizam u svijetu make-upa svakako nam je draži od onih lookova koji ne pripadaju u stvarnost, a zdravi i blistavi izgled kože uvijek će biti vodeći trend. I više nego što je to slučaj s modnim trendovima, oni nametnuti u beautyju neće pristajati svakom licu, pa iako ih viđamo 'posvuda' na društvenim mrežama (najčešće uljepšane i naglašene verzije određenog trenda), ne znači da ga svi moramo nositi - ionako u tome nema ljepote.