Doza vitamina

Vrijeme je za serum s vitaminom C

08. svibanj 2022.

Fotografije: Press

Mnogobrojne blagodati ovog sastojka zadiru u sve aspekte njege: vitamin C čini kožu zdravijom, ljepšom, mekšom i zaštićenom. No kako, i još važnije, kada ga uvrstiti u svoju skincare rutinu?

Vitamin C je, prije svega snažan antioksidans, što znači da neutralizira slobodne radikale i stvara zaštitnu barijeru kože. Potiče sintezu kolagena, koji čini kožu mlađom i ljepšom te na lice vraća sjaj. Serum s vitaminom C preporučuje se koristiti kroz čitavu godinu jer pomaže u liječenju oštećenja uzrokovanih zagađenjem, stresom, hladnoćom i suncem.  

Kažu da je uz slova S, P i F, upravo C najvažnije u kontekstu proljetne, odnosno ljetne skincare rutine. U proljeće je posebno korisno stavljati vitamin C, jer koža uslijed dugih zimskih mjeseci, takoreći, posivi. On će na kožu djelovati tako što će je prividno posvijetliti te zagasit ton zamijeniti blistavim, svježim tonom. Poseban se učinak postiže ako ga se uključi u rutinu nakon čišćenja, ali prije nanošenja hidratantne kreme ili tonika. Krema će ga učvrstiti, a istovremeno će sastojak moći djelovati dovoljno snažno da vam pruži svu potrebnu zaštitu od vanjskih uvjeta, koji za vrijeme toplih dana mogu djelovati poprilično invazivno na našu kožu.

image

Fotografija: Unsplash

Serum se ne preporuča koristiti s retinolom, jer zbog različite pH vrijednosti sastojaka njihovo zajedničko nanošenje može djelovati kontraproduktivno. Najbolje je čuvati ga u hladnjaku, jer kao i našoj koži, šteti mu previše topline i prirodnog svjetla. Također, kao iznimno aktivan sastojak, brzo gubi svoja svojstva ukoliko je izložen nepovoljnim uvjetima. Ako otvorite jednu bočicu, nanosite serum dva puta dnevno (ujutro i navečer) sve dok je ne ispraznite - ovo nije jedan od elemenata skincare rutine koji možete kombinirati s drugima, mijenjati i rotirati. Držite se jednog kako biste osigurali najučinkovitiji mogući rezultat - zato pakiranja i jesu tako minijaturna. Zbog svoje osjetljivosti na zrak i i svjetlost, ne preporučuje se osobama s upalnim aknama i miteserima, a mogu ga preskočiti i oni koji na koži ne primjećuju znakove umora i sivila.

Ipak, unatoč benefitima ovakvog nanošenja vitamina C, ne treba zaboraviti da je najkvalitetniji unos upravo onaj koji se odvija oralnim putem, dakle kroz hranu. Zato prije nego što se bacite u potragu za novim skincare proizvodom, u svoju prehranu uvrstite šipak, kivi, brokulu, cvjetaču, naranče, limune, dinje...

image

10% Pure Vitamin C Serum; L'Oreal Paris (235 kn)
Vitaminski serum C; Olival (149,90 kn)
Skin Specialist Vitamin C Anti-age serum; Afrodita (149,99 kn)
Hyaluron-Filler Vitamin C booster; Eucerin (135,50 kn)
Pure Vitamin C10 Serum; La Roche Posay (303,00 kn)

image

Posvjetljujući serum Vitamin C Ester (770 kn)
Koncentrirani serum za lice C+C Vitamin Line Natura Bissé (1.496,50kn)
Posvjetljujući serum u kapsulama Elizabeth Arden (430 kn)
Antioksidativni serum za učvršćivanje kože Foreo (444 kn)
Posvjetljujući serum s vitaminom C Omorovicza (797 kn)

image

Losion za posvjetjlivanje s hidratantnim učinkom i vitaminom C Diego dalla Palma (170 kn)
Serum s vitaminom C BioLumin Dermalogica
BioLumin-C Vitamin C Serum (620 kn)
Serum s vitaminom C Biossance (500 kn)
Serum s vitaminom C Firma Fresh Drunk Elephant (544 kn)