Beauty talk

Zagrebački frizer komentira nam trendove: od feniranja do it nijansi koje će se nositi u 2023.

05. veljača 2023.

Fotografije: Privatna arhiva

Na koju dužinu, koju nijansu, a koju njegu za kosu odabrati otkriva nam popularni zagrebački frizer iz salona PRIMEvision.

Otkako je početkom godine Hailey Bieber skratila kosu na ravni bob, odmah se pretpostavilo da će ova frizura postati najtraženija u salonima - iako su bob i sve njegove varijante već nekoliko sezona najpopularnija frizua za koju se možete odlučiti. Ništa neobično u činjenici da nas celebrity frizure potiču na posjet frizeru, pa ponekad i na drastične promjene poput nove boje kose - i platinasto plava kosa postala je sezonski hit zbog Bella Hadid, Aubrey Plaza pa i Marilyn Monroe o kojoj je izašao biografski film.

image

Hailey Bieber
Fotografija: Profimedia

O svim trendovima, stylinzima kose i njezi razgovarali smo s Ivanom Pervanom, hair stilistom salona PRIMEvision koji nas je proveo kroz aktualne trendove u kosi. 

image

Ivan Pervan
Fotografija: Goran Čižmešija; Style Second

"Ove sezone naglasak je na šiškama mekanog izgleda, na zavjesa šiškama ili na punom rezu. Prevladava srednja dužina kose kao najtraženija, a ono što je traženo je i slojevito ošišana kosa u kombinaciji sa šiškama koje su prilagođene obliku lica. Popularna boja kose ove godine svakako je smeđa, u nekoliko varijanti, a naglasak je i na toplim, bakrenim tonovima. Možemo reći da će 2023. godina biti u znaku prirodne nijanse kose s ponekim modnim naglaskom. Popularni su valovi u kosi na više načina, no definitivno prevladava što prirodniji izgled.", ističe Pervan i nadodaje da šiške, iako dosta tražene, nisu prigodne baš za svakoga. Kod šišanja kose i šiški obraća pažnju na oblik lica klijentice, pa ako licu pristaju šiške, zašto ne isprobati novi look? 

Dotaknuli smo se i celebrity trendova: "Bella Hadid, Aubrey Plaza, samo su neke od slavnih djevojaka koje u posljednjih nekoliko mjeseci nameću trend blonde, odnosno blajhane kose. Koliko god izgledala atraktivno, prije blajhanja kose treba imati nekoliko stvari na umu. Za početak, treba biti svjestan činjenice da iza finalnog izgleda stoji tim stručnjaka - puno detalja, umetaka i na koncu obrade fotografija kako bi frizura izgledala savršeno. U praksi je to nešto drugačije, a platinasta nijansa najrizičnija je u skupini blonde boja za kosu. Prije svega treba pripaziti na ton i podton kože, uz savjete svog frizera. Također, ne podnosi svaka kosa blajh niti posvjetljivanje, a kada je u pitanju tanka i prirodno kovrčava kosa, često možemo dobiti neželjeni rezultat", upozorava Ivan. 

image

Aubrey Plaza
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Ako se pripremate za neku od svečanosti ili za vjenčanje, valovi nisu jedini izbor, ističe i predlaže nam favorite koji su traženi u njegovom salonu. "Za bilo kakve svečanosti najtraženija je podignuta kosa u neobaveznu punđu u kombinaciji sa zavjesa šiškama, a za dnevni look klijentice biraju blow out frizuru te volumen u kosi. Pletenica - ili pletenice su dosta zahvalan izbor, osobito za dnevne situacije, no isto kao i visoki ili niski rep, odlične su za dnevne i večernje lookove te situacije u kojima nam je potrebna brzinska, a uredna i lijepa frizura."

U kontekstu trenda spominje se i kosa puna volumena koja se postiže feniranjem, po uzoru na frizure kakve su nosili supermodeli devedesetih godina. No osim u salonu, volumen možete postići i kod kuće, uz nekoliko proizvoda i spretne ruke.

image

Fotografije: Promo

"Blow out, odnosno fenirana frizura se već duže vrijeme drži na tronu kao najpopularnija. Kako bi je uspjeli napraviti samostalno u kupaonici, potrebna je dobra pjena koja daje dodatni volumen i čvrstoću, okrugla četka srednje veličine (ili više njih), te za posljednji korak oblikovanja frizure, nanesite suho ulje u kombinaciji s laganim sprejem za kosu", savjetuje nam Ivan i za keaj ističe da njega kose treba biti na prvom mjestu. 

"Kako bi mogli odabrati proizvode koji najbolje odgovaraju kosi, prije svega je najbolje napraviti analizu kose i odrediti koja terapija je najbolja. A prvi korak u njezi je piling vlasišta kako bi se oslobodili nakupina, prljavštine i prhuti, koja je inače najčešći problem. Zatim je potrebno izabrati pravu masku, ulje i serum - dakle, bitna je cjelina kose od tjemena do vrhova".