Oud

Zaneseni intenzivnim i rijetkim sastojkom parfema

25. listopad 2022.

Fotografije: Promo

Drvenasta mirisna nota jedna je od najluksuznijih na tržištu, a u posljednjih nekoliko godina i sve traženija kao glavni sastojak parfema.

Drvenasti, biljni miris oud ujedno je i jedan od najskupljih mirisnih elemenata na svijetu, no znate li zašto? Sigurno ste čuli za oud, koji je čest dio parfema i sigurno ste ga namirisali u omiljenim parfemskim notama.

Zovu ga agar i tekuće zlato, a riječ je o aromatičnoj smoli odnosno ulju rijetke vrste drveta, koje se skuplja najčešće u jugoistočnoj Aziji. Smatra se dragocjenim i rijetkim jer je za njegovo sazrijevanje potrebno određeno vrijeme. Oud se mora "skuhati", odnosno nastaje u procesu dok je drveće oštećeno uvjetima iz okoliša, a zatim smola koju proizvodi da zaštiti svoju jezgru ono je što postaje oud. Tek svako deseto stablo u svojoj srži proizvede smolu, a najkvalitetnija je ona od starih stabala koja imaju posebnu aromu. Oud se smatra i mirisom koji će se najduže zadržati na koži i bolje će odgovarati onima koji preferiraju snažnije parfeme, umjesto onih neprimjetnih koji mirišu poput kože. 

Egzotične i snažne note poput agara sve su popularnije na tržištu, pa je primjerice 2007. godine lansirano manje od deset parfema s ovom mirisnom komponentom, dok je u 2019. godini taj broj skočio na 200. S obzirom na povećanu potražnju za ovim sastojkom, a dugotrajnost prirodnog procesa nastanka smole, neke tvrtke počele su umjetno izazivati proizvodnju smole na stablima koja bi se nakon toga posjekla, što naravno može ugroziti stabla i narušiti prirodnu ravnotežu. Sintetički oud kao takav ne postoji, no ono što parfumeri pokušavaju je replicirati miris prirodnog agara, prilikom čega se može prilagoditi i napraviti manje ili više intenzivnim, toplim ili zemljanim. 

Commes Des Garçons Wonderoud jedan je od slavnih primjera parfema s notom ouda, kao i Byredo Oud Immortel te Tom Ford Oud Wood, a naše mirisne favorite s ovim sastojkom izdvajamo u nastavku. 

image

Maison Francis Kurkdjian Oud Satin Mood (1581 kn; 209,83 eura)/
Tom Ford Oud Wood (1335 kn; 177 eura)/
By Kilian Musk Oud (320 eura)/
Gucci The Voice of the Snake (354 eura)/
Dominique Ropion The Night (1095 eura)/
Comme des Garçons Wonderoud (1055 kn; 140 eura)