Sasvim poseban parfem

Zanima vas kako miriše svemir? Konačno imamo odgovor

30. lipanj 2020.
FOTOGRAFIJE: iStock
Ines Madunić
Ines Madunić

Jeste li kao mali htjeli biti astronaut? Tehnologija danas i u bliskoj budućnosti omogućit će nekima da taj san ostvare, čak i ako to nije njihova profesija. No, nama koji ostajemo čvrsto na Zemlji uskoro će se otkriti jedna tajna - kako svemir miriši.

Na temelju ispovijesti više astronauta američke agencije za istraživanje svemira, NASA-e, stvoren je parfem koji miriše poput svemira, a novac za njegovu proizvodnju i distribuciju trenutno se prikuplja na Kickstarteru, platformi za crowdfunding. 

Steve Pearce, kemičar i osnivač tvrtke Omega Ingredients, koja se bavi proizvodnjom parfema, još je 2008. dobio zadatak od NASA-e da stvori parfem koji miriši kao svemir. NASA ga je koristila i još koristi u treningu astronauta, odnosno u simulatorima.

image
Eau de Space u prodaji bi se trebao naći u listopadu

Cilj je pripremiti astronaute koji prvi put idu na misiju kako ih ništa ne bi moglo iznenaditi. Pearce je radio s astronautima koji su već bili u svemiru i koji su mu detaljno opisivali svoje doživljaje. Na tome je radio godinama, a sad su uspjeli dobiti dopuštenje da komercijalno proizvedu Eau de Space. 

Prema riječima astronautkinje Peggy Whitson, svemir miriši poput "baruta odmah nakon što ste ispucali metak, kao nešto spaljeno i dimljeno - gorko", dok su drugi rekli kako tu ima još i nota maline, ruma i sprženog odreska. 

Cijena Eau de Space trebala bi biti 15 dolara, u prodaji bi se trebao naći u listopadu, a nakon što su polučili veliki uspjeh na Kickstarteru, ekipa razmišlja i o parfemu koji će mirisati poput Mjeseca.