Hidratacija & sjaj

Zašto biste trebali u njegu kose dodati - serum

29. svibanj 2022.

Fotografija: IMAXtree

Ljeto predstavlja izazov za kosu koju ćemo tijekom idućih nekoliko mjeseci nebrojeno puta svezati i raspustiti, smočiti i osušiti, izložiti soli, pijesku i vrućini. Za dodatnu njegu preporučamo kvalitetan serum koji će je zaštititi od vlage, onečišćenja, prašine i sunca.

Svi već znamo što čini bazu njege kose. Redovito pranje i korištenje sredstava za regeneraciju, nanošenje maske minimalno jednom tjedno. No u rutinu se isplati unijeti i serum - proizvod koji se jednostavno nanosi, a donosi brojne benefite. Obogaćuje kosu i čini ju mekšom, što je posebno važno narednih nekoliko mjeseci koje ćemo provesti pod jakim suncem ili pak klima uređajima, izloženi raznim vanjskim utjecajima koji su pravi izazov za našu kosu, kožu i tijelo.

Ako je serum već odavno dio naše skincare rutine, treba ga uvesti i u onu za njegu kose. Glatka, meka i sjajna - takva želimo da bude i onda kada je uredno raščešljamo i kad je stiliziramo tako da izgleda casual i messy. Serumi su proizvodi rađeni na bazi silikona koji će hidratizirati kosu i zaštititi je od vlage i onečišćenja. Namijenjeni za korištenje i na mokroj i na suhoj kosi, mogu djelovati u sklopu tretmana prije oblikovanja ili kao završni proizvod. Savršen je dodatak na one dane između pranja, kada nam se žuri i nemamo vremena, a želimo postići glam efekt.

image

Fotografija: Unsplash

Za razliku od ulja koje kosa upije, serum stvara zaštitni sloj na površini koji ne prodire u srž kose. Kako biste ukrotili neposlušne pramenove, nanesite serum prije korištenja fena odnosno toplinskog oblikovanja. Na mjesta gdje želite potencirano glađu teksturu kose, nanesite ga na pramoneve nježnim pritiskom pomoću dva prsta. Nemojte ga nanositi na korijen kose, jer se tretman vlasišta razlikuje od tretmana vrhova. Čak i najlakši serumi mogu utegnuti kosu, uzrokovati nakupljanje proizvoda i učiniti da taj dio kose izgleda masno. Zato je bolje početi s vrhovima i polako napredovati prema sredini. 

Važno je odrediti i količinu: seruma možete, i to zapravo vrlo lako, nanijeti previše. Bez obzira na to je li vaša kosa duga ili kratka, tanka ili gusta, granicu između savršeno ulaštenog i masnog je lako premašiti. Uzmite, za početak, količinu koja je preporučena za vaš tip, a zatim kroz vrijeme proučavajte reakcije i prilagodite dozu. Različiti se serumi proizvode za kovrčavu i ravnu kosu, a u obzir trebate uzeti i svoje ciljeve, odnosno look koji želite postići - sve ovisi o tome je li vam prioritet zaštita, duboka hidratacija, rast kose, definicija kovrči ili potencirani sjaj. Donosimo vam nekoliko prijedloga za prvi korak: odabir savršenog seruma!

image

ALFAPARF MILANO Semi Di Lino Sublime Glow Multiplier Alfaparf Milano; Lijepa.hr (130,80 kn)/Dvofazni serum za oštećenu kosu Kerastase; Notino (326,50 kn)/Serum za zaglađenu kosu protiv vlage L'Oreal Professionnel; Douglas (129,00 kn)/Serum protiv ispucanih vrhova Wonderful Repair Balea; dm (24,90 kn)/Nourishing + Coconut Milk Anti-Breakage Serum OGX; Amazon (68 kn)/Serum za zaglađivanje za neposlušnu kosu L'Oreal; Notino (138,70 kn)