Drastični rezovi

Zašto nam je prvi korak nakon velike životne promjene - odlazak kod frizera

04. siječanj 2022.

Fotografija: Imaxtree

Prvi korak nakon neke velike životne promjene često je odlazak kod frizera - zašto to radimo i na što treba pripaziti...

Želiš li stvarno šiške ili prolaziš kroz još jednu životnu krizu?”, jedan je od memeova koji sam nedavno vidjela. Ima ih mnogo na istu temu, a šiške su posebno potentan motiv. Svi koji su ih ikad imali, znaju o koliko se velikom životnom koraku radi, i to vjerojatno jer su nekoć mislili kako to nije ništa drastično jer kosa ionako raste. Postoji taj period u kojem imamo osjećaj da stoje na mjestu, da nikad neće izrasti dovoljno da ih možemo staviti iza uha, a onda moramo donijeti odluku – biti strpljivi ili ih ponovno ošišati, pokrećući proces ponovno.

No, ovo nije tekst o šiškama, nego o osjećajima. Naime, kad prolazimo kroz neku krizu, emocionalno zahtjevan period života, velike promjene poput prekida veze ili prijateljstva, promjene posla, smrti bližnjih, jedna od čestih reakcija je i promjena frizure. Ne moraju to biti šiške, može biti drastično šišanje ili bojanje kose, recimo. U svakom slučaju, životne promjene često će se odraziti na našoj kosi. Zašto to radimo? 

Svi se sjećamo trenutka iz 2007., kad je cijeli svijet uživo gledao kako Britney Spears ulazi u frizerski salon i sama si brije dugu kosu. Izlazeći iz salona, dočekali su je brojni paparazzi, koji su je pratili u stopu i prenijeli njezin mentalni slom svima koji su htjeli gledati. Britney je tada prolazila kroz težak i vrlo javni razvod i bila pod snažnim pritiskom javnosti s kojim se nije znala nositi, a u njezinoj blizini nije bilo ljudi koji bi joj adekvatno pomogli. Bilo je očito da nije dobro i da se radi o svojevrsnom slomu, ali umjesto da joj se pomogne, svijet ju je ismijavao.

image

Fotografija: Unsplash 

Imamo i druge primjere iz popularne kulture, poput filma “Optužena”, u kojoj lik koji glumi Jodie Foster odreže svoju dugu kosu nakon što njezini silovatelji budu oslobođeni na sudu. U tinejdžerskom filmu “Empire Records” iz 1995. Debra, koju glumi Robin Tunney, sama si obrije glavu kako bi se učinila “vidljivom” nakon pokušaja samoubojstva, dok Hannah Horvath u seriji “Girls” Lene Dunham na kraju druge sezone sama odreže kosu nakon napadaja opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Jasno, ako netko drastično odreže kosu, to ne mora značiti da je na rubu živčanog sloma ili ga upravo proživljava, ali neka se promjena sigurno događa unutar vas ako imate potrebu riješiti se kose koju ste imali dosad. Ta promjena može biti pozitivna ili negativna, ali vi definitivno želite pomak. Baš u tome kriju se neki razlozi. Naime, u trenutku kad doživljavamo promjene, može nam se činiti da mi nismo ti koji odlučuju o svemu što nam se događa. Rezanje kose ili promjena boje način je na koji uzimamo kontrolu u svoje ruke i donosimo naizgled banalnu, ali zapravo iznimno važnu odluku: mijenjamo svoj izgled. Primjerice, mnogi su se uhvatili škara tijekom lockdowna, kad smo svi bili pod prilično velikim stresom, a frizerski saloni nisu bili otvoreni. Htjeli smo napraviti barem jednu stvar koju možemo kontrolirati. Nakon prekida veze možda se želimo riješiti negativnih osjećaja, želimo vratiti svoj identitet, sjetiti se tko smo. Promjena kose često je prvi korak u tome.

Rezanje kose ili promjena boje način je na koji uzimamo kontrolu u svoje ruke

Ta promjena može nam donijeti i instant zadovoljstvo jer smo konačno napravili nešto na svoju ruku, za sebe. Sjetite se kako se osjećate kad izađete iz frizerskog salona, zadovoljni s onime što vidite u ogledalu; nema boljeg osjećaja od “nove kose”. Također, znate i količinu frustracije koju dobivamo kada s novom frizurom nismo zadovoljni. I sama sam znala biti na rubu plača, pa čak ponekad i pustiti suzu jer mi kosa nije onakva kakva sam htjela da bude.

Na prvi pogled simbolično, ali svi znamo koliko nam ona zapravo znači u životu i koliko smo s njome povezani na emocionalnoj razini. Rezanje kose ili bojanje može biti oslobađajuće, može nas osnažiti i dati nam hrabrosti da napravimo potrebne promjene u drugim dijelovima života. Ona sama po sebi nema posebne, magične moći kao u nekim bajkama, ali definitivno ima moć utjecanja na naše osjećaje. No, isto tako, može nam dati lažan osjećaj kontrole. Britney nije bilo bolje nakon što je obrijala kosu; dapače, bio je to tek vrhunac njezinih problema koji su se nastavili kroz idućih nekoliko godina. Da, kosa naraste, neće zauvijek ostati takva, ali svejedno možete itekako požaliti odluku – a nekad vraćanje na staro nije tako jednostavno ili čak nije ni u potpunosti moguće. 

Kako možemo prepoznati o čemu se radi? Možemo li prije fatalnog odlaska usalon znati hoćemo li požaliti tu odluku ili ne? Ovisi, naravno, o više faktora, no svakako nemojte donositi odluku “preko noći”. Odlazak u frizerski salon dok plačete i ne možete se smiriti definitivno nije dobra ideja. Ali ako već neko vrijeme gledate određene frizure, pitate se kako bi vam pristajale, promatrate se i mislite da ste spremni, vrlo vjerojatno možete “izvući” novu frizuru. Uvijek prvo pričajte s profesionalcima i slušajte ih – ako vam kažu da nešto neće dobro izgledati, vrlo vjerojatno su u pravu jer sigurno niste prvi s tom idejom. I probajte se suzdržati od impulzivnog šišanja kod kuće – to biste zaista mogli požaliti.