Inspiracija

Žene čiju bezvremensku ljepotu volimo

15. siječanj 2022.

Fotografija: Profimedia; Shutterstock/RexFeatures

Da starenje ne bi trebalo gledati kroz prizmu negativnog poručuju nam najljepše i najinspirativnije žene Hollywooda.

Postoji li nedostojanstven način na koji možemo ostarjeti? Jasno je da nemamo opciju odabrati, dakle nije riječ o pozitivnoj ili negativnoj stvari koju treba kategorizirati”, riječi su glumice Julianne Moore koja je osudila prozivanje žena i načina na koji su ostarjele - dostojanstveno, lijepo, ružno? Starenje je proces koji ne možemo zaustaviti, pa zašto se ponašamo kao da ga možemo? Osjećaj obaveze ispunjavanja nerealnih standarda ljepote je nešto što bismo trebali zaustaviti, no društvo je sklono osuđivanju onih koji ne izgledaju, ne stare ili se ne njeguju na načine za koje smatramo da su ispravni, iako je riječ o procesu koji je individualan i na koji možemo imati ograničen utjecaj. Zašto se onda opterećivati njime i zašto ga promatramo kroz prizmu negativnog?

Julianne Moore jedna je od inspirativnih žena koja svojim riječima utječe na promjenu diskursa u kojem se spominju žene i odnos prema godinama i starenju, točnije odnos društva koje predstavlja starenje kao negativno i nešto za što smo sami odgovorni. 

image

Julianne Moore

Fotografija: Shutterstock

“Ne razumijem zašto bi se trebali užasavati činjenice da dolazimo do brojke od 50 godina. Ja sam tada bila baš sretna i ponosna”, kazala je glumica Julia Roberts netom prije je ušla u šesto desetljeće i istaknula da joj je prioritet osjećati se dobro i samopouzdano u vlastitom tijelu.

image

Julia Roberts 

Fotografije: Profimedia 

“Nisu važne godine, važno je izgledati i osjećati se sjajno u svakom razdoblju života”, smatra i glumica Cate Blanchett koja se s nerealnim standardima ljepote suočava kroz cijelu karijeru. S istim tim standardima susrećemo se svakodnevno, što je dodatno potencirano društvenim mrežama pa je tim više teško zadržati samopouzdanje. Društvene platforme su uvelike utjecale na poimanje ljepotu volimo ljepote i savršenosti, no posljednjih se godina u duhu pozitivnog beauty pokreta ističu kao platforma kojom se promiče ideja da je starenje nešto što ne treba popraviti niti promijeniti već da svatko ima pravo izgledati i biti onakvim kakav želi.

image

Cate Blanchett

Fotografije: Profimedia 

Spomenute žene - kao i manekenka Cindy Crawford ili glumica Gillian Anderson dokazuju da ljepota nema veze s godinama ili vidljivim borama, više s načinima kojima se ophodimo prema vlastitoj koži i njezinom zdravlju, balansu zdravijeg načina življenja, ispravnog njegovanja i ljubavi prema sebi, koliko god to zvučalo poput puste fraze.

image

Gillian Anderson 

Fotografije: Profimedia 

image

Cindy Crawford 

Fotografija: Shutterstock

Dakle, ima li smisla potjera za savršenom, vječno mladom kožom bez naznaka godina, bora, bez nesavršenosti i nepravilnosti? Biramo zastarjela poimanja onog lijepog ostaviti iza nas kao relikt prošlosti, a inspiraciju pronaći u ženama koje se odupiru nametnutim normama i pravilima. Ne želimo nikada ostariti? Ne, želimo stariti i pritom se osjećati zadovoljno i samopouzdano, bez obzira na mjesto, vrijeme ili spol.