gg izbor

Svjedok vremena, elegancije i luksuza

29. listopad 2022.

Fotografije: Chanel

Tekst: Lea Ladišić

Moćan u svojoj bezvremenskoj eleganciji, Chanelov The Première sat ostaje predmetom žudnje i 35 godina nakon što ga svijet prvi puta upoznao. Sada, ikona dolazi u novom izdanju.

Svijet luksuznih satova nekada je bio rezerviran samo za muškarce, i ne govorimo o tako dalekoj povijesti. U periodu od posljednjih nekoliko desetljeća, tržište ženskih satova doživjelo je procvat, a ručni sat je postao praktični dodatak, kao i simbol statusa i stila, na ženskoj ruci jednako kao i na muškarčevoj.

Prijelomi trenutak odigrao se prije 35 godina, kada je svijet upoznao Chanelov Première ručni sat, koji je poremetio do tada stabilni svijet urara, a kojim su do tada vladali isključivo muški kodeksi i estetika. Sat koji se upisao u povijest, ali i stekao ikonski status, djelo je kreativnog direktora Chanela Jacquesa Helleua. On je, naime, odlučio svima održati lekciju iz bezvremenskog, suvremenog i ženstvenog stila u nedodirljivoj sferi urarstva. Première sat utjelovio je najbolje od estetskih kodova francuske kuće: za kućište je odabran osmerokutni oblik, po uzoru na čep bočice kultnog Chanel N°5 parfema. Narukvicu čini kombinacija zlatnog lanca i kože, što na prvi pogled asocira na poznatu kožnu galanteriju francuskog modnog brenda. Nakon toga, svijet urarstva prima novu dimenziju, pa Première ručni sat godinama nakon prvog predstavljanja dolazi kao luksuzni ukras, ali i praktični dodatak koji govori o svevremenskom chicu.

Nakon 35 godina, u 2022. Première sat dolazi u osvježenom obliku i, u vrijeme kada modna zadovoljstva rijetko ostaju zapamćena u silnom šušuru prolaznih trendova, podsjeća da neka dizajnerska rješenja jednostavno ne poznaju prolaznost vremena.

"The Première je označio novu stranicu u svijetu urarstva. Nastao je iz apsolutne slobode stvaralaštva, s namjerom da utjelovi bezvremenski šarm i ljepotu kuće Chanel. A u 2022. godini, još jednom želimo smjestiti The Première Watch u samo središte naših kolekcija. On, zajedno s ostalim kodovima kuće, sačinjava naš DNK, i puno je više od sata; Première je lekcija iz stila", riječi su Arnauda Chastaingta, sadašnjeg direktora urarskog studija u Chanelu.

Te 1987, Chanel je povodom predstavljanja sata otvorio dva butika u Parizu: jedan na Aveniji Montaigne, a drugi na ženevskoj adresi 43 rue du Rhône. Početkom devedesetih, otvara se na pariškom trgu Vendôme, a danas, Chanelov butik za urarstvo i fini nakit nalazi svoj novi dom u redizajniranoj gradskoj kući na adresi 18 place Vendôme, čime Première još jednom dolazi pod svjetla reflektora kao poželjni modni dodatak koji ne pokazuje samo vrijeme, već i sofisticiranost, eleganciju te posvećenost tradiciji ove modne kuće.