Nema do lokalne kuhinje

Kvarnerske delicije vrhunski su gastronomski užitak

07. kolovoz 2020.
Fotografija: Mario Kučera 

Ova gurmanska rapsodija će vas potpuno zavesti: od slanih do slatkih delicija, divnih mirisa samoniklog bilja pa sve do vrhunskog vina...

Slavni Luciano Pavarotti rekao da je jedna od ljepših stvari u životu ta što imamo pravo stati, ma što radili, i posvetiti svoju pažnju hrani. A ima li potpunog godišnjeg odmora bez uživanja, između ostalog, i u hrani. Ako vas put ovog ljeta odvede u smjeru Kvarnera, nezaobilazna „točka” na tom putovanju neka budu lokalne delicije koje naprosto morate kušati. Neka od slavnih jela su kvarnerski škampi, krčki pršut, otočna janjetina, hobotnica pod pekom, a uz sve to dolazi i nezaobilazno maslinovo ulje – osobito ako ste među ljubiteljima "toćanja".

Lovranske trešnje i maruni, smokvenjak – možda? Rapska torta ili šurlica? Izbor je zaista velik, a za početak i kraj objeda nezaobilazno je bijelo kvarnersko vino – žlahtina.

image
Vrbničko područje na otoku Krku poznato je po svojim vinogradima
Foto: Hanza Media

Za GG putovanje na Kvarner osmislili smo meni koji bismo voljeli kušati. Krenuli bismo s kvarnerskim škampima, za koje mnogi eksperti kažu da su najukusniji. Blijedocrvene su boje, imaju tanji oklop, a posebni su jer žive samo na kvarnerskoj obali Jadrana, u plićem moru s puno izvora pitke vode, zbog čega su slatki i mekani. Mogu se jesti svježi, s paštom, na rižoto, na buzaru ili na žaru. Na popis svakako dodajemo i otočnu janjetinu koja se najčešće priprema u krušnoj peći "pod pekom", na žaru, poha se ili jede "na lešo" uz krumpir, povrće ili šurlice, a za ljubitelje mesa tu je i zanimljivi nadjev kojim se pune različite vrste mesta – goranski nadjev sadrži suho svinjsko meso i slaninu, jaja te mladi luk.

image
Janjetina sa žara jedno je od najpoznatijih jela na Kvarneru
Foto: Hanza Media
---

Must have u kvarnerskoj gastronomiji je i pršut s otoka Krka, prvi hrvatski proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla koji je zaštićen u EU. Nositelji oznake izvornosti EU, pak su, i krčko i cresko maslinovo ulje bez kojeg je gotovo nezamislivo provesti ljetovanje na Jadranu.

image
Krčki pršut 

Nakon slanog, dolazimo do slatkog u kojem glavnu riječ vode trešnje i maruni. Možete ih probati u različitim slasticama, ali i uživati u svježim trešnjama, ravno sa stabla, a marune probati kuhane ili pečene. Naravno, Kvarner se može podičiti i jednim od najpoznatijih deserata – rapskom tortom, koja se savršeno sljubljuje s pjenušcem i prošekom, dok će za ljubitelje smokvi najbolji odabir biti smokvenjak. Kako bi ova gurmanska rapsodija bila "zaokružena", preporučujemo jedinstveno kvarnersko bijelo vino – vrbničku žlahtinu, koja se odlikuje nježnom aromom.

image
Rapska torta
Foto: Hanza Media

U svakom slučaju, pogriješiti ne možete ni da hoćete jer je Kvarner uvijek bio regija poznata po vrhunskoj gastronomiji i vinima pa ćete bez problema naći restorane s Michelinovom zvjezdicom i preporukom, a možete se voditi i regionalnim oznakama kvalitete "Kvarner Gourmet" i "Kvarner Food" koje će vam otkriti lokalnu ponudu i izvrsne chefove.