Po mjeri obitelji

Ljetna top destinacija za miran i aktivan odmor

10. kolovoz 2020.
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Ljubitelji prirode, životinja i mirnog odmora svoje mjesto pod suncem će pronaći na Kvarneru. Destinacije na ovom području nude sadržaje za svaku dob, a one koje želimo posjetiti izdvojili smo u nastavku.

U potrazi za mirnom lokacijom na Jadranu nameće se Kvarner, destinacija koja spaja miran i aktivan odmor u kojem će uživati cijela obitelj. Kampovi s dječjim klubovima i animacijom, apartmani i kuće za odmor, adrenalinski i podvodni parkovi, kaubojska sela, izletišta za istraživanje...neki su to od razloga koji ga čine idealnom obiteljskom destinacijom. Bez daha ostavlja priroda i svi njezini stanovnici - tu se nalazi više od 30 zaštićenih područja na kojima obitavaju dupini, supovi, medvjedi, vukovi i risevi, ovisno za koju lokaciju se odlučite. Pa krenimo redom!

image
Foto: Profimedia 

Nacionalni park Risnjak u Gorskom Kotaru vrijedan je posjeta - dom je velikih zvijeri - risa, medvjeda i vuka. Posmatračnice za promatranje životinja napravljene su po strogim standardima sigurnosti pa u raznolikosti prirode možete uživati bez straha. Za pravi aktivni odmor ne propustite planinarske i pješačke staze, jednu od njih National Geographic Traveler 2017. godine uvrstio u najbolje svjetske destinacije. Radi se o Via Dinarici, dugoj stazi čiji dio vodi i na sam vrh Risnjaka, inače pristupačan i prigodan i za planinare koji nemaju puno iskustva u nogama. Tu se nalazi i izvor rijeke Kupe čija je dolina (gornji tok) prozvana Čudesnom dolinom leptira - samo ime poziva na posjet.

Naša preporuka za posjet se nalazi u blizini Fužina - špilja Vrelo jedina je špilja na svijetu kroz koju se može proći u invalidskim kolicima jer visinske razlike gotovo da i nema. Izvor vode, jezero i ponor nalaze se na 300 metara dubine. 

image
Fužine
Foto: Zeljko Sop/Hanza Media 

Ljetne aktivnosti dostupne su i u Parku prirode Učka te na Platku koji već godinama privlači ljubitelje prirode. U bicikliranju, zabavi na otvorenom, roštiljanju i istraživanju uređenih planinskih staza može uživati cijela obitelj, sve to uz divan panoramski pogled. 

image
Foto: Julien Duval

No, mjesto za sjajne uspomene mališanima (ali i odraslima) je kaubojsko selo Roswell, izgrađeno za snimanje filma "Winnetou" prema romanima Karla Mayja. Najmlađe će oduševiti i avantura potrage za blagom u podvodnom parku u Puntu na Krku. Gusarsko blago leži na morskom dnu, a da biste ga pronašli ne morate biti ronilac niti plivač - dostupna je podvodna šetnja, sve uz vodstvo iskusnih vodiča za makismalnu sigurnost. 

image
Na setu filma Winnetou na planini Platak iznad Rijeke
Foto: Goran Sebelic/Hanza Media 

Kada govorimo o obiteljskim destinacijama, ne možemo zanemariti otok Lošinj koji nudi razne sadržaje, poput aqua parka i kampirališta Čikat. Lošinj ima kalendar pun aktivnosti u ljetnim mjesecima, s manifestacijama i zabavnim aktivnostima, uz kulturne i povijesne znamenitosti i ukusnu hranu pripremljenu na kvarnerski način. Usput, tamo možete posvojiti i dupina, kako biste pomogli u zaštiti ove rijetke životinjske vrste. Tu je i oporavilište za kornjače s kojima se možete družiti. 

image
Plaža Čikat na Lošinju/
Foto: Davor Pongracic/Hanza Media 

Spomenimo još jednu lokaciju za posjet - Rijeku koja u u 2020. godini nosi titulu Europske prijestolnice kulture, a gdje se nalazi Prirodoslovni muzej orijentiran istraživanju mora te Muzej djetinjstva Peek & Poke posvećen djetinjstvu, igrama, knjigama i igračkama. Posebnost ovog muzeja, prvog takvog u Hrvatskoj, je ta što ga stvaraju građani svojim donacijama igračaka i uspomena iz djetinjstva. Ulaznica "Muzeji zajedno" vrijedi za gotovo sve muzeje i zbirke na području Kvarnera te vrijedi 60 dana od dana kupnje u bilo kojem muzeju.