Andrija Škare

7 video eseja o kavi, ljubavi, neosvojenoj temi, slušanju i ulozi pisca

14. travanj 2022.

Fotografija: Dragan Matić/CROPIX

Radio je kao novinar, scenarist, urednik i voditelj na Hrvatskoj televiziji. Surađivao je ili surađuje sa svim važnijim hrvatskim novinama i časopisima, redovito se pojavljuje u nizu tiskanih i elektroničkih medija, a Zagreb mu je česta tema.

Sreća nije tek odsustvo nesreće. Ljubav ima jednostavnu, skoro pa banalnu formulu. Neosvojenu temu nam ne želi otkriti, a kada piše voli onaj poseban trenutak kada se skroz izgubi u tekstu. Oduvijek su ga zanimale intrige iz pop kulturnog polja (zato naslovnica!): nisko – visoko, urbano – ruralno. Voli pisati o slušanju glazbe, a sva "druga" slušanja nije siguran da je "osvojio”. On je pisac, novinar, freelancer, moderator Andrija Škare. Kratke proze objavljuje redovito dvadeset godina, radovi su mu prisutni u brojnim književnim časopisima u zemlji i regiji.

"Novi dio grada" njegova je šesta knjiga u kojoj kroz niz priča, u kojima se kao glavni ili sporedni likovi pojavljuju lokalni štemeri i štreberi, nogometaši i poduzetnici čuje/čita/vidi puls i ritam kvarta, tog jednog kvarta u Novom Zagrebu. Kroz topose njegovog rada prošetali smo kroz 7 video eseja: o kavi, urbanom – ruralnom, ljubavi, sreći, bivanju piscem, neosvojenim temama i slušanju (kao takvom). Andrija nam je više nego spremno (i spretno!) pojašnjavao vlastite motive.

Kava

Kava kao prvotna inspiracija i naknadni užitak

Slušaj me

Kako se uči slušati sebe, a tek onda druge? Ili je obrnut redoslijed?

Urbano/ Ruralno

 Trajni motivi i inspiracija - toposi koji se(ipak) mijenjaju

Biti pisac

Ili ne biti pisac. Kada sam pisac? Samo dok pišem, ili za par dana promocije nove knjige?

Neosvojene teme

Postoje li i želimo li ih imenovati? Što s njima?

Ljubav

Jednostavna stvar - to znaju i djeca

Sreća

Ona često izgleda kao nesreća što možda i jest?