Novitet kod nas

Ako tražite eko pristup menstruaciji, a ne volite čašicu, postoji rješenje

15. listopad 2020.
Fotografija: iStock
Ines Madunić
Ines Madunić

Proizvodi za menstruaciju godišnje proizvedu više od 200.000 tona smeća koje dobrim dijelom završi u oceanima i rijekama. Postoji način da se okrenete ekološkim rješenjima.

O menstrualnoj čašici puno se pisalo i u posljednjih je nekoliko godina postala jako popularna. Ne samo što je ekološka - možete je koristiti godinama, a sve što trebate je oprati je i prokuhati u običnoj vodi - nego je i vrlo praktična jer je možete nositi i do 12 sati. Postoji nekoliko različitih tipova čašice pa je možete prilagoditi svom tijelu i potrebama, ovisno o tome imate li obilne ili slabije menstruacije, a dok je nosite, uopće je ne osjećate. Ona također ne isušuje te ne postoji neugodan miris, a kako je izrađena od prirodnog silikona, nema nikakvih kemikalija za razliku od uložaka, i nema opasnosti od anafilaktičnog šoka, kao s tamponima. 

No, unatoč popularnosti, mnogi nisu spremni za čašicu iz više razloga. Nekima je samo korištenje problematično, umetanje im je komplicirano ili ih boli te ne vole vidjeti krv. To ne znači da se ne možete okrenuti ekološkijem pristupu svojoj mjesečnici. Relativna novost na tržištu, pogotovo u Hrvatskoj, su menstrualne gaćice. 

Radi se o komadu donjeg rublja koje upija menstrualnu krv - bez ikakvih drugih dodataka, poput uloška ili sličnog jednokratnog komada. Gaćice su perive i mogu se nositi ponovno nakon pranja, sve dok ih ne iznosite do kraja. Napravljene su od ugodnih materijala koji eliminiraju mirise, a možete ih koristiti same ili kao dodatak menstrualnoj čašici, ako imate obilnije mjesečnice. Navodno upijaju tekućinu jednaku onoj koju bi upila četiri tampona. 

image
Menstrualne gaćice izgledaju baš kao i obične
Foto: Getty Images

Gaćice se proizvode u brojnim formatima, od klasičnih, onih s ultra visokim strukom, mini bokserica, pa čak i tangi, a dolaze u nekoliko boja te s čipkom i drugim dodacima kako biste se ipak osjećali lijepo i ugodno.

Postoji nekoliko brendova koji ih proizvode, a jedan od najpopularnijih je Thinx, američki brend koji je među prvima krenuo s ovim gaćicama te imaju veliki izbor. Gaćice koštaju od 229 kuna za njihov popularni HipHugger model pa sve do 337 kuna za bokserice za spavanje. Provjerite njihovu ponudu na web shopu - dostavljaju u Hrvatsku, a ako niste zadovoljni, vraćaju novac u roku od 60 dana. 

Britanski brend Modibodi također ima veliku paletu proizvoda, od gaćica bez šava, plus size, veganskih, a u ponudi imaju čak i kupaće kostime. Njihove gaćice koštaju između 21 i 29 eura, a u ponudi imaju i pakete koji se isplate ako želite nekoliko različitih. Također vraćaju novac u roku od 30 dana ako niste zadovoljni. 

Njemački brend Dorina 1968 odnedavno također u ponudi ima menstrualne gaćice koje su napravljene od recikliranog materijala. Eco Moon gaćice koštaju 45 dolara za dva para na Asosu, a navodno upijaju količinu jednaku onoj tri tampona. 

FLUX Undies obećavaju ultra lagane gaćice koje upijaju jednako kao i četiri tampona. Također dolaze u nekoliko stilova, a upijaju svaku tekućinu praktički odmah tako da se nećete osjećati neugodno ni u jednom trenutku. I njima je važna etička, ekološka proizvodnja, a gaćice koje možete naručiti na njihovom web shopu koštaju između 22 i 29 funti. 

WUKA gaćice također drže tekućinu kao i četiri tampona (oko 20 ml), što znači da gaćice koje su označene kao "light flow" možete nositi do 8 sati dnevno ako imate laganu mjesečnicu ili pred kraj ciklusa, dok one označene s "heavy flow" nosite preko noći ili do najviše 6 sati dnevno ako imate obilnu mjesečnicu. U ponudi imaju i kupaće gaćice. WUKA gaćice su proizvedene na ekološki način, ne zagađuju okoliš i možete ih kupiti po cijeni od 22 do 25 funti.