Ljudi u koje sam se zaljubila

Aktivist i producent Zvonimir Dobrović: ‘U našoj državi i samohrana majka je queer‘

24. svibanj 2022.

Fotografija: Berislava Picek/ CROPIX

Kultna figura nezavisne scene koja je zadužila kulturu Hrvatske i dala izvrstan primjer kako se posao, zapravo, radi. Beskompromisan, direktan, konkretan i ekstremno solidaran!

Danas se otvara slavljenički 20. po redu Queer festival, i to ni više ni manje nego u zagrebačkom HNK. S idejnim začetnikom, zaje*anim producentom (kako ga zovu suradnici), pokretačem pozitivnih promjena u civilnom društvu, osobom koja duboko razumije hrvatsku kulturnu scenu, politički teatar, performans, snagu i važnost (svakodnevnog!) aktivizma te nužnost prihvaćanja promjena i podržavanja novih energija, razgovarali smo usred kaotičnog tjedna pred premijeru u HNK i obljetnicu njegovog životnog partnerstva s istaknutim umjetnikom, koreografom Brunom Isakovićem.

image

Zvonimir Dobrović 

Zvonimir Dobrović kultna je ličnost zagrebačke scene: godinama je radio s Eurokazom, osnivač je udruge Domino te umjetnički direktor Queer Zagreba i festivala Perforacije. Je li postao mainstream i kako se osjeća ˝kao takav˝, otkrio nam je jedno jutro u Tiflološkom muzeju grada Zagreba, u kojemu je btw. upravo prva institucionalna LGBTIQ+ izložba u Hrvatskoj.