#GIRLPOWER

Pet prijateljica koje stoje iza kampanje za Zagreb: ‘To je bio jedini način na koji smo mogle pomoći‘

24. ožujak 2020.
Fotografija: Anamarija Užbinec
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Pet prijateljica stoji iza kampanje o kojoj govore svi. Iako se nalaze u Amsterdamu, odlučile su pomoći Zagrebu u trenucima kada mu je pomoć najpotrebnija. S Anamarijom Užbinec, jednom od cura koje se nalaze iza kampanje Zagreb Earthquake Relief, čule smo se telefonski, a poslala nam je i posebnu poruku zahvale.  

Kao da koronavirus nije dovoljan, u nedjelju je Zagreb i okolicu pogodio strašan potres magnitude 5,5 po Richteru. Ljudi su ostali bez krova nad glavom, nekima su stanovi oštećeni, a sve se događa usporedno s globalnom epidemijom i izgleda poput scenarija apokaliptičnog filma.

Tešku situaciju iz Amsterdama je pratilo pet prijateljica, koje tamo rade i studiraju. Kao i sve, osjećale su se bespomoćnima, sa željom da pomognu, no udaljene stotinama kilometara. Pronašle su način i njihova akcija proširila se po svim društvenim mrežama pa je od nedjelje putem kampanje koju su pokrenule prikupljeno više od 120 tisuća eura, namjenjenih za pomoć Zagrebu. 

image
U vrijeme koronavirusa cure ovako rade na kampanji za pomoć Zagrebu

Dora i Jana Zane, Sara Juričić, Anja Herceg i Anamarija Užbinec stoje iza GoFundMe Zagreb Earthquake Relief kampanje, na kojoj novac za pomoć može donirati svatko tko je u mogućnosti. Odaziv je iznenadio i same cure - čule smo se s Anamarijom koja je s nama podijelila svoje dojmove.

Kampanju su pokrenule odmah u nedjelju, nakon što su vidjele strašne prizore iz Zagreba. Putem stranice pomoći može svatko 

"Prvi cilj bilo je skupiti 10, zatim 50 tisuća, a u prva 24 sata prikupljeno je gotovo 100 tisuća eura", govori Anamarija, oduševljena reakcijama, a u ovom trenutku na stranici stoji cifra od 125 tisuća eura. Kada su u nedjelju čitale vijesti i gledale slike urušenog grada u kojem im se nalaze bližnji i obitelj, bile su očajne - u Zagreb, kaže, nisu mogle zbog epidemije koronavirusa. Čule su se u zajedničkoj grupi i zaključile da je ovo najbolji i jedini način kako pomoći Zagrebu i građanima. Kampanja je postala viralna, shareaju je poznata lica i svi oni koji žele pomoći. Osim iz Hrvatske, uplate su stizale i iz inozemstva.

image
Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

"Važno nam je naglasiti da će sve biti transparentno i javno. Mi objavljujemo update svakodnevno i na kraju će se znati kamo ovaj novac ide. Još se prikuplja pomoć, a u međuvremenu kontaktirali smo bolnice, institucije, udruge, Stožer Civilne Zaštite. Ako znate nekoga kome je potrebna pomoć, slobodno javite adrese", govori nam Anamarija. U kriznoj situaciji do kontakta u bolnicama je teško doći pa se nada da će oni koji trebaju i ovim putem vidjeti njihovu donaciju. Točan popis nastale štete i oštećenih još nije napravljen, pa će prikupljeni novac podijeliti nakon što se iskristalizira situacija.

Iako teške, ovakve situacije uvijek istaknu solidarnost i humanost i pokazuju nam da smo zajedno najjači kada je to najvažnije. Na stranici može donirati svatko - radi li se o 5, 10 ili 200 eura nije bitno, svaka pomoć je dobro došla.