Top frizerka: Antonija Mužar

‘Potrebe žena i muškaraca su različite, a u osnovi žele isto - biti njegovani i lijepi‘

13. veljača 2021.
Fotografija: Vedran Peteh/CROPIX

Uz predan rad - sve se može, potvrđuje to i priča vlasnice nezaobilaznog frizerskog salona u centru metropole, Antonije Mužar.

Sa svojih 28 godina staža i dalje teži stalnom usavršavanju, konstantno se educira na L'Orealovim akademijama i jednom godišnje posjećuje inspiracijiski show HCF u Parizu. Redovno posjećuje i svjetske frizerske sajmove gdje prati nove trendove i novitete, kako u alatima za rad, tako i u opremanju frizerskih salona. Nakon završene srednje škole radila je u prestižnim zagrebačkim salonima "Božica Beauty" i frizerskom salonu "Renata", a nakon trinaest godina rada uslijedila je želja za samostalnom frizerskom karijerom i tako je nastao "Antonija studio" u Preradovićevoj ul. 24, u Zagrebu. Ona je one and only Antonija Mužar – omiljena frizerka mnogih uspješnih žena.

Kada biste trebali reći što je danas trend u frizurama, što biste rekli?

- Usudila bih se reći da je trend sve što znate dobro nositi. Trend su bob i pixie kao i šiške u različitim varijantama. Ako je jedna od vaših novogodišnjih želja bila promjena frizure, a niste sigurni što bi napravili, ja bih vam svakako preporučila vječni bob, lob, paž. Vječna i omiljena frizura koja ove sezone dolazi u malo drugačijem izdanju s naglašenom teksturom i, hajdemo reći, nerijetko sa šiškama u različitim varijantama. Što se tiče dužine, poželjne su varijante od onih da kosa jedva dodiruje bradu pa sve do loba (dužina kose do ramena), a hoćete li se odlučiti za šiške ili ne - ovisi o obliku vašeg lica. Da biste imali frizuru za koju će vam biti dovoljno da samo prođete rukom kroz nju, dobro bi bilo da koristite odgovarajuće proizvode za stiliziranje vašeg tipa kose. Što se tiče pramenova, svakako preporučujem što prirodnije nijanse boja koje odgovaraju uz boju vaše kože. Znam često reći da kod klijentice koja ima dobro prilagođenu boju kose prvo primijetite boju njezinih očiju, a tek onda boju kose što znači da je dobro pogođena boja kose.

image
Privatna arhiva

Kako se ostvaruje povjerenje na relaciji frizer – klijentica? Kakva su iskustva?

- Prvi dolazak u naš studio je prvi korak ka povjerenju klijent - frizer. Prvom dolasku dajemo veliko značenje i ostavljamo vrijeme za konzultaciju i dijagnozu kako bismo što bolje upoznali naše klijente. Tijekom konzultacije saznajemo puno informacija o našem klijentu, a i klijent saznaje o nama i svim uslugama koje mu mi možemo pružiti. Nakon prvog zadovoljnog odlaska iz našeg studija povjerenje je ostvareno, ali ono se i dalje gradi svakim njihovim dolaskom kod nas. Izuzetno je važno pripremiti se za dolazak svakog klijenta da uvijek možemo ispuniti njihova očekivanja. Moja iskustva nakon dugo godina rada su raznolika i posebna jer svaki klijent je drugačiji i svakom treba pristupiti s posebnom pažnjom. Najviše me veseli kad su svi članovi obitelji naši klijenti jer to je pokazatelj pravog dubokog povjerenja.

Koji profili su najzahtjevniji?

- Mi imamo veliki broj zahtjevnih klijenata jer žele da im kosa u svakom trenutku izgleda savršeno. To nije lako postići, ali svakako se trudimo da kreiramo frizuru koja je postojana i lagana za održavanje. Kod najzahtjevnijih profila bih rekla da je najveći izazov s klijentima koji vole česte promjene, pogotovo kod koloracija. Nije lako ispuniti želje takvim klijenticama jer nekada morate reći "ne" ili "ovo nije dobro za vas i nismo u mogućnosti napraviti željenu boju". Tu nastupa stručnost frizera i cijelog tima da točno zna procijeniti kada je nešto na kosi moguće, a kada ne.

Odnos prema muškim odnosno ženskim klijentima? Koje taštine izlijeću van?

- Potrebe žena i muškaraca su različite, a u osnovi imaju istu želju biti njegovani i lijepi. Moramo biti svjesni da postoje razlike u ponašanju žena i muškaraca u salonu. Primjerice, normalno je vidjeti ženu u salonu s mnogobrojnim folijama i bojom na glavi, dok vidimo muškarca u istoj situaciji neki smatraju neprikladnim da se muškarci farbaju. Također, neki muškarci koji se redovito farbaju zahtijevaju intimu i ne žele da ih drugi vide. Mi smo i tome doskočili te imamo posebnu VIP prostoriju u kojoj je klijent sam sa svojim frizerom. Naš VIP dio ne koriste samo muškarci već i žene koje žele imati intimu sa svojim frizerom.

Svi su osjetljivi na kosu. Nije bez veze Coco Chanel izjavila da žena koja je spremna ošišati kosu ujedno spremna i promijeniti svoj život

Na što su posebno osjetljivi muškarci, a na što žene – kada biste trebali generalizirati?

- Generalno, svi su osjetljivi na kosu. Mi frizeri igramo veliku ulogu u tome kako će se klijent osjećati nakon izlaska iz salona. Svi se dobro osjećaju s dobrom frizurom i svi se loše osjećaju s lošom frizurom. Kosa i njen izgled je intiman, a opet "javan" dio svakog klijenta i vrlo važan dio njihovog izgleda. Nije bez veze Coco Chanel izjavila da žena koja je spremna ošišati kosu ujedno spremna i promijeniti svoj život.

Prema čemu uglavnom imaju otpor?

- Glavni otpor koji je prisutan kod mnogih klijenata bez obzira na spol je velika promjena na kosi. Kroz godine rada s klijentima različitih profila sam shvatila da klijenti kada nađu svog frizera i svoju frizuru vole držati to svojom konstantom. Čini ih sretnima i sigurnim.

Kako se pravilno njeguje kosa?

- Mislite o svojoj kosi kao što mislite o koži, važno je imati dobar odabir preparata za vašu kosu: šampon, njega, maska, zaštita za vrhove i, naravno, odgovarajuća četka kako biste kosu bolje i kvalitetnije obradili. Uvijek nastojte postepeno raščešljavati kosu od vrhova prema korijenu kako bi je što manje oštetili - i moja preporuka je da svakako koristite četke s prirodnom dlakom.

Što mislite o istini ili predrasudama vezanim za svakodnevno pranje kose?

- Pretjerano pranje može biti štetno pogotovo ako je kosa tretirana tj. kemijski izbijeljena ili ako je suha, a to su obično kovrčave kose. Mislim da je dobro ograničiti pranje kose na dva eventualno tri puta tjedno, naravno, ovisno o vrsti kose. Ako se radi o kovrčavoj kosi bilo bi dobro što duže izdržati bez pranja jer su kovrče najljepše treći dan nakon pranja uz pomoć preparata za kovrče (kreme, ulja). Ako se radi o ravnoj kosi svakako preporučujem pranje svaki treći dan, naravno uvijek treba koristiti zaštitu za kosu kako bi je zaštitili od topline, UV zraka i utjecaja različitih uređaja za ravnanje kose.

image
Privatna arhiva

Koji su temeljni savjeti od kojih nikada ne odstupate za održavanje zdrave kose?

- Kako biste imali lijepu frizuru potrebno je redovito njegovati kosu. U to spada: šišanje, pravilna dubinska njega (Fusio Dose ampule) što bi značilo pravilno odabrani proizvodi za njegu vašeg tipa kose. U pravilu se do lijepe frizure dolazi isključivo pravilnom njegom i redovitim šišanjem kose. Ako je kosa zdrava, sama frizura duže drži i boja kose ima bolji sjaj jer smo kroz njegu postigli nužnu hidrataciju kože i vlasišta.

Kako je pandemija utjecala na vaš rad?

- Pandemija je utjecala na sve u društvu pa tako i na nas frizere, bilo je negativnih, ali naravno i pozitivnih utjecaja. Naravno da nam je bilo jako teško što moramo biti zatvoreni i ne možemo pružiti usluge svojim klijentima. Uistinu se obistinila potreba kada smo se otključali, ali došli smo u novu stvarnost da ne možemo primiti jednak broj klijenata i da stalne klijente moramo rasporediti, a svi bi htjeli što prije doći na svoju frizuru. Tu smo se mi kao tim morali drugačije organizirati i u novim uvjetima klijentima pružiti najbolju moguću uslugu. Pozitivna strana novog načina rada nam je omogućila da se još više posvetimo svom klijentu i definitivno doprinijela da klijenti kod kuće još više brinu o svojoj kosi.

Nekako je na mene osobno cijela ova situacija u početku djelovala jako stresno jer sam bila u strahu od budućnosti i što će biti, ipak sam odgovorna za cijeli svoj tim, a ne možemo zaboraviti njihove obitelji. S druge strane sam bila jako ponosna što sam frizer jer nikada u medijima se nije toliko pisalo o nama, shvatiš koliko si zaista bitan u društvu. Ipak činimo ljude lijepima, a i ono što mislim da je najvažnije, uveselimo ih s dobrom frizurom.