Savršene domaćice?

Blagdani su za odmor - osim ako...

04. travanj 2021.
Fotografije: Privatni album 
Jelena Veljača

Stignete li se opustiti za blagdane ili ste, baš kao i za Božić, rastrgane između toga da budete uspješne u karijeri te - kod kuće - savršena kućanica?

Uskršnji blagdani su, kao i božićni, predivno mjesto okupljanja obitelji i ljudi koji se vole. Proljeće je taman dobilo godišnju bitku sa zimom, duži dani s ranim padanjem noći, toplina zemlje s hladnoćom vjetra, pupoljci s granama koje su još nedavno djelovale zauvijek mrtve. Konačno smo ugasili grijanje, i koža nam je zahvalna: najlonke spaljujemo u ritualnom poganskom običaju pod geslom "oslobodimo tijela viška slojeva". Duše su nam propjevale. 

Nevjerojatna je ta sprega između tijela i duše. Čim je tijelo ugrijano, oporavljeno vitaminom D koje izravno apsorbiramo gledajući u sunce, postajemo bolje osobe. I taman na vrijeme za Uskrs, koji slavimo svi, ateisti poput nas iz zbunjenih obitelji, agnostici poput Ive Josipovića, koji još uvijek negdje traži svog posebnog Boga, katolici koji jedini znaju točno sve postaje križnog puta. Ali nema veze: svi znamo okus uskršnje šunkice, u kruhu ili izvan njega, francuske salate i mladog luka koji se sjajno, ako imate novca za to, sparuje s janjetinom. Ja sam ovog Uskrsa za desert napravila tortu od sira, jer me njezina prhkost i svježina podsjećaju na novo rađanje, a nije li upravo to nekako poanta Uskrsa?

A vi? Što ste vi skuhali? Pitam, dakako, majke, žene, kraljice, kojima su i ovi blagdani, kao i svaki drugi, prostor ozbiljnog rada koji bi ih, bar tako tvrdi Instagram, trebao ispunjavati nevjerojatnom gratifikacijom, onom rezerviranom za žene koje, ne samo da su uspješne u svojem poslu, besprijekorne u majčinstvu (pa je tako beba već danas na feedu odjevena u cvjetni kompletić, snimljena u onoj mikrosekundi kad nije strgala pasent traku s mašnom sa svoje nevine glavice), već i napredna skupina što se tiče farbanja pisanica i parenja sirnice u parnoj kupelji vlastite pećnice. 

image
jelena veljača uskrs

Ne stignete leći u kadu u mirisnu kupku kakvu ste zadnji put vidjele u turskoj sapunici? Ništa zato, vaše tijesto može. Kurkuma, ljubičasti kupus i cvijet hibiskusa savršeni su prirodni farbači jaja, i - a ovo govorim iz iskustva - ako se samo malo potrudite pa octom prije farbanja skinete par slojeva ljuske jajeta i pritom pripazite da ta ista ne pukne od nagriženosti, vaš inbox će se užariti od pohvala. Uz sve što napravite ovaj vikend, sjetite se uvijek da su blagdani, kako korijen riječi kaže, blagoslov, posebno ženama. One tijekom njih moraju zaraditi, barem izgledom i sebe i djece i profila na društvenim mrežama, status one kojoj je uspjela - i torta i šunka i život. Emotivni teret organizacije obitelji česta je tema feminističkih tekstova, ali kad blagdani u svojoj raskoši i ikonografskom nasilju ljepote i veselja pristignu u grad, rijetko se koja od nas može othrvati porivu da ipak prođe svaku postaju ženskog križnog puta. 

U prilogu teksta su jaja farbana kurkumom i kupusom. Jurim na plac, doručak pratite na Instagramu.