Kriza avioindustrije

Boarding današnjice: ima li pilota u avionu?

10. kolovoz 2022.

Fotografija: Canva 

Od neočekivanog kolapsa na svim razinama pa sve do žestokog osuđivanja bogatih i slavnih koji i odlazak po namirnice obavljaju - privatnim avionom...

Da ništa više nije onako kao što je bilo, dokaz je svakako i avioindustrija koja doživljava neočekivani kolaps na svim razinama. Ako ste imali priliku letjeti u posljednje vrijeme, brzo ćete shvatiti da nešto nije u redu - od ogromnih redova na kontroli putovnica, groblja izgubljenih kofera na aerodromima, drskog osoblja koje radi prekovremeno kako bi stvari koliko toliko funkcionirale, a karte su sve skuplje i skuplje. Kaos koji vlada na dnevnom nivou gdje god da se uputite, istisnuo je, ne samo dobro poznati strah od letenja, već i rigorozne mjere uvedene usred pandemijske krize, te ćete sada samo ponekog vidjeti da nosi masku N95 i prska ruke sa 70-postotnim alkoholom. Jednom riječju, ako je moguće, najbolje bi bilo da zaobilazite odlazak na aerodrom barem na neko vrijeme i pronađete alternativu ili, pak, ne putujete uopće. 

Kao što znate, fraza #firstworldproblems se često koristi u trenucima kada vam spor internet ometa surfanje ili slanje elektronske pošte ili vam se baterija telefona prebrzo prazni. Međutim sada je sve češće možete upotrijebiti u slučajevima kada ljudi, bez razmišljanja, sasvim bahato koriste svoje bogatstvo da bi što brže stigli do odredišta osobnim privatnim avionom, samo zato što im Google mape ne daju druge opcije. Ipak, moramo razumjeti da oni koji imaju toliko novca na bacanje, nemaju baš dovoljno vremena za sve, pa je svakako u njihovim glavama mnogo lakše upaliti motore aviona i biti u drugom gradu za 15 minuta, bez obzira kakve posljedice to ostavlja po okolinu i druge smrtnike.  

 

 

U svojoj nedavnoj objavi na Instagramu, Kylie Jenner je nenadano podijelila fotografiju sebe i dečka Travisa Scotta ispred dva privatna aviona uz caption "hoćeš da uzmemo moj ili tvoj?", a koji otkriva suludu činjenicu da oboje imaju po jedan private jet. Ok, nije da nismo svjesni da Kardashiani već duže vrijeme žive životom bez ukusa demonstrirajući najgore rituale privilegiranih ljudi kao što su pokazivanje raskošnih praznika, skupih večera, brendiranih torbi, namještaja i bazena u prostranim vilama, ali i vozni park vlastitih aviona u koje, eto stjecajem okolnosti, mogu sjesti i odvesti se na brzinsku porciju sushija s prijateljima. Ovo je samo jedan dio onoga što najpoznatija obitelj na svijetu sebi može priuštiti, ne shvaćajući da drugi ljudi, ali i cijela planeta skupo plaća za to.

image

Kylie Jenner i Travis Scott 

Fotografija: Profimedia 

Naravno, kada se internet počne baviti nekom temom, to se ne može tako lako zaustaviti, pa je munjevitom brzinom izašla na vidjelo cijela lista poznatih koji su zahvaljujući posjedovanju skupih letjelica proglašeni najvećim eko štetočinama na svijetu. Tako se na vrhu liste nalazi ime pjevačice Taylor Swift čiji je avion u tom izvještaju identificiran kao najveći poznati zagađivač CO2 ove godine do sada, jer je samo od siječnja letjela čak 170 puta. Odmah za njom slijedi čuveni boksač Floyd Mayweather, koji je u svojoj agendi imao putovanje koje trajalo čak kraće od 10 minuta. Nakon objavljivanja da se Jay-Z nalazi na počasnom trećem mjestu, njegov odvjetnik je sutradan izdao priopćenje da reper uopće ne posjeduje problematični avion uz tvrdnje da su podaci o letovima vezani zapravo za Puma kompaniju koji se sada pripisuju ovoj zvijezdi i biznismenu zbog njegove suradnje s brendom sportske garderobe i čestih sastanaka koji su se odvijali tijekom ove godine.

Okreni-obrni, avioni su očigledno postali tema za izbjegavanje. Bez obzira na to da li se kupate u lovi i možete sebi priuštiti odlazak do supermarketa sa svojim osobnim pilotom, pa zagađujete okolinu na svakih pet minuta ili ste običan smrtnik koji doživljava živčani slom jer su mu izgubili prtljagu, vožnja avionom više nikome nije ugodna. Čini se da je ipak došao trenutak da smirimo doživljaj i shvatimo da nismo jedini na svijetu te da možda postoje bolje alternative da se stigne do cilja.