gg portret

Brad Pitt slavi 60. rođendan: Čovjek koji je pobijedio vrijeme

18. prosinac 2023.

Fotografija: Profimedia 

Tekst Damir Leljak

Plavokosi holivudski glumac, producent i vinar 18. prosinca slavi 60. rođendan, no zrele
godine samo su pridonijele njegovoj atraktivnosti - snima film o vozaču Formule 1, izgleda poput mladića, ima besprijekoran odjevni stil, a premda ga je bivša supruga Angelina Jolie optužila za zlostavljanje, i dalje je neodoljiv ženama svih generacija.

Američki glumac Brad Pitt, koji u novom filmu tumači lik vozača Formule 1, na životnoj je stazi već osvojio jednu "veliku nagradu" - onu u utrci s vremenom. Teško je, naime, povjerovati da plavokosi holivudski ljepotan slavi 60. rođendan, pogotovo nakon fotografija s finala ovogodišnjeg Wimbledona, kad su mnogi ostali zapanjeni njegovom mladolikošću na VIP tribini All England Cluba. Čini se da je imun na godine poput naslovnog junaka romantične drame "Neobična priča o Benjaminu Buttonu", gdje mu je uloga muškarca koji stari obrnutim smjerom donijela nominaciju za Oscara. Neki ga uspoređuju i s najkvalitetnijim roseom iz njegove vinarije Miraval na jugu Francuske, tvrdeći da je s godinama još bolji, zavodljiviji i opojniji.

image

Fotografija Shutterstock Editorial 

"Ne bojim se starenja. S godinama dolazi mudrost, a nju ću uvijek odabrati prije mladosti", rekao je svojedobno Pitt, čijoj privlačnosti pridonosi upravo to što je autentičan, samouvjeren i naoko neopterećen izgledom. Tvrdio je da želi biti više od apolonskog tijela i lijepog lica koje neki opisuju kao spoj muževnosti i sofisticiranosti. I doista, iako je fizički neodoljiv - što potvrđuje i dvostruka titula najseksi frajera na svijetu prema izboru časopisa People - njegov glumački talent je neosporan. Uloge su mu kompleksne, suptilne i slojevite pa se može reći da je Brad Pitt i simbol estetskog ideala i holivudska ikona. Na početku, međutim, nije bio dečko koji obećava...

GREŠNIK U POBOŽNOJ OBITELJI

Rođen je kao William Bradley Pitt 18. prosinca 1963. u gradiću Shawneeju u Oklahomi u pobožnoj baptističkoj obitelji. Svake nedjelje su išli u crkvu, a otac je prije ručka predvodio molitvu. Kasnije je Brad izjavljivao da je agnostik pa ateist, ali i vrlo duhovna osoba. Njegova mama Jane bila je školska savjetnica, a tata William je vodio prijevozničku tvrtku. Brad ima i tri godine mlađeg brata Douglasa te šest godina mlađu sestru Julie. Pjevao je u crkvenom zboru i školskim mjuziklima, bio član debatnog kluba, a kako se bavio i sportom - trenirao je golf, tenis i plivanje - uvijek je imao isklesano tijelo. Obožavao je ići u kino i maštao o tome da postane glumac, ali na kraju je upisao novinarstvo i marketing na Sveučilištu Missouri. No, kako se bližio rok diplome, shvatio je da nije spreman raditi u struci. Odustao je dva tjedna prije diplome, potrpao stvari u jednu torbu te se u starom Nissanu iz grada Springfielda, gdje je odrastao, zaputio u Los Angeles. Ondje je želio uspjeti kao glumac, navodeći kao uzore Garyja Oldmana, Seana Penna i Mickeyja Rourkea.

image

Fotografija Shutterstock Editorial 

SNIMANJE U DUBROVNIKU

Upisao je glumačku školu i bezuspješno odlazio na audicije te - poput mnogih drugih mladića i djevojaka koji maštaju da postanu holivudske zvijezde - jedva krpao kraj s krajem. Konobario je, živio u trošnim sobama s nekoliko cimera, a neko je vrijeme razvozio striptizete po noćnim klubovima. Njegov prvi "glumački" angažman izgledao je prilično groteskno - u kostimu pileta je plesao ispred nekog restorana i za to dobio 38 dolara. Uloge koje je dobivao u serijalima i filmovima uglavnom su se svodile na nepotpisane. Kratko se pojavio u serijalu "Growing Pains", u kojem se proslavio Leonardo DiCaprio, a prva filmska uloga bila mu je u filmu "Hunk" iz 1987. Glumio je "dečka s pićem na plaži". Zanimljivo je da je prvu veću ulogu dobio upravo na ovim prostorima. U američko-jugoslavenskoj koprodukciji je 1988. snimio film "Tamna strana sunca", crnogorskog redatelja Božidara Nikolića, a set je bio u Dubrovniku i Boki kotorskoj. Tumačio je lik mladića s rijetkom kožnom bolešću zbog koje ne smije na sunce, a njegovu majku je glumila legendarna Milena Dravić. Zbog rata u bivšoj Jugoslaviji film je prikazan tek 1997., kad je Brad već bio glumačka zvijezda.

ULAZAK MEĐU HOLIVUDSKU ELITU

Uspjeh mu je donio film "Thelma i Louise" iz 1991., gdje je glumio sitnog kriminalca lutalicu. Nakon ljubavne scene s Geenom Davis, u kojoj je bio gol do pasa i s kaubojskim šeširom, postao je magnet za žene. A zbog talenta i za redatelje, pa je 90-ih dobio uloge u hitovima "Rijeka sjećanja", "Legenda o jeseni", "Intervju s vampirom", "Kalifornija"... Film "Dvanaest majmuna" mu je pak donio Zlatni globus u kategoriji najboljeg sporednog glumca te nominaciju za Oscara. Uspješni su bili i filmovi "Sjeme zla", "Sedam godina u Tibetu", "Upoznajte Joea Blacka" te "Klub boraca". Ušao je u holivudsku A-ligu i od 2000. nastavio snimati hitove kao što su "Oceanovih jedanaest", "Troja", "Babel", "Nemilosrdni gadovi" te "Bilo jednom u... Hollywoodu", za koji je 2020. osvojio Oscara kao najbolji sporedni glumac. Brad je 2001. osnovao produkcijsku kuću Plan B Entertainment te pokazao koliko je i u tom poslu uspješan. Tako su njegovi projekti "Pokojni" iz 2006., "12 godina ropstva" iz 2013. i "Moonlight" iz 2016. dobili Oscare za najbolje filmove, a "Drvo života" i "Igra pobjednika" iz 2011., "Selma" iz 2014. te "Oklada stoljeća" iz 2015. nominacije za tu prestižnu nagradu.

MAGNET ZA GLUMAČKE PARTNERICE

Za kolegice za seta očito je bio fatalan. Tako se 1987. na snimanju serijala "Head of the Class" spetljao s glumicom Robin Givens - iako je formalno bila u braku s Mikeom Tysonom. Pojavile su se glasine da ih je boksač uhvatio in flagranti te da ga je Brad jecajući molio da ga ne udari.

"To se nikad nije dogodilo, a i Pitt je prevelik frajer da bi cvilio", rekla je Robin za glumca, koji se 1989. na setu filma "Cutting Class" ponovno zaljubio u kolegicu. Bila je to Jill Schoelen, koja ga je na kraju ostavila zbog nekog redatelja. Razočaran u glumice, zaveo je češku manekenku Jitku Pohlodek, koja se čak doselila u njegovu kuću u Los Felizu. I s njim je ubrzo prekinuo te se ponovno okrenuo filmskim partnericama. Prva u nizu bila je Juliette Lewis s kojom je 1990. snimao film "Premlada za smrt?". Nije mu smetalo to što je njoj tada bilo 16, a njemu 26 godina. Zajedno su proveli tri godine, a onda su se iz neobjašnjivih razloga razišli. Na setu filma "Sedam" iz 1993. započeo je vezu s Gwyneth Paltrow. Četiri godine kasnije su se i zaručili, a sedam mjeseci nakon toga - raskinuli. Činilo se da je Jennifer Aniston, zvijezda hit-serijala "Prijatelji", ona prava. Upoznali su se 1998. preko svojih agenata, a dvije godine kasnije vjenčali. U braku bez djece proveli su pet godina.

PROJEKT BRANGELINA

Javnost je kao krivca za bračni krah prozvala Angelinu Jolie, s kojom je 2004. snimao film "Gospodin i gospođa Smith". I ona i Brad to su opovrgnuli, no indikativno je da su se mjesec dana nakon što je Jennifer Aniston u ožujku 2005. podnijela zahtjev za razvod braka pojavile zajedničke fotografije Brada i Angeline s odmora u Keniji. Ubrzo su svoju vezu i potvrdili, a zbog popularnosti i atraktivnosti mediji su ih prozvali "Brangelina". Imali su troje posvojene djece (Maddoxa, Paxa i Zaharu) i troje biološke (kćer Shiloh te blizance Knoxa i Vivienne) pa su djelovali poput savršene holivudske obitelji. Vjenčali su se tek 2014. u kapelici na imanju svoje provansalske vinarije Miraval (u prijevodu s francuskog "čudo"), koju su s dvorcem i imanjem kupili 2008. za 25 milijuna dolara. Brad je kao konzultanta angažirao Marca Perrina, pripadnika pete generacije ugledne vinarske obitelji iz doline Rhone, te su lansirali kultni rose Miraval Côtes de Provence. Uspjeh su postigli i s buteljom Whispering Angel (Anđeo koji šapuće), za što su ih nadahnuli kipovi kerubina u dvorskoj kapelici. To je i danas najprodavanije francusko vino u SAD-u.

"Više nisam glumačka zvijezda, sada sam farmer", govorio je Pitt, koji je često pomagao radnicima u vinogradu, a i stanovnici obližnjeg sela Corrensa svjedočili su da je uvijek bio pristupačan.

KRAH ZVJEZDANOG PARA

Osim toga su on i Angelina, koja je bila ambasadorica UNHCR-a, putovali u krizna područja diljem svijeta i pomagali izbjeglicama. Brad je i sam bio društveno angažiran pa je nakon uragana Katrina, koji je 2005. pogodio New Orleans, pokrenuo humanitarni projekt "Make It Right". Angažirao se i nakon potresa na Haitiju 2010., a javno se zalagao i za prava LGBTQ zajednice, rasnu i socijalnu jednakost, pravo na obrazovanje, zaštitu okoliša... Na prvi pogled bi se reklo da je istinski filantrop, a i savršeni suprug, no stvarnost je, čini se, bila drugačija. Angelina Jolie je u rujnu 2016. predala zahtjev za razvod braka. Prvo je kao razlog navela "nepomirljive razlike", da bi kasnije otkrila što se zapravo desilo. Tvrdila je da se Pitt u lipnju 2016., dok su unajmljenim zrakoplovom putovali iz Francuske u SAD, napio te verbalno i fizički napao nju i djecu. Glumac je tijekom brakorazvodne parnice, koja je okončana u travnju 2019., doista krenuo na liječenje od alkoholizma pa je očito da je bio sklon porocima. Baš kao što je krajem 90-ih - navodno zbog zvjezdanog statusa s kojim se nije znao nositi - intenzivno pušio marihuanu.

BORBA JOŠ TRAJE

Brakorazvodna parnica je završila 2019., ali ne i borba za skrbništvo nad djecom. Uz to Brad i Angelina sudski ratuju i zbog vinarije Miraval, čija je vrijednost sada 165 milijuna dolara. Glumac je, naime, tužio bivšu suprugu jer je, kako tvrdi, bez njegova dopuštenja prodala suvlasništvo u vinariji ruskom oligarhu Juriju Šefleru. Za to je doznao iz medija te lani u veljači, četiri mjeseca nakon što je Angelina za 50 posto udjela inkasirala 67 milijuna dolara, sudski zatražio da se ta transakcija poništi. U Luksemburgu, gdje je sjedište Šeflerove tvrtke, podnio je i drugu tužbu. Naveo je da mu Angelina nije platila jedan euro zato što je 2013. na nju prenio deset posto dionica Miravala. Dotad je imala 40 posto, koliko je bio njezin udio prilikom kupnje, a nakon toga su ona i Pitt bili "pola-pola". Glumac je tvrdio i kako su se nakon okončanja brakorazvodne parnice 2019. dogovorili da neće prodavati suvlasništvo bez obostranog pristanka, a ako se na to ipak odluče, imat će pravo prvokupa. Njeni odvjetnici sve su opovrgnuli, a vrijeme će pokazati tko će u kompliciranoj pravnoj bitki pobijediti. Navodno su blizu presude.

image

Fotografija: Profimedia 

VEZE S MLAĐIM ŽENAMA

Brad Pitt, međutim, nije izgubio vjeru u ljubav, a na "meti" su mu dvostruko mlađe žene. Nakon kratkih veza s modelima Emily Ratajkowski i Nicole Poturalski, sada ljubi gotovo dvostruko mlađu američku dizajnericu nakita Ines de Ramon. Osim izgleda, glumca je vjerojatno privukla i time što ih zanimaju iste stvari. Brad također voli dizajnirati nakit pa je kod talijanske draguljarke Silvije Damiani osmislio vjenčani prsten za Jennifer Aniston, a kod američkog draguljara Roberta Procopa zaručnički prsten i narukvicu od pet nizova bijelog kvarca za Angelinu Jolie. U slobodno vrijeme se bavi kiparstvom, a zanima ga i arhitektura. Surađivao je s glasovitim arhitektom Frankom Gehryjem koji je, uz ostalo, izgradio Guggenheimove muzeje u Bilbaou i Abu Dhabiju, a Pitt je bio i dio tima za projektiranje luksuznog eko hotela u Dubaiju. Pričalo se da će investirati i u Hrvatskoj: navodno je u Zablaću pokraj Šibenika 2016. trebao graditi "zeleni" resort vrijedan oko 800 milijuna eura, no taj projekt se više ne spominje. Brad je rekao da mu građevinske aktivnosti pomažu da održi mladenački duh, a kako uspijeva održati fizički izgled još nije otkrio.

TAJNA NJEGOVANOG IZGLEDA

Estetski liječnici kažu da vjerojatno nije radio invazivne zahvate na licu i tijelu, no tvrde da je išao na injekcije botoksa i hijalurona. Ali vrlo dozirano, kako ne bi izgledao nakaradno poput nekih svojih kolega. Jest da je fizički aktivan pa planinari, trči, vozi bicikl, pliva i odlazi u teretanu, a trudi se i zdravo hraniti pa izbjegava prerađene namirnice te sol i šećer. No, sve to voće, povrće, cjelovite žitarice, proteini iz mesa i ribe te goleme količine vode ne bi bili dovoljni kad se uzme u obzir da je bio sklon alkoholu, lakim drogama i tulumarenju. Možda je tajna ipak u kremama, jer lani je pokrenuo liniju kozmetike Le Domaine, koja sadrži serum, kremu, fluid i emulziju na čišćenje. Temelji se na antioksidansima iz grožđa, a u proizvodnji su mu pomogli vinar Marc Perrin, enolog Pierre-Louis Teissedre i znanstvenik Nicolas Levy, koji se bavi istraživanjem rapidnog starenja. Cijena preparata je od 80 do 385 dolara.

"Le Domaine nije celebrity brend. To je anti-aging kozmetika za svakog muškarca i ženu, jer mi se sviđa ideja univerzalnosti", rekao je Brad, koji svakodnevno nanosi hidratantnu kremu, a prije izlaganja suncu preparat s visokim zaštitnim faktorom.

image

Fotografija Shutterstock Editorial 

SAVRŠENI MODNI STIL

Ono što ga čini privlačnim svakako je i besprijekoran odjevni stil. U mlađim danima je često nosio traperice i kožnate jakne, a s godinama je postao profinjeniji - što ne znači da je postao šminker. Brad Pitt je u odijevanju savršen, ali nepretenciozan. Odlično kombinira moderno i klasično, formalno i opušteno, skupo i jeftino. Na 180 centimetara visine jednako mu dobro stoji elegantno odijelo s leptir mašnom na crvenom tepihu i sportski stil u svakodnevnim prilikama. Njegove kombinacije karakteriziraju nenametljivost, čiste linije i neutralne boje. Preferira crnu, bijelu, smeđu, sivu i plavu, no zna iznenaditi i s nekom jarkom bojom. U svečanim prigodama često nosi Brioni odijela skrojena po mjeri i cipele Salvatore Ferragamo. Voli i odjeću te sunčane naočale Tom Ford, kao i jakne i modne detalje Saint Laurent. Kad kupuje traperice, najčešće bira Levi‘s. No, budimo realni, Brad Pitt na pragu sedmog desetljeća izgleda toliko dobro da mu odlično stoji što god da odjene.