Startup

Business talk s Nikom Pintar: Zdravlje probave kao temelj self-care rutine

14. siječanj 2022.

Fotografija: Biljana Blivajs/Cropix

Znate li koje su sve privilegije kvalitetno napravljenog octa? Koliko utječe na našu svakodnevicu, zdravlje, razinu energije? Na naš ulog za "zdravo sutra"? Argumente kroz razgovor nam donosi intrigantna poduzetnica.

Sintagma zdrav život za nju predstavlja malene rituale za zdravlje i dugovječnost te disciplinu da se u njima ustraje. Zdravlje je njoj tek posljedica građenja odnosa s našim crijevnim mikrobiomom i lifestylea koji stremi ka izvrsnosti kroz svakodnevne rituale. Ljepota izvana je, tvrdi, posljedica balansiranog crijevnog mikrobioma i brige o njemu kroz svakodnevnu konzumaciju hrane i napitaka koji ga obogaćuju. Ona je Nika Pintar, suosnivačica je Cidrani healthtech startupa koji razvija platformu za  dugovječnost kroz personalizirani menadžment crijevnog mikrobioma. Prošle su godine osvojili prvo mjesto na AI2Future startup natjecanju, a na konferenciji RockPaperStartups osvojili su nagradu za najbolji poslovni plan. Uz to, novac.hr i Jutarnji list uvrstili su ih u svoj izbor 25 najperspektivnijih domaćih startupova za pratiti u 2022. U Cidraniju vjeruju da visoka razina osobne energije, kreativnost, ljepota i vitalnost potječu iz trbuha i usmjereni su na razvoj rituala za njegovanje našeg drugog mozga - naših crijeva. Na pitanje što je "rad na sebi", Pintar je spremno odgovorila "kontinuiran proces", a ne odluka koju jednom donesemo i nikada joj se ne vratimo. Omiljena knjiga joj je "Budni u 5" Robina Sharme, film: "The Gentlemen", Guyja Ritchieja. Obožava slušati Gotan Project, a glavni hobi koji posebno voli je ples. Ipak, razgovarali smo, ni manje ni više nego o octu i zašto je važan za naš (zdrav) život.

Kako je ocat ušao u vaš život? Ovo nikada nikoga na ovakav način nisam pitao.

- Ovo je baš dobar conversation starter (smijeh). Iskreno, od malih nogu nisam mogla podnijeti ocat i bježala bih iz prostorije čim bih osjetila taj miris, a nisam imala ni razvijen ukus za fermentirano. Tako da kada je Bruno, moj privatni i poslovni partner, prije otprilike tri godine počeo svakodnevno konzumirati nepasterizirani jabučni ocat zbog njegovih benefita za zdravlje, molila sam ga da se makne od mene i do pola sata nakon što bi ga popio (razrijeđenog u čaši vode, naravno). I tako se nekako ocat potkrao u naš život. Kada sam shvatila da je to očito ritual koji će ostati, zagrebli smo ispod površine i počeli tragati za najboljim octom, putujući po Europi i radeći analize mikronutrijenata koje sadrži i uzimajući okus i funkcionalnost kao glavne kriterije. U tom procesu rodio se Cidrani i naš prvi proizvod, Original, organski divlje-fermentirani jabučni ocat s mother kulturom koji ujedno ima i najvišu koncentraciju polifenola u Europi, a njegov okus miljama je daleko od onoga što se inače smatra octom. Uz to sadrži i postbiotike, metabolite koji nastaju u procesu fermentacije i koje znanstvenici s vodećih svjetskih znanstvenih institucija kao što je Stanford povezuju sa smanjenjem upalnih procesa u tijelu, i povećanjem raznolikosti našeg crijevnog mikrobioma, a njegov balans potreban je za snažan imunitet. Upravo radimo na istraživanju postbiotika u našim proizvodima u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom u Zagrebu i našom dragom mentoricom doc. dr. sc. Donatellom Verbanac. Sada već dvije godine svako jutro započinjem s Originalom razrijeđenim u čaši vode i taj ritual osnova je moje self-care rutine za veću razinu prisutnosti, osobne energije, fokusa, a čak i ljepote jer ona također potječe iz balansa probavnog sustava.

image

Organski aromatizirani jabučni ocat s fermentiranim biljem odležan u posebnoj amfori iz daleke Gruzije

Možete li nam predstaviti razvojni put brenda koji ste uspostavili?

- Cidrani ne bi postojao bez jasne vizije da kroz probavu želimo utjecati na sveukupni wellbeing i razinu osobne energije naših klijenata. Započeli smo s proizvodima jer su opipljivi i svima shvatljivi, no dugoročno želimo pomoću podataka i umjetne inteligencije omogućiti prijevod našeg gut feelinga na jezik koji je svima razumljiv. Naš crijevni mikrobiom donedavno je bio black box medicine, i svjedočimo jedinstvenom trenutku u razvoju znanosti gdje se počinjemo vraćati shvaćanju važnosti našeg mikrobioma, načina procesuiranja hrane i mudrosti naših predaka. Mi tu drevnu mudrost povezujemo sa znanošću i tehnologijom i postepeno radimo na razvoju platforme za personalizirane fermentirane napitke. Često dobivamo upite koji proizvod je najbolji za koga i kada, te nam naši klijenti povjeruju osobne podatke kao što su dijagnoze i stanja kroz koje prolaze. Stoga smo se odlučili na idući korak u našem razvoju, a to je razvoj umjetne inteligencije koja će koristiti različite izvore podataka kao što su testovi stolice, psihološki testovi, a kasnije i monitori koji nadziru razinu šećera u krvi kako bi na temelju podataka mogli predlagati kombinacije naših fermentiranih esencija u praktičnim mjesečnim paketima. Možete to zamisliti kao Nespresso za zdravlje probave.

U startup životu brišu se granice između privatnog i poslovnog, a pritom je biti žena poduzetnica u današnjem svijetu veoma zahtjevno jer su očekivanja velika, a i dalje se borimo sa stigmama.

Kakav je bio put do toga?

- Kako bismo došli do toga, prošli smo kroz puno uspona i padova, kao što to biva u startupu. Neko generalno pravilo je da sve što zamislimo zahtijeva deset puta više vremena, truda i energije nego što u startu očekujemo. Fokus nam je na egzekuciji i realizaciji, kroz kontinuirano poboljšavanje procesa i posljedično rezultata. Naš novi proizvod Sparkling je bezalkoholna alternativa pjenušcu bazirana na jabučnom octu i matičnom soku od brusnice, doživio je redizajn niti dva tjedna nakon što je bio na tržištu jer smo prvu verziju morali maksimalno ubrzati kako bismo je mogli predstaviti na sajmu funkcionalne prehrane Malmo Organic, a po povratku smo iterirali i poboljšali pakiranje na temelju feedbacka. Uvijek se postavlja pitanje do kojeg trenutka se ideja treba razraditi, a kada je treba pustiti da živi i izađe u susret s prvim klijentima, a proces rasta i razvoja nikada ne staje - majstorstvo zahtijeva posvećenost i daljnje ustrajanje i onda kada se usudimo pomisliti da je nešto finalizirano. Sve što smo dosad postigli ne bi bilo moguće bez ljudi kojima smo okruženi. Naš nedavno preminuli prvi investitor, mentor i prijatelj, Georg, od kojeg smo dobivali bezuvjetnu podršku i onda kada bismo priznali da smo pogriješili, uvijek je govorio: “It’s people’s business.” Vrijeme provedeno s njim, mudrost u postupanju koja je došla iz više desetljeća poslovnog iskustva, i savjeti koje nam je dao po pitanju fokusa i postavljanja prioriteta iznimno su nas oblikovali, i bez njega ne bismo bili tu gdje smo sada.

image

Tekuće kombucha esencije dolaze u praktičnom pocket-size formatu i potrebno ih je samo presavinuti kako biste ih razrijedili u čaši vode

Ipak, za ovakvu vrst posla, trebalo je dosta podrške, vjerujem?

- Uz njega, nevjerojatnu podršku dobili smo i od Bird inkubatora, čiji smo ponosni članovi. Bird je jedini regionalni inkubator za AI, machine learning i data science projekte koji je pokrenula Poslovna inteligencija, a osim što imamo pristup world-class mentorima, razvili smo i divna prijateljstva, sagledali naš projekt iz „n kuteva” zahvaljujući mentorima koji su s vremenom postali dio naše proširene Cidrani obitelji, a u konačnici, imamo i prostor i uvjete za svakodnevno stvaranje i brainstorming s našim timom. Najveća razlika između Cidranija na kraju 2020. i na kraju 2021. je tim. Zahvaljujući Georgu i Bird inkubatoru, naš tim raste i sada broji sedmero ljudi koji svakodnevno posvećuju svoje vrijeme i energiju razvoju Cidrani koncepta, i iskreno sam sretna što postoje i što zajedno s nama kreiraju budućnost Cidranija. Uvijek nam nedostaje par ruku kako bismo ostvarili što smo zamislili, a od skillseta puno nam je bitniji mindset i ujednačenost s Cidrani vizijom, kao i poistovjećivanje s važnosti svakodnevnih malenih rituala. Zato smo i sada u potrazi za novim članovima tima, te nam se svatko može javiti i doći na neobavezni razgovor.

Kada govorimo o našem tijelu, trebamo spomenuti i da smo mi samo malenim dijelom ljudi, tj. da je odnos broja bakterija i broja naših ljudskih stanica 90:10 (u zdravom organizmu)

Oni (proizvodi) obećavaju manje umora, bolju probavu i snažniji imunitet – kako ste došli do tih spoznaja i koliko je teško u vašemu polju djelovanja to tvrditi?

- Mi dubinski vjerujemo, a znanost i potvrđuje, da se visoka razina osobne energije, ljepota koja zrači i snažan imunitet rađaju u trbuhu. Kada dizajniramo naše proizvode, glavni kriterij i laserski fokus je na tome da podupiru zdravlje probave. To radimo tako da uspostavljamo poveznice između najnovijih znanstvenih i tehnoloških spoznaja, i drevnih metoda konzerviranja hrane kao što je fermentacija, a uzor su nam još i namakanje i klijanje. Kroz sva tri procesa povećava se bioraspoloživost nutrijenata, što znači da s manjom količinom hrane unosimo više onoga što je našem tijelu potrebno. Kada govorimo o našem tijelu, trebamo spomenuti i da smo mi samo malenim dijelom ljudi, tj. da je odnos broja bakterija i broja naših ljudskih stanica 90:10 (u zdravom organizmu). Bakterijama u našem tijelu outsourceali smo velik dio procesa, kao što je regulacija hormona, neurotransmitera, imuniteta, itd., i kroz probavu na njih možemo djelovati ili sinergistički, ili uništavati njihov dom i narušiti njihove omjere, što vodi do upalnih procesa i bolesti. Ultraprocesuirana hrana kojom smo danas okruženi na svakom koraku iznimno je štetna za naš crijevni mikrobiom, a istraživanja na miševima pokazuju da je ta negativna promjena nakon četiri generacije ireverizibilna. Zato mi kreiramo proizvode čija je namjena da se uzimaju ritualno, svakodnevno, kroz dulji vremenski period kako bismo podržali naš organizam i svijet bakterija iznutra s onime što mu je potrebno kako bi optimalno funkcionirao. Primjerice, istraživanje sa Sveučilišta u Stanfordu koje sam spomenula ranije, a koje je proveo dr. Justin Sonnenburg, pokazalo je da redovna konzumacija 2-3 fermentirana napitka ili jela dnevno povećava raznolikost našeg crijevnog mikrobioma, smanjuje upalne procese, povoljno utječe na imunološki sustav smanjujući inflamatorne citokine. No, svatko tko je pokušao fermentirati kod kuće zna da je taj proces dugotrajan, zahtijeva svakodnevnu brigu poput kućnog ljubimca, zauzima puno prostora, a miris je često vrlo neprijatan. U našem Cidrani laboratoriju igramo se s organskim sastojcima, koji su se tradicionalno koristili za određene funkcije, i omjerima dok ne pronađemo idealnu formulaciju koja povezuje funkcionalnost i okus. Zatim si postavljamo pitanje kako to intregrirati u svakodnevnu wellbeing rutinu naših klijenata i prianjamo postupku dizajna pakiranja, koje mora odražavati iznimnost kvalitete proizvoda, ali i biti praktično za upotrebu. Upravo radimo na razvoju novih okusa naših tekućih kombucha esencija koje će sadržavati i ekstrakte nordijskih gljiva, čime ćemo zakoračiti i u kategoriju dodataka prehrani. Ono što bih svakako napomenula je da ne postoji “magična pilula” koja će izbrisati posljedice lošeg sna, napuhanost nakon jela prženog na toksičnim uljima ili djelovati kao štit protiv virusa ako se svakodnevno ne brinemo o svom zdravlju. Malen dio našeg zdravlja ovisi o našim genima (svega šest posto kako kaže znanost), a 94% je rezultat našeg životnog stila, tj. navika. Naši proizvodi ne obećavaju promjenu jer se ona neće dogoditi ako ostali faktori ostanu isti (npr. ako netko svakodnevno pije ultra zašećerene i procesuirane sokove), nego uvijek ističemo važnost malenih svakodnevnih rituala za preventivan utjecaj na zdravlje i pomlađivanje stanica iznutra, kao i osnaživanje naše mikrobialne zajednice. Maleni koraci, akumulirani kroz vrijeme i ritualnu primjenu, vode do velikih promjena.

image

Zagreb, 021221.
Petraciceva.
Bird inkubator.
Nika Pintar, poduzetnica.
Foto: Biljana Blivajs/CROPIX

Možete li nam pojasniti ideju funkcionalne hrane i koliko je ona moguća/održiva/pristupačna ljudima koji rade u nerijetko nepovoljnim radnim uvjetima (do 10 sati dnevno)?

- Mi bismo voljeli kada bismo radili samo 10 sati dnevno. (smijeh) U startup životu brišu se granice između privatnog i poslovnog, a pritom je i biti žena poduzetnica u današnjem svijetu veoma zahtjevno jer su očekivanja velika, a i dalje se borimo sa stigmama. Iako su female-led i diverse startupovi u prosjeku češće uspješniji od onih koje su osnovali muškarci, i dalje dobivaju frapantno manje financiranja od VC fondova. Istraživanje koje je objavio Atomico, State of European Tech 2021, pokazuje da je samo 1,1% startupova koji su raisali VC rundu financiranja u 2021. godini female-founded, a tek 8.8% ima kombinaciju muških i ženskih osnivača. Isto istraživanje pokazuje da je 53% ženskih foundera doživjelo neku vrstu diskriminacije u europskoj tech industriji u posljednjih 12 mjeseci. Te brojke moramo isticati i otvoreno govoriti o njima kako bi se stanje moglo promijeniti.

Da se vratim na temu, naše radno vrijeme ne staje. Ove godine, uz intenzivan razvoj novih proizvoda (lansirali smo ih 13 na tržište u 2021.) i rast/edukaciju tima, zaključili smo prvu investicijsku rundu, sudjelovali u EIT ClimAcceleratoru pod vodstvom Impact Huba Zagreb gdje smo osvojili grant od 24.500 eura zahvaljujući kojem smo sudjelovali na Malmo Organicu gdje smo bili izloženi u inovacijskoj zoni, dijelimo prvo mjesto na AI2Future konferenciji u organizaciji CroAI udruge zajedno s također female-led startupom Farseer, te smo izašli na listi 25 najperspektivnijih hrvatskih startupova za pratiti u 2025. godini koju su objavili portal Novac.hr i Jutarnji, a Dobra hrana uključila je čak dva naša proizvoda u svoju preporuku gastro poklona za blagdane. Sve to ne bi bilo moguće bez ustrajanja u malenim ritualima za kvalitetnu dugovječnost i wellbeing. Sve se počinje mijenjati onog trenutka kada hranu počnete gledati kao gorivo. Ona je tu da nam pruži energiju, no bitno je birati kojom vrstom goriva ćemo okrijepiti naše stanice. Ako želimo biti produktivniji, prisutniji, ostvarivati veću kvalitetu života, neminovno je da neka zadovoljstva svijeta komfora u kojem živimo trebamo žrtvovati, a posebice pritom mislim na šećer. Mnogobrojna znanstvena istraživanja potvrđuju da velike fluktuacije razine šećeri u krvi, do kojih dolazi kada se hranimo zapadnjačkim stilom prehrane, utječu na naš crijevni mikrobiom i dovode ga u disbalans, uzrokuju umor i tzv. “brain fog” kratkoročno, a dugoročno se povezuju i s kroničnim bolestima kao što je demencija. Ono što biramo za sebe danas, utječe na nas sutra. Znate ono kada se probudite umorni, posegnete za kroasanom punim šećera za doručak i popijete kavu s mlijekom i šećerom, pa vas to digne, onda ste za pola sata opet umorni, pa vam treba druga kava, pa nakon toga ide ručak pun jednostavnih ugljikohidrata nakon kojeg vam se spava… I onda se deset sati čini kao čitava vječnost i nema kraja tom ciklusu praznih kalorija i kave, a nakon posla ste toliko umorni da možete samo prazno gledati u zid ili ići spavati. Ako samo potežemo i hranimo se onime što nam daje instant energiju kako bismo izdržali te duge sate, to nije održivi životni stil.

Istaknula bih ponovno da je naše zdravlje odraz životnog stila i naših malenih rituala. I sama sam proživjela nekoliko burnouta u zadnje dvije godine jer nije lako graditi startup usred pandemije i sama definicija startupa znači da se svakodnevno susrećemo sa situacijama koje dosad nismo prolazili, traži se brzo razmišljanje i osmišljavanje rješenja jer u startupu nikad nemamo dovoljno vremena, i prožima cijeli život tako da je work-life balance narušen. Stoga je još važnije uspostaviti disciplinu, a istaknula bih i važnost pronalaska partnera za uspostavljanje rituala i njihovo održavanje. Jedan od razloga zašto sam ustrajala i onda kada je bilo teško je to što mi je Bruno pružao podršku. Zahvalna sam na njemu i na ritualima koje dijelimo, jer čine našu svakodnevicu punom iskustava. Npr. naša omiljena rutina je ujutro slušati audioknjige dok radimo bulletproof kavu sa zdravim masnoćama koja nam služi kao zamjena za doručak, i tako svako jutro učimo o najnovijim znanstvenim spoznajama iz područja kao što su neuroznanost, nutricionizam i mikrobiom. Svaki dan kuhamo za naš tim i biramo namirnice i ulja na kojima ćemo ih spraviti, kako bismo osigurali da se hranimo najboljim organskim sastojcima. To vrijeme vidimo kao ulog u našu sposobnost nošenja sa stresom. Mi smo pomalo radikalni u tome, ali ključ je krenuti s malenim odlukama - recimo, jedna od mojih prvih odluka bila je prije više od dvije godine kada sam samoj sebi rekla da neću više jesti u pekari kada mislim da nemam vremena za nešto bolje. Zatim, umjesto slatkog doručka možemo odabrati slani kako bismo izbjegli promjene u razini šećera u krvi od ranog jutra. Prije unosa slatkog možemo popiti čašu vode s malo octa kako bi se reducirao skok u razini šećera u krvi. Treba odabrati jednu naviku, krenuti s njom, i postupno uvoditi druge, i poželjno je imati partnera koji nas podupire i pomaže nam ustrajati i onda kada je teško.

U vaš brend diskurs uveli ste i termin – superhrana, možete li nam ga približiti?

- Smatramo da ne postoji superhrana kao generalan pojam, već da postoji određena hrana koja je idealna za određenu osobu u određenom trenutku. Kroz pažljiv i personaliziran pristup odabiru hrane možemo utjecati na naš wellbeing, ljepotu i dugovječnost. To su principi Health 5.0, koji se zasniva na prevenciji, personalizaciji, podacima, praćenju i građenju dugoročnog odnosa s klijentom. Mi smo se u takvom pristupu nišno specijalizirani za područje crijevnog mikrobioma i tu gradimo našu priču. Želja nam je osvijestiti ne samo naše klijente, koji već imaju visoku razinu svjesnosti o važnosti prehrane i discipline za zdravlje, već i širu zajednicu o važnosti našeg probavnog sustava i održavanja ravnoteže s nama nevidljivim svijetom bakterija, a koji utječe na doslovno sve - od naše percepcije svijeta, raspoloženja, društvenih veza, pa do stanja naše kože i kose, mirisa i samouvjerenosti, a dugoročno i na to kako i koliko dugo živimo. Jednostavnim jezikom rečeno, ako smo napuhnuti ili osjećamo težinu nakon jela, ne možemo zračiti i biti prisutni u svojim svakodnevnim obavezama. Ako smo svakodnevno izloženi upalnim procesima, a koji se mogu prevenirati kroz prehranu, to je siguran put k bolesti. Maleni, naočigled nebitni, svakodnevni rituali, čine veliku razliku. Ponavljam, da bismo mogli personalizirati, potrebno je mjeriti podatke kako bismo znali zašto nešto preporučujemo, i zato naš tim marljivo radi na razvoju platforme za personalizirane fermentirane napitke u praktičnim dnevnim dozama.

image

Sparkling/Privatna arhiva

Što je od vaših proizvoda da pojednostavimo: za jutro, dan, večer?

- Da se vratim na istraživanje Dr. Sonnenburga sa Sveučilišta na Stanfordu, potrebno je 2-3 puta dnevno konzumirati fermentirano za raznolikost crijevnog mikrobioma koja je preduvjet za snažan imunitet i smanjenje upalnih procesa u tijelu. Jednostavna opcija je konzumirati 2-3 naše tekuće kombucha esencije dnevno koje dolaze u praktičnom pocket-size formatu tako da ih uvijek možete imati sa sobom i potrebno ih je samo presavinuti kako biste ih razrijedili u čaši vode, a za njih smo osvojili i priznanje EIT ClimAcceleratora za održivu inovaciju jer zbog jedinstvene tehnologije proizvodnje smanjujemo carbon footprint za 90% u odnosu na slične napitke. Povoljnija opcija su naši octi Original (nepasterizirani jabučni ocat s wild mother kulturom), Honey (nepasterizirani jabučni ocat s wild mother kulturom infuziran medom), ili Synbio (nepasterizirani jabučni ocat s wild mother kulturom obogaćen s prebiotičkim vlaknima) koji se mogu konzumirati tako da se jedna do dvije žlice razrijede u čaši vode. Razvili smo i Sparkling, kojeg nazivamo luksuzom u novom ruhu, a radi se o bezalkoholnoj alternativi pjenušcu bogatoj postbioticima. "Bezalkoholna alkoholna pića" ili pića sa smanjenim udjelom alkohola, vrlo su popularna u Skandinaviji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Često se rade tako da se kemijskim procesima smanjuje udio alkohola, ali mi smo ovom tržištu pristupili iz drugog ugla - kreirali smo proizvod na bazi našeg jabučnog octa, s ciljem da ponudimo funkcionalno piće, bogato polifenolima i postbioticima i ne pretjerujem kada kažem da je ovo najbolji proizvod koji je Cidrani ikada izbacio. Iako je poznat negativan utjecaj alkohola, prvenstveno na kvalitetu sna, i sami smo ljubitelji kvalitetnih pića u umjerenim količinama. Zato, ovaj proizvod nije namijenjen isključivo tome da zamijeni alkohol, već da ga popijemo kada želimo osjećaj i iskustvo vrhunskog ekskluzivnog pića, a nismo u mogućnosti konzumirati alkohol, bilo da se radi o kraju obroka, doručku ili da kasnije u danu imamo bitan sastanak ili sportsku aktivnost. Najbolje od Cidrani octa s medom, sljubljenog u sekundarnoj fermentaciji s organskim matičnim sokom od brusnice, ovo piće neće samo zaigrati nepce, već pomaže u probavljanju hrane, regulaciji šećera u krvi i balansu crijevne mikrobiote. Kao i svi Cidrani proizvodi, ne zahtijeva hladan lanac za shipping, makar ga preporučujemo konzumirati hladnog. K tome, savršeno se sljubljuje s craft ginom pa ga mnogi koriste kao zdravu zamjenu za tonik. Naime, ovo je niskokalorično piće s iznimno niskim udjelom šećera.