Estetika kokete

Čedna zavodljivost i Lolita - olaka romantizacija mračne priče

02. kolovoz 2022.

Fotografije: Profimedia 

Čuveni lik kokete iz romana Vladimira Nabokova, napisan prije više od pola stoljeća i dalje živi među nama - ovog puta "oživio" je na TikToku.

Dobro je poznato da se trendovi brzo rađaju i još brže umiru, a neke stvari jednostavno zauvijek ostaju u modi. Teško je danas odolijevati vremenu, a još teže ostati ili postati bezvremen u svijetu u kojem se sve mijenja u trajanju treptaja oka, pod jezivim pritiskom prevelike količine informacija. Živimo u dominaciji slika i vizualnog terora, tako da i dalje ostaje neobjašnjivo kako je jednoj slici pošlo za rukom da i dalje privlači toliko pažnje iako je nastala pred sam kraj 20. stoljeća. Nema ništa toliko neobično u tom prizoru, osim što vidljivo mlada djevojka pohotno i prodorno gleda direktno u kameru, sakrivajući se iza sunčanih naočala u obliku srca i zavodljivo usnama dodiruje vrh lizalice. Za one koji su se rodili prije ere Instagrama više je nego jasno da je u pitanju Lolita, lik iz istoimenog romana Vladimira Nabokova, knjige koja još uvijek izaziva mnoge kontroverze, a danas predstavlja materijal i vizualno nadahnuće mladim zvijezdama TikToka koje u tome vide isključivo estetiku koja im se sviđa, ne sluteći kakve se sve priče kriju iza tog nevinog pogleda maloljetne djevojke. 

image

Plakat za film "Lolita" Stanleyja Kubricka 
 

Za one koji nisu toliko upućeni u ovaj kultni roman objavljen 1955. godine, njegova radnja usredotočuje se na bizarni odnos između pripovjedača knjige, Humberta Humberta, i njegove pastorke, tinejdžerice Dolores Haze – kojoj on tepa Lolita. Kada njena majka pogine u prometnoj nesreći, glavni junak otima tinejdžericu i počinje je seksualno i psihički zlostavljati, prije nego što ona uspije pobjeći godinama kasnije. Ovu skandaloznu priču na mnogim nivoima, prvi put je ekranizirao Stanley Kubrick 1962., kada je i nastala ova kultna fotografija Sue Lyon napravljena za promotivni poster. Negdje pred kraj devedesetih, točnije 1997. godine, Adrian Lyne se odvažio napraviti i remake ovog čuvenog ostvarenja s Jeremyjem Ironsom u glavnoj ulozi.

image

Sue Lyon kao Lolita u filmu Stanleyja Kubricka 

image

Dominique Swain kao Lolita u ekranizaciji Adriana Lynea 

 

Naivni čitatelj ili gledatelj pomislio bi da je Lolita mlada zavodnica, a nipošto zlostavljana djevojčica koju zloupotrebljava njen očuh, međutim loša percepcija između sadržaja i estetike stvorena je kao fenomen popularne kulture s obzirom na sasvim pogrešno prezentiranje tako ozbiljne teme kao što je zlostavljanje. Veliki revival Lolite u središte pop kulture vratio se zahvaljujući utjecaju Lane Del Ray čija je opčinjenost nimfom iz mašte obilježila njen cjelokupni opus i kada su u pitanju pjesme, ali i njen izgled i ukus za modu. U čuvenom hitu "Off to the Races" otvoreno se referira na citate iz knjige kao što je refren "svjetlo mog života, vatra mojih bedara". S obzirom na njeno prekomjerno obožavanje ovog lika, ne iznenađuje i kordon djevojaka koje su počele slijediti taj put. 

Današnje generacije djevojaka otkrivaju ovu priču zahvaljujući TikToku. Upravo je estetika kokete ono što dominira, a čedna zavodljivost je preplavila aplikaciju nevjerojatnom brzinom. Tako je i #coquette prikupio tri milijarde pregleda kojima su označeni videi u kojima djevojčice nose biserne ogrlice i ukrašavaju svoje sobe pin-up atmosferama. Čipka, nevinost, bjelina su ključne riječi, moodboard njihovih raspoloženja koja se plasiraju kao dobar dan. Nitko više ne razmišlja o tome koliko je opasno da se generacija mladih žena upušta u ovu vrstu vizualnog eksperimenta i kolika je zapravo opasnost od same seksualizacije o kojoj se možda ne vodi toliko računa u današnje vrijeme kada se olako pritisne “share”? Da li je u pitanju romantizacija nečega što je tako mračno? Ili je samo tanka linija između inspiracije za outfit i stvarne primjene mučnih dijelova ove priče u vlastiti život?

@bzckgrounds helping you find your aesthetic pt.14!!  COQUETTE₊˚ ୨ ♡ ୧ ˚₊  we‘re almost to 1000 tysm!! #fyp #foryoupage #coquette #coquetteaesthetic #foryou #fypシ ♬ original sound - ✶

Sve u svemu, Lolita je oduvijek bila priča s kojom su ljudi olako koketirali, bez obzira na njene posljedice. Iako na kraju krajeva sve leži u oku promatrača, moramo znati da težina i bol koji se kriju iza pogleda čiste ljepote ne predstavljaju proizvoljnu pozu za modni editorijal. To je zapravo uznemirujuća opomena kako se nečija moć može zloupotrijebiti i uništiti nečiji nevini život za sva vremena.