gg x Pliva

Čitavo stoljeće posvećeni brizi za zdravlje

13. siječanj 2022.

Fotografije: Pliva; Goran Katić 

Gloria Glam

PLIVA s navršenih sto godina i sa svojim zaposlenicima samouvjereno gleda u budućnost.

Bogata povijest i uspješna tradicija poslovanja duge čitavo stoljeće nešto su čime se zaista rijetke kompanije u Hrvatskoj, ali i svijetu mogu pohvaliti. Pliva ove godine slavi svoj 100. rođendan, a njezini počeci datiraju još u 1921. godinu kada je u Karlovcu osnovana tvornica Kaštel, u kojoj započinje proizvodnja ekstrakata iz domaćeg bilja. Svoj današnji naziv dobiva 1943., a zahvaljujući vrhunskim stručnjacima i svijesti o važnosti kontinuiranog napretka Plivin je razvoj bio strelovit te ključan za formiranje kompanije kakva je danas.

Da je već tada bila riječ o tvrtki koja će biti predvodnik trendova dokazuje i činjenica kako je Kaštel već početkom 20-ih godina prošlog stoljeća započeo s proizvodnjom složenijih farmaceutskih oblika, a 30-ih godina s organiziranim istraživačkim radom, i to u suradnji s budućim nobelovcem Vladimirom Prelogom. Predani rad Plivinih stručnjaka uskoro je doveo do osnutka prvog istraživačkog centra i prvih farmaceutskih oblika proizvedenih prema vlastitoj patentnoj tehnologiji već u 50-im godinama. Širenje i jačanje poslovnih aktivnosti nastavlja se i u desetljećima koja slijede, a do najznačajnijeg događaja u povijesti kompanija dolazi na kraju 70-ih, kada vrhunski tim znanstvenika otkriva i patentira originalni antibiotik azitromicin. Time je Pliva postala renomirana svjetska tvrtka i svrstala se među malobrojne proizvođače u svijetu koji posjeduju vlastitu ljekovitu supstanciju, a Hrvatsku učinila jednom od devet zemalja koje imaju vlastiti antibiotik. Nastavno na ovo otkriće, kompanija bilježi natprosječan rast proizvodnje, uvodi velik broj novih lijekova, od kojih je većina nastala na temelju vlastite farmaceutske sirovine ili tehnologije.

image

Najznačajniji događaj u povijesti kompanije bio je 70-ih kada tim Plivinih znanstvenika otkriva i patentira originalni antibiotik azitromicin, čime je postala renomirana svjetska kompanija

U 90-im godinama prošlog stoljeća dogodio se i investicijski ciklus u sklopu kojeg su otvoreni novi pogoni za proizvodnju azitromicina u Savskom Marofu i suhih oralnih oblika lijekova u Zagrebu te novi Istraživački institut. U to su vrijeme, 1996. godine, Plivine dionice izlistane na Londonskoj i Zagrebačkoj burzi, što je, na vrlo znakovit način, obilježilo 75 godina postojanja tvrtke. U sljedećem periodu Plivina je dionica bila najlikvidnija dionica u Hrvatskoj, a proglašena je i Dionicom desetljeća. Zahvaljujući pridruživanju 2008. Tevi, vodećoj svjetskoj generičkoj farmaceutskoj kompaniji, te njezinoj jako dobro razvijenoj tržišnoj mreži Pliva je svoje poslovne aktivnosti i operacije proširila na još veći broj zemalja te dodatno ojačala poziciju jedne od vodećih farmaceutskih tvrtki u ovom dijelu Europe. Od priključenja Teva grupi pokrenula je i uspješno završila još jedan, najveći u povijesti investicijski ciklus vrijedan više od milijardu kuna, u sklopu kojeg su modernizirani postojeći pogoni te je otvoren novi za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstancija na proizvodnoj lokaciji u Savskom Marofu. Trenutačno je 2600 zaposlenih, a samo u protekloj godini zaposleno je gotovo 300 novih ljudi. Poslovne aktivnosti obuhvaćaju istraživanje i razvoj generičkih lijekova i aktivnih farmaceutskih supstancija, proizvodnju gotovih lijekova i aktivnih farmaceutskih supstancija, komercijalno poslovanje, odnosno marketinške i prodajne aktivnosti na hrvatskom tržištu i regiji Jugoistočne Europe.

Pliva je jedina farmaceutska kompanija u Hrvatskoj koja se može pohvaliti potpuno integriranom proizvodnjom koja obuhvaća sve faze razvoja i proizvodnje lijekova, što omogućava potpunu kontrolu i vrhunsku brigu o kvaliteti proizvoda. Godinama je jedan od najvećih hrvatskih izvoznika s čak 90 posto prihoda ostvarenih na izvoznim tržištima, od kojih su najveća ono SAD-a, EU i Rusije, a izvozi u čak 60 zemalja svijeta. Proizvodne lokacije u Zagrebu i Savskom Marofu među najvažnijima su u čitavoj Teva grupi, što je posebno važno, kao i činjenica da je Plivin istraživački institut jedan od rijetkih privatnih s akreditacijom znanstvenog instituta u RH.

Posljednjih godina značajno su ojačani centri dijeljenih aktivnosti koji iz Zagreba pružaju podršku poslovanju europskim i drugim operacijama Teve na području financijskih transakcija, informatičke podrške, upravljanja ljudskim potencijalima i nabave. Od samih početaka naglasak je na tome da Pliva ne bi bila toliko uspješna bez svojih zaposlenika te činjenici da u kompaniji svi, zajedno s kolegama iz Teve, predano i posvećeno svakog dana brinu o zdravlju 200 milijuna ljudi diljem svijeta. Danas Pliva samouvjereno gleda u budućnost, nošena znanjem i entuzijazmom stručnjaka i s fokusom na temeljni cilj poslovanja - poboljšanje kvalitete života i zaštitu zdravlja ljudi visokokvalitetnim i dostupnijim lijekovima.