Archetypes

Da je Meghan Markle spremnija pustiti traume iz kratkotrajnog života u kraljevskoj obitelji, ovo bi bio ozbiljan podcast

24. rujan 2022.

Fotografija: Profimedia 

Iako je dugoočekivani podcast Meghan Markle trenutno "na pauzi" zbog nedavne smrti kraljice Elizabete II., objavljene su već tri epizode koje nisu popraćene sjajnim kritikama. Većina njih fokusira se na, sada već općeprihvaćenu ideju, da je bivša vojvotkinja od Sussexa narcistična diva koja će svaki sadržaj svesti na samopromociju.

Zanimljivo je da se Markle bavi upravo takvim (i sličnim) stereotipima o ženama. Naime, ona će u svakoj epizodi svojeg podcasta "Archetypes", kako je trailer Spotifya najavio, pokušati dekonstruirati neke od stereotipnih etiketa s kojima se uspješne i ambiciozne žene suočavaju. Gošće su impresivne, no slušajući podcast, ne može se poreći da Meghan nekako, gotovo nesvjesno, slatkasto, ali iritantno, samu sebe stalno uključuje u klub uspješnih, ambicioznih, moćnih žena s velikim karijerama iza sebe. To je zaista nezgodno kada to netko radi sam za sebe, i nije nelogično što joj kritika to zamjera, a naravno da su je oni koji joj nisu naklonjeni odmah skočili za vrat. Ima li Meghan pravo sama sebe nazvati uspješnom, ambicioznom, pogrešno etiketiranom? 

U prve tri epizode razgovarala je s najuspješnijom tenisačicom Serenom Williams, s glazbenom divom Mariah Carey i s jednom od najuspješnijih televizijskih spisateljica i autorica Mindy Kaling. Njena se osobna karijera - ona glumačka, influencerska - ne može mjeriti s ovim imenima, ali Meghan Markle ipak je poznato ime i njezin je podcast i dalje među najslušanijima na Spotifyu od premijere pa sve do danas. Mogla je biti vojvotkinja, ali se okrenula showbizzu. Sam podcast je navodno papreno plaćen i pomalo je "preproduciran", što je istovremeno i njegova ogromna prednost i velika mana. Na odjavnoj je špici potpisano više od 25 ljudi, a Meghan je i voditeljica i izvršna producentica.

Što to donosi samom sadržaju? Savršenu popeglanost koja više podsjeća na radiodrame, a manje na podcast na koji je publika navikla. Ima tu, dakako, odigranih trenutaka - Meghan se nasmije, našali, a princ Harry upadne na snimanje kako bi nešto poklonio svojoj voljenoj ženi i time dokazao svoju privrženost, pripadnost i nedodirljivi status njihovog braka. Sve je to u detalje izrežirano, promišljeno, sto puta montirano, popeglano... Baš poput Meghaninih modnih kombinacija: uvijek savršene, malo s previše truda. Na tren se da naslutiti kako su njezin glumački talent i obrazovanje također problem: kao spikerica je besprijekorna, dok kao voditeljica djeluje previše namješteno, bez prostora za grešku. A greške danas slušatelji zapravo žele... Meghan je to doduše i sama osjetila, shvatila je da nikako ne može uhvatiti simpatije javnosti pa je u razgovoru s Mindy Kaling izjavila kako je uvijek bila usamljeno ružno pače, neugledno dijete s razmakom među zubima i prevelikim naočalama, u nadi da će se s njom slušateljice moći poistovjetiti. Mindy će na priznanje reagirati iznenađeno, ali će i prijeći preko njega, ali slušatelji će biti manje velikodušni. Naime, iako njezin podcast ne prati i video, svi znamo da je Meghan prekrasna i da se nedavno udala s dijamantnom krunom na glavi, dok u tom trenutku razgovara sa ženom indijskog porijekla koja je, kako sama ističe, odrastala u Americi kao pretilo dijete druge rase. A i naposljetku, teško se poistovjetiti s patnjama "bivše princeze"...

Upravo je Meghanino inzistiranje na tome da se mora poistovjetiti sa svakom sugovornicom najveća mana njezine emisije. Džepna psihologija u tome bi prepoznala vlastitu nesigurnost koju joj je, paradoksalno, donio brak s jednom od najpoznatijih osoba na zemlji. Meghan je prije Harryja bila relativno uspješna glumica čija bi se karijera možda i nastavila jer "Suits" nije bila loša serija, ali se iste odrekla zbog braka s princem. Istovremeno je pokušavala voditi lifestyle blog koji je nalikovao na Goop za siromašne, ali s poprilično autentičnim sadržajem. S osvajanjem princa, Meghan je izgubila svoj glas i sada ga pokušava vratiti preko ovog podcasta. 

Meghanino inzistiranje na tome da se mora poistovjetiti sa svakom sugovornicom najveća mana njezine emisije

Njezin status donio joj je odlične gošće pa je apsolutno fascinantno slušati opuštene razgovore s veličinama kao što su Serena Williams i Mariah Carey. Priznajem da sam nakon odslušanog podcasta guglala meč Serene Williams i Jennifer Capriati iz 2004. zbog kojeg je, kako je otkrila, Williams razvila PTSP jer je bila toliko pokradena da je komentator John McEnroe zatražio da se u prijenos uključi opcija Hawk-Eye, što će posljedično postati korektiv odluka sudaca. Carey je govorila o svom siromašnom djetinjstvu tijekom kojeg je s majkom stalno selila od jednog do drugog dečka, a imala je samo tri majice zbog čega je bila predmet ismijavanja u školi. Zbog toga se zaklela da će biti bogata i živjeti u vlastitoj kući. 

Taj dio podcasta je odličan jer se očito sve te žene osjećaju opušteno s Markle. Čak je i ideja o dekonstrukciji riječi kao što su diva, usidjelica i karijeristica dobra početna točka za razgovor. Postoji i dio u kojem stručnjakinje tumače korijene izraza, što je odlična i zanimljiva pauza od samih intervjua jer objašnjenja nisu dosadna, već duhovita i brza. Problem njezinog podcasta je zapravo sama Meghan Markle, koja kada dijeli iskustva iz svog života djeluje pomalo usiljeno i kao da stalno traži empatiju. 

image

Fotografija: Profimedia 

Možda je pravi problem što je njezin podcast posljedica njezinog zvjezdanog statusa, a ne stvarnog talenta za takvu vrstu sadržaja, pa se postavlja pitanje zašto je Meghan uopće voditeljica (autorica?) podcasta o ženama. Je li silna popularnost posljedica činjenice da su platforme poput Spotifya svjesne da je bilo koja njezina ispovijest zapravo, uz dobru produkciju, odlično serviran materijal za tabloide? Bi li Meghan bila spontanija da nije najomraženija princeza Velike Britanije? Bi li nam bilo lakše progutati njezine primjere iz vlastitog života? Naime, iako su sve žene s kojima je razgovarala privilegirane, one su do te privilegije došle nevjerojatnim uspjesima zbog vlastitog talenta i napornog rada. Interesantno je slušati kako Mindy Kaling priznaje da ne bi mogla biti majka s takvom karijerom bez dadilje koja živi s njom ili kako Mariah Carey priznaje da je skoro umrla u svom prvom braku. Meghan nije - i u tome je zapravo kvaka - jer dobro smišljena paradigma može nas sada optužiti za stereotip kakav upravo analiziraju iz emisije u emisiju, ali, nažalost, inzistiranje na vlastitim iskustvima i upadanje gošćama u riječ umanjuje snagu koju "Archetypes" ima.

U epizodama koje slijede Meghan će uz poznate gošće kao što su Constance Wu, Issa Rae, Lisa Ling, Margaret Cho (sve redom nebjelkinje) preispitati uvredljive etikete kao što su "dragon lady" (nešto što bi moglo biti prevedeno kao luda kosooka), "kučka", "radodajka", "luđakinja", "nabrijana crnkinja". Da je Meghan mrvicu spremnija pustiti svoje traume izazvane kratkotrajnim životom u plemenu Windsor po strani i samo strastveno voditi razgovore, ovo bi bio ozbiljan feministički podcast sa svijetlom budućnosti. Ovako svako malo isklizne u ladies who lunch cmizdrenje. I za kraj: jesam li se navukla? Hoću li slušati podcast dalje? Apsolutno, jer sve navedene žene imaju puno toga za reći. Samo kad bi autorica malo više slušala.