Abeceda ljubavnih odnosa

Dejtanje nikad nije bilo kompliciranije: duhovi, zombiji i rezerve na klupi - svi termini koje trebate znati

11. studeni 2020.
Fotografija: iStock
Ines Madunić
Ines Madunić

Događale su se sve te stvari i prije, no nikad im nismo davali imena. Danas imamo ghosting, benching, pocketing... Što sve to znači?

Imate li osjećaj da je dejtanje danas teže nego ikad prije? Iako imamo puno opcija - s obzirom na sve  moguće tehnologije i aplikacije - osjećamo se sve usamljenije. I to ne samo zbog društvene distance koju prakticiramo zbog koronavirusa, koji je samo dodatno zakomplicirao stvari. Ne, i prije je bilo teško. Uz toliko različitih platformi za komunikaciju, čini se da nikad nije bilo teže razgovarati. A sve te dejting aplikacije samo su nas udaljile jedne od drugih, iako im je namjena potpuno drugačija. Da, dejtanje je teško, pogotovo jer stalno čujemo neke pojmove koji se s time povezuju i možda nam nije posve ni jasno o čemu se tu radi. Napisali smo kratak vodič kroz sve te pojmove, za koje možemo pretpostaviti da su vam se već dogodile - ili ste ih vi prakticirali bez da ste znali da ih je netko imenovao.

Mnoge od ovih stvari mogu vas jako povrijediti, no tu se ponovno vraćamo na komunikaciju kao najvažniju komponentu dejtanja. Ako primijetite da vam netko šalje miješane signale, da vam nije baš jasno što se događa i kakav odnos imate ili nemate, najbolje što možete napraviti je - pitati. Otvoreno i iskreno, čak i ako se bojite odgovora. Također, ako ste se predomislili ili ste shvatili da vam se netko ne sviđa ili da s njime ne želite ići dalje - recite. Otvoreno i iskreno. Vjerujte, taj pristup uvijek pali i uvijek je bolji od kukavičkog bježanja. Tako se stvara emocionalna zrelost - suočite se sa svojim osjećajima i komunicirate ih drugoj osobi. Zvuči komplicirano? Zapravo je puno lakše nego u nastavku nabrojane emocionalne igrice...

Ghosting

Ovo je relativno jednostavno i vrlo je vjerojatno da vam se dogodilo - ili ste i vi to napravili. Ghosting znači da netko nestane bez traga, odnosno postane duh, i to bez ikakve najave. Jedan dan sve ide odlično, moguće je da čak i oni predlažu novi dejt, a zatim se u potpunosti prestanu javljati, kao da nikad nisu postojali. U dobu online dejtanja, ovo je jedan od najčešćih pojmova, odnosno pojava. 

Haunting

Ako vaš duh odluči biti pomalo zločest, to znači da vam se više nikad neće izravno javiti, ali će vas povremeno podsjećati na svoje postojanje. Primjerice, lajkat će vam fotke na društvenim mrežama, gledati svaki story i slično. Dakle, radi se o duhu koji vas opsjeda. Savjet: blok.

Zombieing

Ako duh odluči ustati iz mrtvih i poslati vam poruku nakon određenog vremena, tj. nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, i još se pritom pravi kao da se ništa nije dogodilo, imate posla sa zombijem. Naravno, to vas može potaknuti da mu ipak date drugu šansu, no pazite - velika je mogućnost da ponovno nestane bez traga. 

Cushioning

Ovo je neka vrsta emocionalnog varanja. Označava pojavu kad osoba koja je u vezi flerta s drugim osobama, i to često i intenzivno, bez ikakve ozbiljne namjere, nego zato da bi, eventualno, možda, nekad, imali kao svojevrsni back-up. Cushioning znači da vas netko zagrijava, ali nikad ne napravi pravi korak. Ako ih suočite s takvim ponašanjem, reći će da ste sve "krivo shvatili", iako je očito da daju miješane signale. Najčešće to rade zbog zadovoljavanja svog ega.

Pocketing/Stashing

Ako vas netko "drži u džepu", znači da vas nije do kraja pustio u svoj život. Primjerice, ne želi vas upoznati s prijateljima ili obitelji, nije vas dodao na društvene mreže i slično. Takvo ponašanje može biti i bezazleno, može značiti da se boji povrjeđivanja ako vas prerano pusti u svoj život, ali i da vas drži na udaljenosti kako bi provjerili sve druge opcije. Najbolji način da saznate je da otvoreno pitate. 

Curving

U slobodnom prijevodu, mogli bismo ovu pojavu nazvati izbjegavanjem. Ne radi se o klasičnom ghostingu, jer ostaju u kontaktu s vama i čine se zainteresiranima, no nekako uvijek otkažu sastanak u posljednji trenutak ili dugo vremena izbjegavaju konkretan dogovor za bilo što. Moguće je da su prepristojni da bi vam rekli da nisu zainteresirani, ali i da vas drže u pripremi, za slučaj da se predomisle. Zapamtite - svako "možda" i svaki miješani signal zapravo je "ne". 

Benching/Breadcrumbing

Benching znači da vas netko drži "u rezervi", "na klupi", a breadcrumbing je vrlo sličan. Benching zapravo pojava da vas stave na "možda" i istražuju svoje opcije dalje, vi ste toga svjesni. Možda su vam na početku rekli kako ne žele ništa ozbiljno i nisu za vezu, ali se redovno čujete i vidite te vaš odnos zaista ne ide dalje. Breadcrumbing ide korak dalje. Osim što vas drže u rezervi, svaki put kad vi odlučite da je bilo dosta, oni vam "bace još jednu mrvicu", kako bi vas ostavili blizu. Primjerice, danima vam ne odgovore na poruku, a onda se jave kao da se ništa nije dogodilo, samo kako bi vas ponovno "uvukli". Daju vam nadu, i to kroz duži period vremena, a vi nikako ne možete otići iz tog (ne)odnosa. Breadcrumbing je, dakle, malo zločestiji od benchinga.