Relevantna ili ne?

Dodjela Grammyja ponovno je ostavila gorak okus u ustima

06. veljača 2023.

Fotografija: Profimedia
 

Beyoncé je najgrađivanija glazbenica na svijetu, obožavatelji su ogorčeni, a u svemu tome, Grammyji su potvrdili svoj status nerelevantne dodjele nagrada.

Već nekoliko godina javnost je duboko podijeljena oko relevantnosti najvažnijih dodjela nagrada - sinoćnji Grammyji koji ističu najveća glazbena dostignuća u protekloj godini prvi su na listi "nevažnih" za publiku. To je još jednom postalo jasno nakon što su brojni kritičati i obožavatelji ponovno prozvali Akademiju jer je propustila dodijeliti nagradu za album godine glazbenici Beyonce koja je u jednoj večeri postala najveća pobjednica i tragičarka tih nagrada. I dok ona na pozornici ne pokazuje razočaranje ni ogorčenost, publika ih ne skriva. Glazbena diva je s druge strane kašnjenjem na event i preskakanjem crvenog tepiha simbolično pokazala rezigniranost prema cijeloj ceremoniji.

Beyoncé se sinoć upisala u povijest kao glazbena umjetnica s najviše osvojenih Grammy kipića u povijesti - njih 32. Od devet nominacija, na dodjeli je pokupila njih četiri (za najbolju R&B pjesmu (Cuff It), najbolju dance/elektroničku snimku (Break My Soul), najbolju tradicionalnu R&B izvedbu (Plastic Off the Sofa) te najbolji dance/elektronički album.

Izostala je ipak ona najvažnija, za album godine, koji je ove godine otišao u ruke Harryja Stylesa. Ovo je treći put da je Beyoncé ostala bez nagrade - 2017. godine Adele je uzela Grammy za album godine, a onda je i sama na pozornici izjavila kako je nagrada trebala ići Beyoncé za album "Lemonade". "Što (Beyoncé) treba učiniti da dobije nagradu za album godine?" pitala je tada Adele, a pitanje ostaje relevantno i dalje. 

Njezina pobjeda očekivala se i ove godine pa je Harry Styles na pozornici rekao da valja zapamtiti da ne postoji najbolji u glazbi te da nitko od njih ne sjedi u studiju i ne donosi odluke kako bi dobio jednu od ovih nagrada. Iako nije direktno spomenuo Beyoncé, očigledno je da je i on očekivao da će nagrada ići u ruke američke glazbenice, baš kao i Adele 2017., pa su oboje donekle pokušali umanjiti važnost nagrade svojim govorima. 

image

Fotografija: Profimedia

Slično kao i Oscari, Grammyji su već godina pod kritikama zbog nepravednog izostavljanja crnih umjetnika u nominacijama, ali i u dodjeljivanju nagrada, a koji su definirali glazbene žanrove. Njezin album "Renaissance" nedugo nakon objavljivanja dobio je titulu kao jedan od najvažnijih i ikoničnih albuma u povijesti, s nekoliko disco himni na albumu. Za razliku od prethodne uspješnice "Lemonade", potonji u srž stavlja ljubav prema sebi i prihvaćanje različitosti, zbog čega je album dugo nastajao prije objave. Kritika ga je također proglasila njezinim najboljim albumom do sada, a obožavatelji su ga puštali na repeat cijelu godinu .

"Puno vam hvala, pokušavam obuzdati svoje emocije i osvijestiti ovu noć. Želim se zahvaliti svom ujaku Johnnyju koji nije ovdje, no sa mnom je duhom. Želim zahvaliti svojim roditeljima, ocu i majci za svu ljubav i podršku koju su mi pružili. Zahvaljujem svom divnom suprugu, mojoj prekrasnoj djeci koja ovo gledaju iz našeg doma. Želim zahvaliti queer zajednici za svu ljubav i za ovaj žanr koji su stvorili. Hvala Bogu i puno hvala Grammyjima", izjavila je pjevačica na pozornici.

Glazbena nagrada tako se svake godine pamti po nekom od skandala, viralnom tweetu te nepravdi i neuključenosti prilikom dodjela, a fokus više nije na glazbi i onome što publika voli već na ceremoniji koja se održava radi duge povijesti, a da se pritom nije prilagodila novim vremenima.