O alkalnoj dijeti

Doktorica otkriva benefite prehrane, koliko je ona rigorozna i je li skupa

05. srpanj 2020.
Alkalnu prehranu vole slavne glumice Uma Thurman, Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow, Kirsten Dunst.

Kako se zdravo i odgovorno hraniti? Ljeto je pravo vrijeme za promjenu prehrambenih navika, a možda i najpovoljnije. Doktorica Lejla Kažinić Kreho nam je ponudila neke od argumenata za alkalnu prehranu.

Alkalni način života cjelovit je pristup zdravlju i općoj dobrobiti, tvrde zagovornici ovog tipa prehrane. To je ujedno i način života čija je namjera unijeti ravnotežu u probavni sustav te vratiti tijelo u njegovo – kako kažu – prirodno zdravo stanje. Ako često jedete brzo, kasno navečer i "s nogu", a trbuh vam je nadut – to po prilici znači da tijelo trpi zbog previše kiseline. Alkalna kura radi iznutra prema van – a čak je priborom za mjerenje Ph moguće pratiti efekte vrlo brzo nakon što dosljedno pratite savjete. Kao što znamo - naša tijela mogu biti ili alkalna ili kisela. Da bismo se dobro ili izvrsno osjećali i s lakoćom obavljali svakidašnje poslove, naš pH morao bi biti neutralan ili blago alkalan – između 7,3 i 7,5.

Nažalost, zbog suvremenog načina prehrane, pH je obično mnogo manji, odnosno kiseliji, i stoga se osjećamo umornima, bezvoljnima i nadutima. Tijelo s godinama postaje kiselije, a to prouzročuje raznovrsne teškoće, od srčanih bolesti do gubitka pamćenja. Austrijski liječnik F. X. Mayr temeljne je ideje i savjete predstavio u knjizi "Alkalna prehrana" i ona je svojevrsna biblija ovog tipa prehrane. Tu nema brojenja kalorija niti čarobnih dijeta – upute su jednostavne : manje kisele hrane i više ravnoteže između tjelovježbe i odmora.

Dr.Lejla Kažinić Kreho opširnije nam je odgovorila na dvojbe koje smo imali oko alkalne prehrane.

Što  je zapravo alkalna prehrana i koliko se razlikuje od drugih "zdravih" oblika prehranjivanja?

Koncept nebalansiranog unosa kiselih i alkalnih namirnica u prehrani prvi put se pojavljuje 1933. godine kada William Howard, tadašnji liječnik u New Yorku, objavljuje knjigu "A New Health Era" koja izaziva veliku pozornost jer tvrdi da su sve bolesti uzrokovane autointoksikacijom i to samo zbog nakupljanja kiselosti u tijelu. Svjedočimo da je i danas njegov koncept prehrane koji preferira unos alkalnih namirnica i dalje popularan, a i poznat kao koncept pravilnog kombiniranja hrane nazvan Hay diet. Ukratko, to je kada u prehrani nikada ne kombinirate zajedno ugljikohidrate i proteine, naprimjer jedete ribu i povrće, ali ne ribu i rižu ili pak krumpir. Većina redukcijskih programa koji imaju brz učinak glede gubljenja na težini se bazira baš na ovom konceptu kombiniranja, tako će većina proteinskih redukcijskih programa preferirati unos proteina i voća ili povrća, ali ne i ugljikohidrata, dok će neki preferirati jedan dan unos proteina, drugi dan ugljikohidrata, treći dan voća ili povrća. Baš ovakav način redukcijskih programa u kratko vrijeme pokaže rezultate i zato su i najpopularniji. No često se pitam koliko je dugoročno praktično jesti na ovakav način i kakav efekt po naše zdravlje to može imati. Alkalno, odnosno lužnato stanje odista naše tijelo voli no kako samo jesti alkalnu hranu, a ne unositi kisele namirnice? Moj odgovor je da je važan balans unosa alkalne hrane i kisele hrane, ali uvijek moramo voditi računa i o GI (glikemijskom indeksu) i GL (glikemijskom punjenju) hrane koju svakodnevno jedemo. 

image
Dr. Lejla Kažinić Kreho

Koliko je rigorozna ta prehrana? 

Kada unesemo kiselu namirnicu, odnosno nakon što je probavimo, ona će ostaviti kiseli ostatak u tijelu te, ako naša prehrana preferira prevelik unos kisele hrane, dolazi do njihovog prevelikog nakupljanja što uzrokuje stanje prekiselosti tijela poznato pod nazivom acidoza. Ona dugoročno usporava efikasan rad našega tijela uzrokujući manjak energije, lošiji zdravstveni profil i, naravno - probleme s prekomjernom težinom. Uz to, uzrokuje i gubitak esencijalnih minerala poput kalcija, magnezija i kalija jer njihovim otpuštanjem tijelo pokušava neutralizirati višak kiselosti, odnosno uspostaviti zdravi pH balans koji iznosi oko sedam. Naši važni unutarnji organi, poput bubrega, pluća i adrenalnih žlijezda, igraju ulogu u održavanju zdrave razine pH tijela, a za njihovo pravilno funkcioniranje važno je da preferiramo unos alkalne hrane. Njezinim unosom oslobađamo tijelo da "se nosi" s kiselim ostacima i, umjesto da troši energiju na to, omogućavamo mu da radi ono za što je stvoreno - balansira našu tjelesnu težinu i čini nas zdravijima i energičnijima što duže. Danas smo preplavljeni raznoraznim programima prehrane te će svaki od njih zagovarati određenu vrstu namirnica i njihov određeni unos pa se u alkalnom prehrambenom programu susrećemo s različitim omjerima unosa lužnate i kisele hrane. 

To nije rigorozni način prehrane, radije bih ga nazvala "pametnim"

Tako će neki zagovarati minimalan, gotovo nikakav unos kisele hrane, s prevladavanjem alkalne hrane, dok će drugi zagovarati unos 20% acidne te 80% alkalne, ili pak 30% acidne, a 70% alkalne hrane. Smatram da bi taj omjer trebao biti 60:40 u korist alkalne hrane. Preferirati unos alkalne hrane ne znači odmah da moramo prehranu prilagoditi principima kombiniranja namirnica, već da možemo istovremeno unositi i proteine i ugljikohidrate, kao i dobre masti. Unos ovih triju vrsta hrane samo dokazuje da je naše tijelo dizajnirano da ih simultano može probaviti i to zahvaljujući bas gušterači koja i izlučuje tri različite vrste probavnih enzima istovremeno.

To nije rigorozni način prehrane, radije bih ga nazvala "pametnim", ali onima kojima su slastice, proizvodi životinjskog podrijetla te rafinirani proizvodi dio svakodnevnih navika, alkalni jelovnik će biti velika promjena i to naročito ako nisu navikli na pojačani unos zelenog lisnatog povrća, zelenih hladno prešanih sokova, zelenih smoothieja i alkalnih juha. 

Nakon kojeg vremena se, po pravilu, vide rezultati?

Koliko brzo i efektno će alkalni program pokazati rezultat ovisit će o zdravstvenim, odnosno individualnim karakteristikama osobe. Alkalni  program u trajanju od bar sedam dana kod većine počinje pokazivati rezultat no ima i onih kod kojih već nakon trećeg dana počinju promjene na tijelu, više energije, prozračniji ten, pad razine ukupne masti u tijelu, smanjivanje znakova brain foga. Ipak, ističem da će sve ovisiti o našim trenutačnim individualnim karakteristikama. 

Zašto druge prehrane bitno manje inzistiraju na vrijednostima pH, dok alkalna gotovo isključivo? 

Mišljenja sam da bismo generalno trebali unositi 60% alkalne hrane, a 40% acidne hrane, no bar dva puta u tjednu bismo trebali  tijelo "uvesti" u energetski deficit i snažno ga hraniti samo alkalnim namirnicama. To ima, znanstveno je dokazano, i snažan antiaging efekt na naše tijelo. Upravo na istome je kreiran koncept Doctor Nutrition Bar-a, čiji sam osnivač.

Probavlja se gotovo sve što pojedemo i u ostacima hrane nakon probave se mogu izmjeriti pH vrijednosti i tako odrediti kemijsku reakciju hrane koju smo pojeli, odnosno je li bila kisela ili lužnata. Naša su tijela po prirodi lužnata i ne godi im previše kisele hrane. Nakon što smo pojeli neku vrstu hrane i nakon što ju je tijelo probavilo mjerimo pH (to je kratica za "potential of hydrogen), što će indicirati kiselost ili alkalnost namirnice na ljestvici od 0 do 14. Kada je pH 7 to znači da nije niti acidno niti kiselo, odnosno da je vrijednost neutralna. Sva hrana ispod te vrijednosti je kisela, a ona iznad je alkalna. 

Pa da li je limun acidan? Nije, on, je, baš kao i mnoge vrste voća i povrća, prije negoli smo ga pojeli bio kiseo, ali nakon probave u tijelu njegova pH vrijednost poraste i to zahvaljujući kaliju kojim je bogat, a koji je visoko alkalan. Suprotno od toga, većina mesa i mliječnih proizvoda će prije nego uđu u tijelo biti alkalna, ali nakon probave njihova pH vrijednost opada i to zahvaljujući njihovoj visokoj proteinskoj vrijednosti, a protein umanjuje vrijednost pH. Kalcij poboljšava alkalnost pa će neki mliječni proizvodi imati veću, a neki manju kiselost nakon probave upravo ovisno o tome koliko kalcija sadrže.

Ono što je odista od vitalnog značaja za našu alkalnost tijela, odnosno izbalansiran pH, je dovoljan unos vode. Zapamtite da je unos vode jednako važan kao i unos hrane. Naše tijelo čini 70% vode, a krv je 94% voda što je dovoljan pokazatelj koliko je njezin unos važan. Pijte kvalitetnu čistu vodu, a izbjegavajte unos aromatiziranih voda koje mogu sadržavati umjetna sladila koja ne samo da će pogoršati zdravi pH tijela, već su dokazano karcinogena. Je li vaše tijelo kiselo ili alkalno, možete provjeriti uz pomoć pH test stripova (testirati urin ili slinu), ili se jednostavno ne opterećivati time, već u svoj lifestyle uključiti redovito vježbanje, pripazite na unos vode, jedite 60% alkalne, 40% acidne hrane i vodite računa o glikemijskom indeksu, kao i glikemijskom loadu - punjenu hrane. 

Zapamtite da je unos vode jednako važan kao i unos hrane

Mnoštvo dijetetskih programa koji nam se nudi će za cilj imati smanjenje tjelesne težine, no neće voditi računa o zdravstvenim posljedicama. Ne smijemo zanemariti činjenicu da mršavost ne znači zdravlje, no zdravlje i vitkiji izgled su po meni dobitna kombinacija. 

via GIPHY

Kada i kome se ista preporučuje?

Neki znanstvenici idu tako daleko da tvrde da kiselo okruženje, uz druge bolesti, uzrokuje razne vrsta karcinoma. Alkalna prehrana pomaže kod mnogih akutnih i kroničnih stanja kao što su osteoporoza, osteoartritis, karcinom dojke, prostate, debelog crijeva te brojni problemi s probavnim sustavom poput gastritisa, konstipacije, gihta, dijabetesa i slično. Meso, mesni proizvodi, prevelik unos mlijeka i mliječnih proizvoda stvaraju kiselost u tijelu, a njihov prevelik unos je rizični faktor kod raznih vrsta karcinoma. Zbog toga se kod dijagnoze, osobito karcinoma debelog crijeva, minimizira ili potpuno ukida unos takve hrane. Ipak, važno je naglasiti ono što je do danas znanstveno dokazano i potvrđeno. 

• Chronic metabolic low - grade acidosis-  stanje  uzrokovano visoko acidnom prehranom

• Simptomi kronične metaboličke acidoze niskoga stupnja su prerano starenje, gubitak mišićne i koštane mase, pojava bubrežnih kamenaca – uzrokovana  otpuštanjem alkalnog minerala kalcija 

• Unos alkalnih namirnica,više voća i povrća a manje mesa su direktno u svezi s više alkalnim urinom. (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Norfolk population study.)

• PRAL koncept (Potential renal acid load) – prema desetogodišnjem njemačkom istraživanju Ute Alexy et al (2008) je pokazao da prehrana direktno utječe na acidnost tijela kod djece i odraslih. Pral koncept se stoga namjerava implementirati i u ambulante te mjeriti kiselost urina kako kod odraslih tako i mladih osoba! 

Iz navedenog bih zaključila da alkalna prehrana upravo usporava pojavu kroničnih degenerativnih bolesti te prolognira našu mladost. 

via GIPHY

Koliko je taj lifestyle ˝skup˝?

Navest ću nekoliko top alkalnih namirnica za koje ćete i sami zaključiti da nisu skupe. Kod ovakve prehrane ključno je samo da se dobro informirate i znate prepoznati alkalnu hranu. Među top namirnicama je heljda, izvrsna zamjena za pšenicu i njene proizvode, bogata je biljnim vlaknima te sadrži rutin koji nas energizira, a izvrsna je i u tretmanu i preventivi krvožilnih bolesti, dobra za one koji lako dobiju modrice te za žene koje imaju problem s kapilarama. 

Druga namirnica je blitva. Ona ima gorkast i lagano slankast okus što umanjuje apetit i pomaže u regulaciji zdrave tjelesne težine, a tu je i kupus, osobito kiseli koji ima antivirusno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje, a osobito je zdrava voda kiselog kupusa koja sadrži sulfur s revitalizirajućim i detoks svojstvima pa je idući put nemojte baciti, već je iskoristite ili popijte. 

Vrlo je poželjan i grejpfrut. Još od 1930. godine je poznat redukcijski grejpfrut program te se smatra i najstarijom "dijetom" i to sve zbog poznatih enzima ovog voća koji sagorijevaju masnoće i ubrzavaju "uspavani" metabolizam. Grejpfrut pomaže eliminaciju toksina iz tijela, a prema posljednjim istraživanjima jedan grejpfrut dnevno bi mogao biti protektor od moždanog udara. Tu je i nešto skuplji no danas sve više pristupačan avokado - bogat vitaminom E, zdravim esencijalnim masnim kiselinama i linolenskom kiselinom, vitaminima B grupe te preporučljiv u detox programima i to naročito ako se odlučite za striktniji jednodnevni detox dan kada će vas avokado osnažiti i zasititi. No, iako superzdrava namirnica, mora se voditi računa da prosječni avokado (težak oko 200g) sadrži oko 320 kalorija, a ukupna mast iznosi 29.47 grama, što znači da treba pripaziti na njegov umjeren unos. 

Tu su još jabuka i kruška, ali i celer -  superkorijen koji ne samo da eliminira toksine, opušta, čuva srce, podiže libido, već i kada smo ga pojeli stvara negativne kalorije, odnosno zahtijeva veću potrošnju kalorija da bi se probavio u tijelu nego što je njegova stvarna kalorijska vrijednost, stoga ne čudi da je celer juice globalno popularan. 

Alkalna prehrana je mnogo ekonomičnija od rafiniranih namirnica bogatih šećerom koje dugoročno izazivaju upalne procese

Brokula - kao i ostalo povrće iz Brassica obitelji kao što su prokulice, cvjetača i kupus, su prepuni zdravih fitokemijskih tvari uz bogatstvo vitamina C, kalcijem, folnom kiselinom, beta-karotenom te su idealno povrće za naša pluća, bubrege, probavni sustav i to naročito debelo crijevo, a pomažu i jetri da što bolje eliminira "nečistoće" iz tijela. Poželjni su i lan, laneno ulje, maslinovo ulje i masline te globalno popularna kvinoja koju zovemo superžitaricom, iako i nije prava žitarica već sjeme lisnate biljke za koju se smatra  da je dalji srodnik špinata. Kvaliteta proteina u kvinoji uspoređuje se s kvalitetom proteina iz mlijeka, a bogata je željezom, kalijem, riboflavinom, B6, niacinom, thiaminom, magnezijem, cinkom, manganom, folnom kiselinom. Može se zaključiti da je alkalna prehrana mnogo ekonomičnija od rafiniranih namirnica bogatih šećerom koje dugoročno izazivaju upalne procese u tijelu, a ne zaboravite da je šećer slatki tihi ubojica koji je i centralni upalni uzročnik. 

Treba li se postupno u ulaziti u ovaj način prehrane? Koje pretrage napraviti da znamo da nam upravo ta ili bilo koja druga prehrana najbolje odgovara?

U našem dijagnostičkom centru radi se individualni nutritivni profil koji će uzeti u obzir rezultate krvne slike, medicinsku povijest, jelovnik i naravno rezultate medicinske analize tijela. Nakon toga se preporučuje individualni Dr.NB Medical Detox i metaboličke promjene se prate redovitim medicinskim analizama. Na Instagramu često objavljujem rezultate metaboličkih promjena te je i moja zadnja knjiga "Antiaging prehrana" nastala upravo na osnovu rezultata Dr.NB Medical Detoxa. Ukratko, svi smo različiti te ne postoji jedan univerzalan program koji bi nam svima pomogao te uvijek moramo voditi računa o svojim individualnim zdravstvenim karakteristikama i ne zaboraviti jesti alkalno, ako ništa barem dva puta tjedno. Tijelo će biti zahvalno, a vi ćete blistati i iznutra, ali i izvana.