gg Food&Talk

Dušan Bućan oduševio nas je svojim kulinarskim majstorijama

12. svibanj 2021.
Fotografije: Vedran Peteh/CROPIX
Srđan Sandić/Sponzorirani Sadržaj

Poziv glumca u sebe upisuje niz vještina, mora se moći svašta izvesti u iznenadnim okolnostima - i tako je bilo! Bućan kao kuhar? Nastavnici bi rekli: "Sjedi,5!"

Dušan Bućan naš je istaknuti glumac u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, rado viđen televizijski voditelj različitih formata, ali i veliki pustolov. Ukratko: zaljubljenik u adrenalin, užitak, dobru hranu, zabavu i povrh svega životinje. Negdje sat i pol udaljeno od Zagreba, živi u idili koju je stvorio po svojoj mjeri: okružen zelenilom i svojim stražarima – četiri vesela psa i nekoliko pridruženih mačaka. Oni su, kako to obično biva – povremeno u ratu. Svatko od njih čuva svoj dio teritorija. 

Ipak, na tren smo izmaknuli iz njegovog i našeg sigurnog okruženja te odlučili posjetiti zanimljivu lokaciju - Dedina kućica na zagrebačkom Borčecu. Bućan nas je oduševio dobrim raspoloženjem i izvrsnim delicijama koje nam je pripremio. Znajući da je njegova izvedba (glumačka!) izvanredna, nimalo nas nije iznenadila svakodnevna Bućanova uloga – privatnog čovjeka koji zna i voli pripremati hranu. Nije sklon dosljednom praćenju recepata i strogih uputa, u pravoj glumačkoj maniri: poštuje tekst, ali voli malo i improvizirati.

Zato je za nas pripremio zgodnu improvizaciju, obrok koji možete napraviti u trenutku kada vam dođu iznenadni, nenajavljeni gosti kao što smo mi, manje-više, bili Dušanu Bućanu, a namirnice za grill&chill možete pronaći u ponudi Lidla od 13. svibnja

U videu provjerite kulinarske vještine našeg glumca i saznajte kakva je sve gastro iskustva doživio na svojim putovanjima

Plata ala Dušan Bućan 

Prilog

  • Povrće na žaru (paprike punjene ostatkom mekog sira od lungića)
  • Tikvice
  • Somun natopljen začinima
  • Umak od domaćeg vrhnja Okus zavičaja, jogurta i svježih krastavaca
  • Kao extra umak senf, ajvar i majoneza Kania

Recepti koje je Dušan Bućan pratio s malom dozom "improvizacije"

PUNJENI SVINJSKI FILE

POTREBNO:

  • Svinjski file
  • Meki kravlji sir
  • Kadulja/bosiljak
  • Sol/papar
  • Dalmatinka panceta

PRIPREMA:

1. Lungić očistite od opne, potom zarežite po sredini pazeći da ga ne prerežete. Laganim potezom noža zarezujte lungić od sredine prema lijevoj i desnoj strani kako biste ga rastvorili. Nakon što poprimi oblik pravokutnika, batom ga stanjite do željene debljine. Trebao bi biti barem centimetar debeo.

2. Pomiješajte u posudi sir, nasjeckane listove kadulje, sol i papar. Takvom smjesom premažite jednu stranu lungića kojeg ste prethodno malo posolili.

3. Zarolajte širu stranicu lungića, a potom ga omotajte pancetom Okusi zavičaja.

4. Lungić pecite na roštilju 20-ak minuta povremeno ga okrećući. (Za svaki slučaj file se može vezati da se ne raspadne) 

VEĆ MARINIRANA KRILCA

Priprema: nema nauke - izvaditi iz pakiranja i staviti na roštilj pet minuta nakon lungića

KOBASICE BERNER

Priprema: narezati na kolutiće i slagati ih na ražnjić - tikvica, paprika, luk, kobasica, tikvica, paprika, luk, kobasica… Nastavi niz.

SERVIRANJE: u pola somuna i na ražnjiću

POVRĆE ZA PRILOG

PUNJENE CRVENE PAPRIKE

Napuniti ih preostalom smjesom sira i začina, dodati malo crvene paprike.

TIKVICE

Tikvice narezati na deblje krugove i umočiti ih u mix maslinovog ili običnog ulja i začina ( u istu smjesu kasnije umočiti somun- dodati eventualno crvene paprike

UMACI

UMAK OD VRHNJA

U zdjelicu staviti 5 velikih žlica vrhnja, 3 velike žlice jogurta, sitno nasjeckani češnjak, sitno narezani očišćeni krastavac (izvaditi koštice)... Malo limuna, soli papra i crvene paprike po želji.

 Dodatno servirati

Majonezu, senf, ajvar - po izboru.