Dušan Bućan naš je istaknuti glumac u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, rado viđen televizijski voditelj različitih formata, ali i veliki pustolov. Ukratko: zaljubljenik u adrenalin, užitak, dobru hranu, zabavu i povrh svega životinje. Negdje sat i pol udaljeno od Zagreba, živi u idili koju je stvorio po svojoj mjeri: okružen zelenilom i svojim stražarima – četiri vesela psa i nekoliko pridruženih mačaka. Oni su, kako to obično biva – povremeno u ratu. Svatko od njih čuva svoj dio teritorija.
Ipak, na tren smo izmaknuli iz njegovog i našeg sigurnog okruženja te odlučili posjetiti zanimljivu lokaciju - Dedina kućica na zagrebačkom Borčecu. Bućan nas je oduševio dobrim raspoloženjem i izvrsnim delicijama koje nam je pripremio. Znajući da je njegova izvedba (glumačka!) izvanredna, nimalo nas nije iznenadila svakodnevna Bućanova uloga – privatnog čovjeka koji zna i voli pripremati hranu. Nije sklon dosljednom praćenju recepata i strogih uputa, u pravoj glumačkoj maniri: poštuje tekst, ali voli malo i improvizirati.
Zato je za nas pripremio zgodnu improvizaciju, obrok koji možete napraviti u trenutku kada vam dođu iznenadni, nenajavljeni gosti kao što smo mi, manje-više, bili Dušanu Bućanu, a namirnice za grill&chill možete pronaći u ponudi Lidla od 13. svibnja.
U videu provjerite kulinarske vještine našeg glumca i saznajte kakva je sve gastro iskustva doživio na svojim putovanjima
Plata ala Dušan Bućan
- Punjeni lungić omotan finom šunkom (ili pancetom) sa roštilja: svježi lungić, meki kravlji sir ili kajmak; dalmatinska panceta Okusi zavičaja; začini po želji; peršin kadulja, sol i papar
- Marinirana pileća krilca ili svježi pileći marinirani BBQ steak
- Ražnjići od kobasica Berner i svježeg povrća
Prilog
- Povrće na žaru (paprike punjene ostatkom mekog sira od lungića)
- Tikvice
- Somun natopljen začinima
- Umak od domaćeg vrhnja Okus zavičaja, jogurta i svježih krastavaca
- Kao extra umak senf, ajvar i majoneza Kania
Recepti koje je Dušan Bućan pratio s malom dozom "improvizacije"
PUNJENI SVINJSKI FILE
POTREBNO:
- Svinjski file
- Meki kravlji sir
- Kadulja/bosiljak
- Sol/papar
- Dalmatinka panceta
PRIPREMA:
1. Lungić očistite od opne, potom zarežite po sredini pazeći da ga ne prerežete. Laganim potezom noža zarezujte lungić od sredine prema lijevoj i desnoj strani kako biste ga rastvorili. Nakon što poprimi oblik pravokutnika, batom ga stanjite do željene debljine. Trebao bi biti barem centimetar debeo.
2. Pomiješajte u posudi sir, nasjeckane listove kadulje, sol i papar. Takvom smjesom premažite jednu stranu lungića kojeg ste prethodno malo posolili.
3. Zarolajte širu stranicu lungića, a potom ga omotajte pancetom Okusi zavičaja.
4. Lungić pecite na roštilju 20-ak minuta povremeno ga okrećući. (Za svaki slučaj file se može vezati da se ne raspadne)
VEĆ MARINIRANA KRILCA
Priprema: nema nauke - izvaditi iz pakiranja i staviti na roštilj pet minuta nakon lungića
KOBASICE BERNER
Priprema: narezati na kolutiće i slagati ih na ražnjić - tikvica, paprika, luk, kobasica, tikvica, paprika, luk, kobasica… Nastavi niz.
SERVIRANJE: u pola somuna i na ražnjiću
POVRĆE ZA PRILOG
PUNJENE CRVENE PAPRIKE
Napuniti ih preostalom smjesom sira i začina, dodati malo crvene paprike.
TIKVICE
Tikvice narezati na deblje krugove i umočiti ih u mix maslinovog ili običnog ulja i začina ( u istu smjesu kasnije umočiti somun- dodati eventualno crvene paprike
UMACI
UMAK OD VRHNJA
U zdjelicu staviti 5 velikih žlica vrhnja, 3 velike žlice jogurta, sitno nasjeckani češnjak, sitno narezani očišćeni krastavac (izvaditi koštice)... Malo limuna, soli papra i crvene paprike po želji.
Dodatno servirati
Majonezu, senf, ajvar - po izboru.