Biti ili ne biti

Ellen DeGeneres: potencijalna žrtva kulture otkazivanja ili obična manipulatorica?

08. kolovoz 2020.
Ellen DeGeneres/Getty Images
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Kritike poznate voditeljice i komičarke krenule su još u vrijeme karantene da bi početkom ljeta Ellen bila suočena s mnogo ozbiljnijim optužbama: mobing, rasizam, seksualno zlostavljanje i toksična atmosfera na setu. Hoće li popularan show biti otkazan i zašto se naglašuje da ona nije onom kakvom se predstavlja neka su od pitanja koja su se istaknula u cijelom ovom slučaju.

Za Ellen DeGeneres, slavnu voditeljicu i komičarku, problemi su počeli s početkom karantene i korona krize kada je prozvana za ignoranciju i aroganciju, a nakon toga optužbe su se samo nizale. Optužena je za nedosljednost, lažnu pristojnost i umiljatost, ali i za toksičnu atmosferu na setu. Iako se godinama predstavljala kao Queen of Nice, njezini suradnici, pa čak i neki glumci, tvrde da je ona sve - samo to ne. Bivši zaposlenici optužili su dio producentskog tima njezinog showa za psihičko, emocionalno i seksualno zlostavljanje, a među optužbama su i one za rasizam i mobing. Uz njih, optužuje se i nju kao osobu na vrhu poslovne piramide jer je bila upoznata s toksičnim radnim uvjetima i nije reagirala uopće, a kada je - bilo je prekasno i previše "uvijeno" pa se Ellen još jednom susrela s kritikama, osobito jer je svu odgovornost svalila na druge, i naglasila da želi da su svi u timu "zadovoljni i sretni". 

---

image
Ellen Degeneres i Oprah Winfrey u epizodi u kojoj je slavna voditeljica priznala da je lezbijka /Buena Vista Pictures/courtesy E/Everett/Profimedia

Voditeljica, bivša glumica i stand-up komičarka tako je trenutačno suočena s optužbama za proizvodnju "toksične atmosfere" na radnom mjestu, što je često problematična konstrukcija koja se koristi kao zamjena za implicitno, perfidno nasilje u zajednici; za ignoriranje problema unutar same produkcije vlastite emisije gdje se već naveliko i dugo spominje psihičko, emocionalno i seksualno zlostavljanje radnika i radnica. Oni koji optužuju tvrde da je nemoguće da nije znala što se događa i da za to treba snositi odgovornost. Mnoge zvijezde kao što su Ashton Kutcher, Katy Perry, Diane Keaton i Jay Leno je brane, uključujući i slavnu suprugu – Portiju De Rossi, a javnost također čeka stavove često intervjuiranih gostiju i podržavača poput Ryana Goslinga, Taylor Swift, Sofije Vergare, Pink te posebice Oprah. Oni koji su se do sada javili pozivaju se na svoja divna iskustva i prijateljstva s njom, što zapravo nema apsolutno nikakve veze s tim kako se ona odnosi prema svojim zaposlenicima. I to nije jedini problem. Upravo je u ovom slučaju u prvi plan došla i iritantna psihologizacija njezina ponašanja, odnosno, pokušaj utvrđivanja da je bitno drugačija od osobe za koju se predstavlja javno. 

---

image
Bračni par - Ellen DeGeneres i Portia deRossi/Profimedia

Zašto je to iritantno? U najmanju ruku jer je nevažno. Naime, biti javna osoba i djelovati u određenom smjeru ne znači da si privatno ista takva osoba. Tko to misli, naivno romantizira svijet showbusinessa i u stanju je misliti da svatko tko pjeva, pjeva iz "srca" i/ili pjeva o sebi; svatko tko piše, piše o vlastitom životu; osoba koja glumi – uvijek vadi živi dio u svojoj izvedbi iz svog proživljenog iskustva. To su naprosto – besmislice. Kreiranje bilo kakvog sadržaja podrazumijeva rad na tome koji nije nužno utemeljen u iskustvu onog koji ga proizvodi ili čeprkanju po vlastitoj intimi. Odluka o predstavljanju u javnosti ne mora nužno biti jednaka vama i vašem svakodnevnom životu, emocijama, i stanjima. Svakako ne vašem ponašanju ispred i iza kamere.

---

image
Ellen DeGeneres/Profimedia

"Ideologija" lijepog, dragog, simpatičnog, pozitivnog koja se plasira u medijima nije autorstvo Ellen, ona je samo izvođač šire ideje koju su ispregovarali producenti, sponzori, urednici i striktne uređivačke politike koje vrlo oprezno i rigorozno pristupaju prezentacijama svojih ideja, ljudi i projekata, a sve kako bi stekli i opravdali profit koji doista nije mali. Spomenuta voditeljica zaradi preko 50 milijuna dolara godišnje samo radom na ovom showu. Međutim, niz optužbi uznemirio je čelnike producentske kuće Warner Bros. pa je pokrenuta interna istraga. Efekti koje je polučio #MeToo pokret nisu mali i nisu za ignorirati pa producenti i medijske kuće, osobito u Americi od tada reagiraju i na najmanji znak problematičnog ponašanja. Čim se pojave bilo kakve optužnice, sumnje u bilo kakvu vrst malverzacije ili nasilja, koje pravno niti ne mora u tom trenutku biti pokrenuto ni dokazano, dolazi do nepovjerenja javnosti i samim tim signala da se nešto (emisija ili voditelj, glumac, glazbenik) treba otkazati. Isto se događa i s The Ellen DeGeneres Show, koji je do prije karantene bio jedan od omiljenih, feel good showova.

---

image
Voditeljica i George W. Bush/Profimedia

Trenutačno se svi bave pitanjem njezine karijere. Iako nije direktno optužena, osim za stvaranje toksične atmosfere, čini se da će promjena na tom planu biti i već se kao njezina zamjena spominje voditelj i komičar James Corden. Ipak, drugo pitanje koje ostaje u zraku je pitanje njezine odgovornosti, odnosno može li se samo jednu osobu staviti na križ u kontekstu tako velikog tima. I dok bivši tim u prvi plan stavlja to da "ona nije onakva kakva se predstavlja", top menadžment pak odbija baš sve optužnice. Ellen se za sada samo ispričala što nije stvorila sretno okruženje, a s obzirom na to da su i neki glumci počeli objavljivati da su svjedočili njezinom lošem ponašanju prema zaposlenicima, što je očigledno jedna od holivudskih javnih tajna, nastavak će svakako biti turbulentan.