Filmski festival

Film ‘Mare‘ otvara ovogodišnju Pulu

08. srpanj 2020.
Marija Škaričić nosi naslovnu ulogu u filmu ´Mare´
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Treći je to dugometražni film uspješne hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake, višestruko nagrađivane za film "Gospođica" i "Cure – Život druge".

Film "Mare" redateljice Andree Štake predvođen Marijom Škaričić i Goranom Navojcem 18. srpnja će otvoriti 67. izdanje Pulskog filmskog festivala i biti premijerno predstavljen domaćoj publici u Areni. Svjetsku je premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu uz zavidan prijem publike i struke. Radnja prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare ima sve elemente za adekvatan i ispunjen život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju. 

image
Marija Škaričić i Goran Navojec

Inspiraciju za film autorica je pronašla u vlastitoj obitelji, ali i nadomak Dubrovnika što ovaj uradak čini prvim autorskim cjelovečernjim filmom koji je snimljen u potpunosti na području Konavala, podneblja u kojem je redateljica odrasla.

image
Plakat za film ´Mare´

Glavna je uloga ciljano pisana za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje. Uz Mariju Škaričić i Gorana Navojca, u filmu glume Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz.