Umjetnik mirisa

Francis Kurkdjian:"Oduvijek sam znao tko želim biti"

18. kolovoz 2022.

Fotografija: Promo

Njegove mirisne formule mijenjaju svijet: onaj jedini koji povremeno možemo uzeti u obzir, svijet u nama. Baccarat Rouge 540 je dokaz. Niste probali? Pravo je vrijeme!

Vijest od prošlog listopada da je iznimno cijenjeni parfumer Francis Kurkdjian imenovan direktorom odjela za kreiranje parfema u Christian Dior Parfums, naslijeđujući Françoisa Demachyja koji je bio na čelu Diorovog poslovanja s mirisima posljednjih 15 godina odjeknula je i van uskih interesnih krugova. Odjeknula je, jer se radi o genijalcu. Istraživaču. Izumitelju.

image

Francis Kurkdjian autor je kultnog JPG "Le Male" parfema

Naime, Kurkdjian je veliko ime te scene čiji mirisi (malo je reći) zavode, i trajno nas, nekako, otkupe. Nakon Kurkdjiana mučno je potražiti novi miris. Pionir u svom zanatu, nakon što je diplomirao na prestižnom Međunarodnom institutu za parfeme (ISIPCA) u Versaillesu, Kurkdjian je skladao globalni parfemski bestseler Le Male Jeana Paula Gaultiera u dobi od 25 godina. Nakon tako brzog uspona, postao je ključni nos za mnoge slavne modne kuće.

Uz svoju istoimenu marku parfema koju je osnovao 2009. – poznatu po suvremenim, raznolikim mirisima kao što je kulturni fenomen Baccarat Rouge 540 (više o tome kasnije) – Kurkdjian je radio na bezbrojnim proslavljenim kreacijama tijekom svoje plodne karijere do danas. Elie Saab "Le Parfum", Narciso Rodriguez "for Her" i "My Burberry" neki su od najhvaljenijih, kao i "Eau Noire" i "Cologne Blanche" – dva od tri početna mirisa koji čine "La Collection Privée" Christian Dior.

Povodom zadnje revije Dior Haute Couture 4. srpnja, parfumer je preradio dva prepoznatljiva mirisa koji uz najprodavaniji Bois d’Argent, čine parfemsku ‘trilogiju‘. Dok obožavatelji čekaju njegovu prvu potpuno novu kreaciju za Dior, ovo je svjesna demonstracija olfaktivnog smjera u kojem će voditi taj dio brenda.

Ako ste pravi obožavatelj parfema, onda razumijete prirodu žudnje za novim mirisom. Ipak, proces nastanka novog mirisa dugotrajan je kreativni proces parfumerije, kaže. Za Harpers Baazar Kurdjian je izjavio: "Parfemu je potrebno oko 18 do 24 mjeseca procesa, tako da će moj pravi prvi miris u funkciji Diorovog direktora za kreiranje parfema biti lansiran tek oko rujna 2023..."

image

Francis Kurkdjian

To je vremenski slijed koji se uvelike razlikuje od modnog. "Svakih šest mjeseci ili svake godine možete stvoriti novu siluetu, a to je osnova mode – ažurirati ono što je stvoreno godinu prije. Kod mirisa je potpuno suprotno. Trudimo se zadržati lojalnost kupaca na svakom mirisu koji prodajemo – to je u biti način na koji posao funkcionira. Parfem je uspješan ako uvijek iznova želite kupiti isti parfem."

U međuvremenu, gledajući unatrag kako bi pokrenuo stvari naprijed, on utjelovljuje duh koji je posjedovao i Christian Dior, sposobnost osciliranja između tradicije i modernog. "Mislim da je vrlo važno razumjeti prošlost i ujedno biti povezan s ovim vremenom. Sve svoje projekte vodim tako ne bih li stvorio novu, svježu viziju budućnosti." Kad je riječ o jednoj od Kurkdjianovih vlastitih kreacija, ništa ne utjelovljuje tu ideju bolje od njegove parfemske kreacije Baccarat Rouge 540, sada već kultni parfem, ujedno jedan od onih o kojima se (trenutno!) najviše govori na svijetu. Pogledajte samo tih 209,4 milijuna videozapisa na TikTok-u s oznakom "Baccarat Rouge 540".

“Vrlo je univerzalan; to je pravi gurmanski miris s jedinstvenim prizvukom koji nikad prije nije napravljen,” objašnjava. "Twist" ove kombinacije je predoziranje bogatim ambroxanom, sintetičkom verzijom ambergrisa, koju je uključio kako bi sirupastom mirisu koji se sliva u ustima dao svojstvo umami - a rezultat je opojan.

Svoju profesiju ovaj umjetnik mirisa doživljava kao glavnu ljubav u svom životu, ona dolazi i ostaje ispred svega: "Sa svakim mirisom pokušavam osigurati da ono što sam stvorio ima značenje i donosi nešto značajno na tržište." Naravno, to nije uvijek lako. Za kraj, možda najnebitnija, ili najbitnija činjenica te ljubavi skrivena je u davnom znanju i iskrenoj samospoznaji: "Znam koji je moj raison d‘etre. Ponekad su ljudi izgubljeni u životu jer ne znaju što učiniti i zašto i kada. Moram reći da imam veliku sreću jer sam od svoje 14. godine želio postati parfumer. Nikad se nisam predomislio."