Razgovori o budućnosti

Futurolog Daniel Susskind upozorava: ‘Radite stvari koje strojevi ne mogu‘

26. svibanj 2022.

Fotografija: Suki Dhanda

 

Kakva je budućnost rada i koji su izazovi s kojima ćemo se morati nositi govori nam futurolog Daniel Susskind, jedan od govornika na konferenciji "Future Tense" koja će se održati 8. i 9. lipnja u zagrebačkoj Laubi u organizaciji Komunikacijskog laboratorija.

Dr. Daniel Susskind je futurolog, gostujući profesor na King's Collegeu London, koautor iznimno prodavane knjige "Budućnost profesija" (2015.) te autor knjige "Svijet bez posla" (2020.). Obavljao je razne funkcije u britanskoj vladi - od odjela za strategiju premijera, preko odjela za politiku u Downing Streetu 10 te u uredu vlade. Bio je i stipendist na Sveučilištu Harvard. Njegov TED Talk, o budućnosti rada, pregledan je više od 1,6 milijuna puta.

--> Osvojite ulaznice za Future Tense konferenciju! 

Koje je jedno od najvećih pitanja našeg vremena? Zašto ste odabrali baš to specifično pitanje? 

- Smatram da je jedno od najvećih pitanja današnjice kakav će utjecaj tehnologija imati na svijet rada (engl. world of work). Razlog tome je što svakodnevno svjedočimo kako sustavi i strojevi preuzimaju zadatke i obavljaju aktivnosti za koje smo sve donedavno mislili da ih mogu napraviti isključivo ljudi. Kao primjer navest ću samo neke: postavljanje medicinske dijagnoze, vožnju automobila, sastavljanje pravnih dokumenata poput ugovora ili projektiranja zgrade.

image

Daniel Susskind

S obzirom na budućnost o kojoj ne znamo puno - koji biste put u karijeri preporučili mladima? Ili ljudima koji žele promijeniti profesiju? Kada ste optimistični/pesimistični?

- Ja sam definitivno optimist. Ali smatram da je jasan izazov pred nama u sljedećih desetak godina. Ne bojim se da neće biti dovoljno posla za ljude, već smatram da je izazov u tome hoće li ljudi imati vještine i mogućnosti za obavljanje u tom trenutku postojećih poslova. Moja preporuka mladim ljudima i onima koji žele promijeniti karijeru počiva na dvije strategije. Jedna je da pokušaju raditi stvari koje sustavi i strojevi ne mogu, natjecati se s njima na neki način. Druga je da pokušaju i budu sposobni graditi iste te sustave i strojeve te upravljati njima.

Smatram da su ova dva puta pred nama. Svijet bez posla je moguć i nije ga potrebno zamišljati - donosi siromaštvo siromašnima. Jesam li u krivu?

- Riječ je o velikom izazovu. Tehnološki napredak može nas učiniti prosperitetnijima nego ikada prije. Ključno je pitanje što ako se ne možemo pouzdati u svijet rada da će svima osigurati primanja kao što je to bilo moguće u prošlosti. Upravo je to bio moj povod za pisanje knjige - "A World Without Work" - jer smatram da je nužno riješiti ovaj izazov koji je zasigurno pred nama.

Naša su sadašnja zanimanja zastarjela, neprozirna i više nisu pristupačna? Je li pandemija promijenila vaše poglede na vaše istraživanje?

- Pandemija nas je sve ponukala na dodatno promišljanje. Na tom tragu, uskoro će biti objavljeno novo i ažurirano izdanje knjige "The Future of the Professions" u kojem je ključan osvrt na to kako je pandemija utjecala na pojedine profesije. Spomenut ću samo jedno opažanje koje mi se čini svima potpuno jasno kada je riječ o utjecaju pandemije i kako su se profesije bile primorane prilagoditi, a za koje na neki način možemo reći da su bile zastarjele. Riječ je o transformaciji koja se dogodila gotovo preko noći. Odjednom je mnogo stvari počelo funkcionirati u virtualnom svijetu. Virtualni sudovi i online obrazovanje postali su sasvim normalni, iako je to, tehnološki gledano, sve bilo moguće napraviti i prije pandemije. Međutim, te promjene nismo vidjeli prije pandemije, sve do tog trenutka profesije nisu prihvaćale sve mogućnosti koje im tehnologija pruža.

--> Osvojite knjigu Daniela Susskinda "A World Without Work" 

Što se tiče budućih poslova, kako će to izgledati u svijetu nakon pandemije?

- Pandemija je definitivno ubrzala, a ne usporila, sve tehnološke trendove kojih smo svjesni već neko vrijeme. Ubrzano je donijela sve izazove o kojima smo i prije promišljali, primjerice u knjizi "The Future of the Professions", ali tek sada smo ih spremni prihvatiti, puno ozbiljnije nego prije.