Muse

Glumac Thomas Kretschmann o serijalu slika: ‘Gluma je moj posao, a fotografija strast‘

23. studeni 2021.

Fotografije: COPYRIGHT AND COURTESY THOMAS RETSCHMANN

Razgovarala Iliana Kljaić

Najpoznatiji Nijemac u Hollywoodu, nacistički časnik u Oscarom nagrađenom filmu ‘Pijanist‘, a kojeg ćemo dogodine gledati u petom nastavku filma ‘Indiana Jones‘, u ekskluzivnom razgovoru za Gloriju Glam govori o svojoj strasti prema fotografiji te mističnoj djevojci koju je ovjekovječio u serijalu slika ‘Muse‘, prvi put prikazanom na izložbi u Münchenu.

Dok zanosna djevojka ulazi u bazen njegove luksuzne vile s pogledom na holivudske brežuljke, glumcu Thomasu Kretschmannu budi se mašta. Odlazi po svoj fotoaparat, zaranja i prati pokrete svoje mistične "sirene", kosu koja joj se obavija oko lica i lagani bijeli negliže s bretelicama koji joj prati liniju tijela. Njihova vodena igra traje sve do zalaska sunca, jedne tople ljetne noći, a ovjekovječena je u seriji fotografija nazvanih "Muse".

- Moja muza je Brittany Rice, dugogodišnja partnerica s kojom dijelim život, ljubav i bazen - šali se Thomas Kretshcmann čije fotografije najčešće nastaju spontano, u trenu, bez proba ili namještanja seta. I nikad u studiju. Za svoje prvo fotografsko predstavljanje u rodnoj Njemačkoj, u minhenskoj galeriji Leica, odabrao je upravo "Muse", koja će se moći razgledati od početka listopada do kraja godine.

image

Muse XVI - izložena od 1. listopada do 31. prosinca u Leica Galerie u Munchenu

- Voda je oduvijek imala posebno mjesto u mom životu - otkriva plavooki Kretschmann koji je, prije nego što je uplovio u glumačke vode, bio profesionalni plivač. Plivanje je počeo trenirati već sa šest godina i pripremao se za Olimpijadu u Moskvi 1980. No, kad je shvatio da se politika uplela u sport, kad su Amerika i brojne države odlučile bojkotirati Igre, naporni treninzi za njega više nisu imali smisla. Tada se radije okrenuo glumi koja ga je i dovela u Hollywood. Thomas Kretschmann rođen je 1962. u Dessauu, otac je troje djece, koje je dobio u braku s bivšom suprugom. Iako je glumio u više od stotinjak filmova, svjetsku je slavu stekao ulogama nacističkih poručnika, i to u čak trinaest filmova, poput Oscarom nagrađenog "Pijanista" te "U-571", "Operaciji Valkira", "Kapetan Amerika: Winter Soldier", "Avengers: Age of Ultron"...

image

Blow Hole 3

image

Muse XVIII - izložena od 1. listopada do 31. prosinca u Leica Galerie u Munchenu

- Dobro se osjećam i ispred kamere i iza nje. Gluma je moj posao, a fotografija strast. Posljednjih dvadesetak godina ne odvajam se od svoje Leice i s vremenom sam sve hrabriji. Najčešće fotografiram u stankama filmskih snimanja ili zanimljive situacije na ulici - otkriva glumac koji je među brojnim kolegama kamerom uhvatio i Adriena Brodyja, Ala Pacina, Toma Cruisea, Matthewa McConaugheyja, Jacka Blacka i Daniela Radcliffea. Neke od tih portreta objavio je u njemačkom izdanju magazina Rolling Stone, gdje je opis svake slike upotpunio stihovima omiljenih mu pjesama.

image

Thomas Kretschmann

- Fotografije gotovo nikad ne dorađujem ili retuširam. Najdraže mi je dočarati priču koju sam ugledao baš u jednom kratkom trenutku. I ako se kadar neočekivano promijeni tijekom snimanja, otvori se novi koji je možda još poželjniji od prethodnog - kaže slavni glumac.

image

On the Rocks, 206189.

- Uloge prihvaćam jedino ako su mi primamljive, a iznimno mi je važno s kojim ću redateljem raditi. Završio sam snimanje petog dijela "Indiane Jonesa" s Harrisonom Fordom, čije je prikazivanje zbog pandemije odgođeno za sljedeću godinu, a pripremam se za put u Estoniju gdje ću snimati predivan film nezavisne produkcije. Dotad uživam u druženju s bližnjima i brizi o svoja dva psa koja sam udomio iz skloništa - otkriva Kretschmann.