GG frajer

Glumac i redatelj Romano Nikolić o buri, samoći i sreći

13. ožujak 2022.

Fotografije: Darko Tomas/CROPIX

Teatar &TD iznova je poprište kazališta koje se usuđuje misliti, propitivati, griješiti, isprobavati te je utoliko blisko svojoj "inicijalnoj" agendi. Predstava "Bura" "izbacila" nam je svog redatelja u fokus.

Romano Nikolić glumac je i redatelj teatra koji pita, koji markira, koji podsjeća. Njegova gluma je usidrena, kao i kod svakog drugog slobodnog umjetnika tog polja, u sreći povremenih suradnji. Međutim njegova režija je konzistentna jer doista ovisi o njegovoj odluci da stvara svijet u koji vjeruje. Osnovao je UO Arterarij s kojim suvereno kroči kazališnim svijetom. Njegov kazališni univerzum, pokazalo se do sada, na strani je potlačenih, Drugih. Socijalno osjetljiva pitanja stavlja na scenu koja znamo da ima svoj mikroskopski učinak – u onomu trenutku u kojemu se izgovore prava pitanja, dakako. A u pitanju je, znamo to, pola odgovora.

image

Fotografije: Darko Tomaš/Cropix

image

Romano Nikolić na sceni svoje predstave "Bura"

Prikazana, zabašurena socijalna tjeskoba, negacija smisla kojoj iznova svjedočimo, (re)prezentacija krika užasa i krika banalnosti  redateljski je uspjeh glumca Romana Nikolića i autorice Dorotee Šušak u novoj predstavi koja igra od 8. ožujka na sceni teatra &TD – "Bura". Igraju slavni ZKM-ov glumac Frano Mašković, propulzivna Iva Kraljević i mlada glumačka nada Luka Knez. Obavezno pogledati! S redateljem i glumcem razgovarali smo o metaforičkim i realnim efektima bure, samoći, strahovima, sreći i drugim velikim temama koje je otvorio ovaj komad koji nas je naveo na ideju da ovog svestranog umjetnika pozovemo na razgovor. Romano Nikolić naš je novi GG frajer.