CroAsia Institut

‘Goleme rastuće ekonomije neće dovijeka čekati da se Hrvatska trgne‘

12. kolovoz 2021.

Razgovarali smo s istraživačem i predavačem Zvonimirom Stopićem koji je dio trojca koji je pokrenuo CroAsia Institut. Otkriva nam o čemu se radi i koji su ciljevi projekta te zašto bi se Hrvatska trebala više okrenuti prema azijskim zemljama.

CroAsia Institut (CAI), pri Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM), institucija je za unapređenje znanosti, obrazovanja i poslovanja s fokusom usmjerenim na široko područje istraživanja multidimenzionalnih odnosa između Hrvatske, Kine, Jugoistočne Europe i Azije. Temeljni cilj instituta je stvaranje rastuće profesionalne interdisciplinarne baze znanja, nužne za učinkovitiju i precizniju komunikaciju između navedenih područja. Službeno je osnovan u ožujku 2021., ali ideja postoji već duže. Baza za osnivanje CroAsije je ZŠEM koji surađuje s 31 visokoškolskom institucijom iz 10 azijskih zemalja. ZŠEM-ov partner, izdavačka kuća Mate Marketing Tehnologija, redovito izdaje knjige o Aziji, od kojih se mogu istaknuti nedavno objavljeni prijevodi memoara tvorca modernog Singapura Leea Kwana Yewa “Iz trećeg svijeta u prvi”, analiza međunarodne politike indijskog premijera Narendre Modija “Modijeva doktrina” te knjiga o povijesnim vezama Azije i Europe autora Petera Frankopana ˝Putovi svile˝. Organizirali su i nekoliko uspješnih konferencija, kao što su “China-Croatia Think Tanks Forum 16+1: Current Cooperation and its Future” koja je održana u travnju 2019. u organizaciji ZŠEM-a i Kineske akademije društvenih znanosti te “16+1 youth conference”, održana u svibnju 2019. u organizaciji ZŠEM-a, a koja je prvi put pokušala kontekstualizirati mogućnosti suradnje Kine i Hrvatske.

Istraživač i predavač, suosnivač Zvonimir Stopić pobliže nam je pojasnio kako je došlo do ovakvog projekta. “Temeljni pokretač projekta CroAsije je nerazumijevanje Hrvatske tog dijela svijeta. Informacije koje dolaze su selektivne, nekontekstualizirane, nestrukturirane, šture, a ponekad i posve pogrešne. Sve to stvara jednu nekonstruktivnu, neproduktivnu, a ponekad čak i destruktivnu atmosferu koja uvelike odmaže Hrvatskoj u dosezanju potencijala.”

image
Zvonimir Stopić

Ideja o stvaranju CroAsije postoji već nekoliko godina, ali se tek nakon povratka trojice glavnih pokretača u Hrvatsku - Mate Njavre, Ivice Bakote i Zvonimira Stopića - i konkretizirala. Stopić napominje kako su izazovi koji stoje pred CroAsijom mnogostruki. Svijet se trenutačno nalazi u zanimljivoj točki, onoj koja je definirana raznovrsnom društvenom i političkom polarizacijom te razbacanošću ogromne količine informacija iz kojih se na medijskoj, političkoj, pa čak i akademskoj razini može iščitati svašta.

˝Upravo zbog ovog, najveći izazov CroAsije je kroz razne publikacije osvrta, članaka i knjiga, seminare, webinare, predavanja, izgradnju korisne mreže ljudi i institucija pozitivno djelovati na izgradnju onih kategorija znanja koje su nužne za nadilaženje spomenute informacijske zbrke i polarizacije, sve kako bi se dosegla dovoljna razina društvene racionalnosti i razumijevanja tog, Hrvatskoj još uvijek dalekog, dijela svijeta˝, ističe profesor.

Glavni resurs ovog projekta su, kao i uvijek – ljudi. Sva trojica spomenutih osnivača imaju dugogodišnje komplementarno iskustvo obrazovanja, rada i življenja u azijskim zemljama, a uz angažman na CroAsiji, nastavili su održavati kontinuitet odnosa s Azijom. Naime, uz to što je dekan ZŠEM-a, Njavro surađuje sa Singapore Management University, a Bakota i Stopić rade kao profesori na Capital Normal University u Pekingu zbog čega imaju status ˝stranog stručnjaka˝ u Kini. Međutim, oni su samo početni trojac čitave priče. Tim CroAsije čine mnogobrojni stručnjaci i menadžeri, a dva najzvučnija imena su savjetnici: predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i bivši premijer Hrvatske Zlatko Mateša te bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Goleme rastuće ekonomije iz tog dijela svijeta neće dovijeka čekati da se Hrvatska trgne, niti će se one okretati njoj

Na pitanje kakva je do sada bila suradnja Hrvatske s Azijom, i na čemu planiraju dodatno raditi, Stopić odgovara: “U nekim slučajevima, primjerice kada se radi o Kini, Indiji, Indoneziji ili Singapuru, Hrvatska dosta podbacuje. Glavni razlog tome je to što fokus Hrvatske jednostavno ne leži na tom horizontu. Ne toliko jer nema sredstava ili mogućnosti, već zato što nema naviku gledati u tom smjeru. A goleme rastuće ekonomije iz tog dijela svijeta neće dovijeka čekati da se Hrvatska trgne, niti će se one okretati njoj ako ih sama ne počne konkretnije usmjeravati prema sebi. Zbog svoje veličine i ograničenih političkih i ekonomskih mogućnosti, upravo je Hrvatska ta koja mora djelovati i stalno tražiti načina kako da bude u korak s novitetima koji iz tog svijeta dolaze. Od onih prilika koje danas propustimo, sutra neće biti ništa”. Dodaje da je zadatak CroAsije pokušati Hrvatsku trgnuti da samostalno počne gledati u taj dio svijeta s razumijevanjem i da pravovremeno počne prepoznavati prilike. To se planira postići podizanjem broja prijevoda I autorskih knjiga o Aziji, stvaranjem trajnije edukativne mreže, organizacijom sustava predavanja te stvaranjem aktivnog ekonomskog foruma čiji bi cilj bio olakšati protok investicija u oba smjera.

Više tema o budućnosti znanja i obrazovanja, njihovoj važnosti, ali i trendovima te uspjesima individualaca pronađite u novom broju GG POP UP PAPERA!