Novi dokumentarac

I danas tabu tema - koje su tajne ženskog užitka?

09. travanj 2022.

Fotografija: Unsplash 

Između žena i užitka prepriječilo se - društvo. Jelena Veljača pogledala je novi dokumentarac "The Principles of Pleasure" i donosi svoje dojmove.

Jeste li znali da stvarno, ali stvarno, ne postoji G točka? Novi Netflixov dokumentarac o ženskom užitku, koji se sastoji od tri jednosatne epizode, tvrdi, među ostalim, i to. To ne znači da žene ne mogu doživjeti vaginalni orgazam; štoviše, cijeli je dokumentarac usmjeren na to da nam pokaže (i dokaže) koje su sve zapreke između žena i užitka, koji je moguć - ali često neuhvatljiv. Većinom su, tvrde stručnjakinje u serijalu (seksualne edukatorice, seksualne terapeutkinje, neuroznanstvenice, vlasnice sex shopova, stručnjakinje za seksualna pomagala, liječnice...), te zapreke socijalnog karaktera. Čini se da se između ženskog užitka, s ili bez orgazma, i žena, prepriječilo društvo. Šokirani ste? Žene nisu.

Žao mi je što “The Principles of Pleasure” žešće ne napada sve mehanizme koji su nas doveli do ovog šugavog, ali istovremeno - paradoksalno - najboljeg mjesta na kojem se ženska seksualnost nalazi. I dan danas se, dok uz kavu i pametni telefon čitate ovaj tekst, pod egidom "vjere" i "tradicije" namjerno sakate spolni organi djevojčica, veliča se nevinost i posramljuju ženski seksualni porivi pa se tako ženska žudnja i napaljenost stavljaju u kontekst loše ili kvarne karakterne crte, uz bok s, primjerice, smrtnim grijesima. To je zrak koji udišemo, no Netflix se odlučio na nježni, analitički "sve vas razumijem" pristup pričanja priče. Ipak, jedino što "The Principles of Pleasure" doista obrađuje u tom smislu je nedostatak seksualne edukacije, iako su i u tome prilično "zapadnjački mekani". Tepaju seksualnom odgoju "SexEd", što svakome tko nije iz učenog kruga aktivističko-feminističke-liberalne lijeve urbane elite, a osobito onome tko nije iz engleskog govornog područja, prvih nekoliko puta ništa ne znači. To je i ključni problem ove miniserije, koja bi se - da je napisana žešće i hrabrije - mogla prikazivati na satovima izborne nastave građanskog odgoja u one dvije škole koje su ga navodno prihvatile. Međutim, "The Principles of Pleasure" ostaje zatvoren u svoj specifičan mikrosvijet u kojem je prihvatljivo da se ljudi samoodređuju, pa i po pitanju seksualnosti. U seriji govore i trans žene i lezbijke, i žena starije generacije koja priznaje da nikad u životu nije u ogledalu pogledala svoju vaginu (jeste li vi?) te da je žrtva seksualnog napada. Govore tu i mlada žena indijskog podrijetla, mlada muslimanka, Teksašanka... Sve iz svoje specifične pozicije koje ih određuju, ali kao da ni u jednom trenutku autorice ne odluče otići do kraja, preko granica mekanog govora o seksu i na mjesto koje je možda sada neugodno, ali ga je nužno prijeći kako bi žene počele uživati u seksu. 

Svijet nas je na svaki mogući način pokušao uvjeriti da je ženski užitak sramotna ideja

Nemojte da vas moja čežnja za žestinom prevari: ima tu puno normaliziranja ideja o masturbaciji, vibratorima, razgovora o seksu, pokušaja deglamurizacije djevičanstva, koji je silno važan za promjenu percepcije ženske seksualnosti u društvu. Ima tu različitosti, sugovornice se otvaraju i intimno, i doista se djevojke i žene lako mogu poistovjetiti s njima. Ono čega nedostaje, kao i u stvarnom životu, su konkretni mehanizmi potrebni da bi užitak ženama postao dostupan. Bilo bi zanimljivo vidjeti i što misle i znaju cis heteroseksualni muškarci koji su - barem djelomično - uključeni u naš seksualni život. Ženski orgazam i ženska seksualnost nisu samo "ženska" tema, već tema važna za sve. Odnosi se raspadaju bez ženskog užitka. Žene su nesretne, frustrirane, lošije na poslu, lošije kao majke, prijateljice, partnerice, bez užitka. Do sada se svijet s tim problemom nosio tako da nas na svaki mogući način uvjeri da je ženski užitak sramotna ideja, znak obijesti i neke gotovo biološke greške u vašem karakteru, te je pokušao suzbiti čak i razgovor o užitku ili onom što ženama donosi užitak. "The Principles of Pleasure" je dokaz da taj način nije uspio. I dok je svakako zanimljivo naučiti puno o prednostima i manama kontracepcijske pilule, o građi vulve i vagine (i razlike između njih), o različitim vrstama napaljenosti... I za dokumentarac i za žensku stvar bilo bi efektnije da je taj razgovor snažniji i puniji strasti. Tijekom sve tri epizode, zgodno podijeljene na područja Tijelo, Um, i Veze, mnogo žena govori o nesigurnosti. Nadam se da ćemo doživjeti televizijski sadržaj koji govori o ženskoj seksualnosti samouvjereno.