H-FARM

Inkubator startupova i rasadnik talenata

12. listopad 2021.
Fotografije: PRESS

Svjetski poznata platforma za inovacije i digitalizaciju te vodeći europski poduzetnički hub H-FARM, u najvećem i najmodernijem kampusu nedaleko od Venecije, sa ZŠEM-om je dizajnirao inovativan program za profesionalce, menadžere i poduzetnike – Global Executive MBA.

Jeste li čuli za Global Executive MBA koji će menadžerima, poduzetnicima i profesionalcima nuditi priliku da poboljšaju svoja znanja i vještine, iskoriste predavanja međunarodnih fakulteta i steknu diplomu jedne od rijetkih svjetskih poslovnih škola s AACSB akreditacijom? Naime, radi se o partnerstvu između Zagrebačke škole ekonomije i managementa i H-FARM-a koje donosi inovativan obrazovni program.

H-FARM je svjetski poznata platforma za inovacije i digitalizaciju, smještena u najvećem i najmodernijem europskom kampusu za inovacije, obrazovanje i inkubaciju startupova. Poznati su kao vodeći europski poduzetnički hub koji je tijekom 15 godina uložio više od 28 milijuna eura u 120 startupova, a prije tri godine razvili su jedan od tehnološki najnaprednijih fakultetskih kampusa gdje se prepoznaju i potiču tzv. tech talenti. Profesor Carlo Carraro nam je pojasnio o čemu se radi i što se sve može očekivati od ovog programa.

“Global Executive MBA vodeći je program H-FARM koledža. Dizajnirali smo i vodit ćemo ovaj inovativni program sa ZŠEM-om kako bismo profesionalcima, menadžerima i poduzetnicima pružili priliku da poboljšaju svoje znanje i razviju nove vještine potrebne za suočavanje s izazovima budućnosti. Učenje sudionika bit će iskustveno i zanimljivo, obogaćeno vježbama vođenja i upravljanja poslovanjem, planiranjem i analizom poslovnih slučajeva i još mnogo toga, uključujući priliku da prisustvuju početnom kampu o digitalnim financijama na Luksemburškoj poslovnoj školi.”

Program je strukturiran tako da sudionicima pruža fleksibilnost pohađanja tečaja tijekom vikenda, uživo ili online, a osim fleksibilnosti pohađanja nastave, tu su i česta studijska putovanja – ne samo na H-FARM kampusu u Italiji, već i u dva vodeća svjetska huba u Luksemburgu i Singapuru. Na pitanje koji je najveći izazov za digitalnu transformaciju u ovoj pandemiji, ekspert Carraro spremno je ponudio odgovor.

Najveći je izazov transformirati dosadašnja rješenja u trajne smjernice

“Covid-19 ubrzao je proces digitalne transformacije i stvorio krajolik koji potiče inovacije. Za mnoge tvrtke i organizacije proces je bio u tijeku, ali su ih učinci pandemije natjerali da pojačaju digitalizaciju svojih aktivnosti povećanim ulaganjima i novim partnerstvima. Najveći je izazov transformirati dosadašnja rješenja u trajne smjernice, sposobne pratiti put stalnog razvoja i rasta. Zato je za poslovne lidere od izuzetne važnosti da nastave učiti i oslobađati svoj profesionalni i ljudski potencijal u smjeru pokretanja pozitivnih promjena u svijetu”.

Pitanje talenta u bilo kojoj branši zahtijeva ekspertizu onog koji odgovara jer je odgovor uvijek višestruko kompliciran. Carraro ističe kako je ono u tehnološkoj sferi ipak nešto konkretnije i jasnije usmjereno: „Kao dio ekosustava H-FARM, gdje su inovacije, poduzetništvo i obrazovanje međusobno isprepleteni, na H-FARM Collegeu identificiramo, ocjenjujemo i podržavamo talente i inovatore. Primjerice, nedavno je Etsy kupio Depop, startup tvrtku koja je rođena u H-FARM-u 2011., za 1,6 milijardi dolara, što je drugi “jednorog” u talijanskoj poslovnoj povijesti. Mislim da ne bismo trebali razgovarati o tehnološkim talentima, već o ljudskim talentima. Sigurno su odlučnost, strast, znatiželja važne osobine, ali sposobnost inovacije, kroz tehnologiju, na održiv način, te suradnja s drugima ono je što, vjerujem, razlikuje ljude koji ne samo da imaju talent, već i želje promijeniti današnjicu i sutrašnje društvo”.