Gaslighting

Isprika koja to nije

20. listopad 2022.

Fotografije: Imaxtree

Ona kada se "porodi" kao da duplo povrijeđuje onog kome je upućena. Žrtvi se potvrđuje ponuđena beznačajnost. Zar ne?

Koliko puta u životu ste dobili lažnu ispriku? Gashlight apology, ispriku koja je tu formalno. Ona postoji kao tekst i zvuk i kao izvedba, ali nije iskrena. Osjećate da nije. Hladno vam je isporučena, cinična u svojoj pojavnosti. Optuženi ste, implicitno, da previše "cendrate". A možda i eksplicitno. Ne smijete biti nezahvalni spram iste, ali i dalje je nekako ne osjećate. Koja je funkcija takve isprike? Koja je njezina namjera? Kome takva može biti upućena? A na pitanje "zašto" nećemo ni probati odgovoriti. 

Jamie Schenk DeWitt, psihoterapeutkinja te bračna i obiteljska terapeutkinja iz Los Angelesa, rekla je za Newsweek: "Takva isprika je uvjetna isprika zbog koje se osoba koja se ispričava čini kao da iskreno izgovara ‘Žao mi je‘, dok ne preuzima nikakvu odgovornost jer vas je povrijedila."

 

 

Ova osoba zapravo govori: "Žao mi je što se tako osjećaš", što je mentalno minsko polje za vas jer vam daje iluziju da se vaši osjećaji uzimaju u obzir, ali zapravo je to samo još jedan aspekt iskrivljenog mišljenja te osobe o stvarnosti koju dijelite. Oni niti jedne sekunde ne pomisle da su učinili nešto loše, i impliciraju da je zapravo vaš problem što su vaši osjećaji povrijeđeni. Gotovo je nezamislivo da ta osoba shvati što je učinila ili da je mogla učiniti nešto štetno, zbog čega vas je uopće stavila u tu poziciju. Pokušajte se izvući iz boli i patnje života s nekim tko će učiniti sve i pod svaku cijenu da očuva svoju veličinu i moć na vašu štetu. Ništa od ovoga ne govorim olako i duboko razumijem da ovo može biti komplicirana i teška situacija", poručuje psihologinja.

"Žao mi je što se tako osjećaš" je mentalno minsko polje

Uz gaslight isprike, posebnu pozornost treba obratiti i na fenomen koji se zove "toksična amnezija”. Victoria Jeffries, ovlaštena psihoterapeutkinja sa sjedištem u sjevernom Londonu za spomenuti Newsweek je pojasnila: "Toksična amnezija je taktika koja se koristi u manipulaciji percepcijom pojedinca i na kraju dovodi žrtvu do preispitivanja vlastitog zdravog razuma. Riječ ‘toksična‘ je ovdje ključna i izdvaja ovaj oblik amnezije od drugih; to je poricanje tj. ignoriranje događaja ili sjećanja na događaj koji drugome nanosi ili je nanio štetu. U slučaju toksične amnezije, prouzročena šteta je najčešće emocionalna, što rezultira time da se žrtva osjeća kao da je puna sumnje u sebe, uz dakako manjak samopouzdanja."