LICE STILA

Ivana Pirizović: Influencerica nepogrešivog stila koja zna što želi

28. prosinac 2023.

Fotografije: Biljana Blivajs/CROPIX
kreativno vodstvo ROMANO DECKER
stilist MARKO PLUKAVEC
make up SIMONA ANTONOVIĆ
stilist kose ANTE PAŽANIN
Snimljeno u showroomu dizajnerskog namještaja TRIKA

Dora Ivanović

Ulazak u tridesete mi je stvarao pritisak zbog svega onog što je okolina očekivala da ostvarim u tom periodu, a meni nije bilo ni na obzoru - brak, dijete, uredno radno vrijeme, fiksna plaća... I onda sam se odlučila slijediti svoju intuiciju i kreativno se ostvariti: preselila sam se i krenula graditi poslovnu priču u digitalnom svijetu - i nikad nisam bila sretnija nego danas, govori Ivana Pirizović, Riječanka nepogrešivog stila koja živi u Zagrebu, putuje svijetom i kreira neodoljiv sadržaj na društvenim mrežama.

Usudila sam se započeti nešto novo i sve mi je krenulo: čim sam svjesno i ozbiljno počela stvarati vlastiti sadržaj na društvenim mrežama, dobila sam upite za osmišljavanje raznoraznih kampanja, odmah sam stvorila mrežu klijenata. Pritom, bitno je znati da se to sve nije dogodilo preko noći i da su iza mene godine pisanja i izražavanja na društvenim mrežama kao hobi. Otpočetka sam bila vrlo iskrena i prema sebi, i prema svojim pratiteljima, i prema poslovnim suradnicima. Svjesna sam da mnogo toga ne znam napraviti - i to i kažem, ne pretvaram se da imam znanja i kvalitete koje nemam. Moja specijalnost je vizualno izražavanje, kreativa. Uz to, bilo je potrebno ukrotiti perfekcionizam koji me u životu puno više kočio nego što me je gurao naprijed - govori Ivana Pirizović, Riječanka po rođenju, Zagrepčanka po odabiru, koja samo na Instagramu okuplja 22 tisuće ljudi, a tu su i TikTok, i njena web stranica, Facebook...

image

Top PHILOSOPHY DI LORENZO SERAFINI, Heraldi for Women; naušnice ZARA; prsten LIE STUDIO, Garderoba Concept Store

Već kao djevojčica je proputovala svijet, na brodu s roditeljima, jer joj je otac bio pomorac. Ivana je neumorna kreativka, konstantno željna novih izazova, koja je prije tri godine preokrenula cijeli svoj život: baš kad je društvo od nje očekivalo da se smiri i skrasi, ona je uronila u posve neizvjestan poduzetnički pothvat u digitalnom prostoru. Odselila se iz Rijeke u kojoj je nekada studirala pravo, a ljeti radila kao bookerica brodova, agentica u nautičkom turizmu i privatni concierge. Ivana je, zapravo, ozbiljna šljakerica koja je još prije desetak godina počela raditi na štandu hvarske rive, nudeći brodske aranžmane turistima, a malo po malo stvorila je bazu vjernih klijenata kojima je davala savjete temeljeći ih, kako kaže, na svom nepogrešivom ukusu - od transfera i organizacije smještaja do toga gdje da odu na večeru i u kojoj da se skrivenoj uvali okupaju. Prestrašenim dečkima je pomagala organizirati zaruke iz snova, spajala buduće mladence i fotografe... I tako stvorila temelj za vlastitu agenciju specijaliziranu za privatni concierge. Ostvarila je i suradnju s Vogueom, za koji je fotografirala neka od najljepših mjesta na obali Jadrana, kao i na dalekoj, južnoj obali Šri Lanke, a sve joj je to, kaže, pomoglo kasnije, u stvaranju uspješnog posla na društvenim mrežama.

RADILA SAM KAO BOOKERICA BRODOVA, AGENTICA U NAUTIČKOM TURIZMU I PRIVATNI CONCIERGE, A NEKADAŠNJI KLIJENTI ME I DANAS TRAŽE POMOĆ OKO PLANIRANJA ODMORA

- Došla je korona i bojala sam se te prve ljetne sezone. Tad sam se povukla iz turizma jer mi se činio kao nesigurna opcija, no i dandanas volim taj posao pa i dalje pomažem nekadašnjim klijentima koji me traže pomoć oko planiranja odmora - govori Ivana, koja je zahvaljujući tom poslu stekla prijatelje diljem svijeta. Zbog toga se, kaže, smatra bogatom osobom. Zato i često putuje - nedavno se vratila iz Londona i Brightona - a ove godine planira posjetiti Južnu Ameriku ili Japan. U međuvremenu se zadovoljava kraćim izbivanjima iz Zagreba i odlazi u svoju Rijeku gdje se može u potpunosti isključiti iz brzog i nekada iscrpljujućeg online svijeta koji joj je postao drugi dom. Njoj je influencing, zapravo, posve prirodno stanje.

image

Haljina GANNI, Garderoba Concept Store; naušnice ZARA

Prije sna...

Smatram da su rutine esencijalne, temelj su zadovoljstva pa beskompromisno odrađujem njegu lica. Nije važno traje li pet ili 15 minuta, ali je nikad ne preskačem, jer se tako opustim i isključim. Time vrednujem sebe, važno je to vrijeme koje posvećujemo isključivo sebi. U pozadini slušam podcast ili meditativnu glazbu. Nakon toga mičem sve ekrane od sebe i uzimam knjigu u ruke. Trenutačno je to "Innamorarsi dell‘amore" kontroverznog Indijca Osha, a trudim se čitati je na talijanskom jer sam ga posljednjih godina zanemarila. Također jako volim literaturu koja je povezana s horoskopom pa čitam i knjige te tematike, istraživanje horoskopa mi je svojevrsni hobi. Volim izreku J.P.-ja Morgana "Millionaires don‘t use Astrology, billionaires do" (u prijevodu - milijunaši ne koriste astrologiju, milijarderi - da). Ona se iz moje perspektive referira na širok spektar bogatstva, ne samo na ono materijalno.

image

Sako VICTORIA BECKHAM, Heraldi for Women; naušnice privatno vlasništvo

Moje tijelo...

Osjećam se ugodno u svojoj koži i oduvijek sam dosta samopouzdana, a mislim da je tome pridonio sport. Odrastajući sam se bavila atletikom, a kasnije to nastavila rekreativnim jahanjem, plesom na šipki, sada treniram pilates, a i dalje povremeno trčim. Sport je ključan za žensko samopouzdanje, iz prve ruke mogu reći da se osjećam bolje čim mičem svoje tijelo, pa makar redovnim šetnjama u koje me tjera moja pjegava mezimica Freya.

 

80-20

Davno sam prestala jesti meso i proizvode životinjskog porijekla, ali sad si ipak povremeno priuštim ribu, jer Primorka u meni upravo najviše gušta u njoj. S vremena na vrijeme se počastim hamburgerom i Coca-Colom. Ima li život u konstantnom susprezanju i ograničenjima smisla? Po meni nema, treba si ugađati, pa zato živim po pravilu 80-20 - što znači da 80% vremena biram zdrave stvari, a 20% vremena si ugađam.