gg frajer

Jake Gyllenhaal: ‘Gluma mi je omogućila nevjerojatna iskustva‘

11. siječanj 2022.

Fotografije: Za Pradu Solve Sundsbo 

Fatalni glumac postao je ambasador i zaštitno lice novog parfema talijanske modne kuće Prada - Luna Rossa Ocean. Tim smo povodom s njim razgovarali o izazovima glumačkog života, emocijama i snazi mirisa.

Zašto ste se odlučili na suradnju s Pradom na projektu novog parfema Luna Rossa Ocean?

- Sviđa mi se ono za što se Prada zalaže. Ujedno su sofisticirani, ali i avangardni, pomiču granice, ne samo u modnom smislu nego i tehnologijom uz pomoć koje spajaju umjetnost i znanost, što za mene predstavlja prostor u kojem nastaju predivne stvari. Sinergija mode i tehnologije rezultira novim idejama, mogućnostima i napretkom. Sviđa mi se i vizija parfema Luna Rossa Ocean, uživam u mogućnostima sinergije fizičkog i onog umjetničkog, kreativnog svijeta. Snimanje kampanje zahtijevalo je od mene i fizičku aktivnost - obožavam jedrenje, a sportaši koji su upravljali Luna Rossom me fasciniraju.

Novi parfem slavi tehnologiju i njezin potencijal da osnaži ljudske sposobnosti. Imate li primjer iz života ili karijere u kojem vam je tehnologija otvorila nove horizonte?

- U svijetu filma tehnologija je uvijek služila kako bismo filmove vidjeli na drugačiji način. Od nevjerojatnih inovatora, suvremene snimateljske opreme, drugačijih načina na koje se koristi kamera ili CGI. Ipak, ono što najviše cijenim je FaceTime. Za vrijeme pandemije osjećao sam se ograničeno i tehnologija mi je tu pomogla. Mogućnost komunikacije s obitelji i činjenica da sam unatoč daljini mogao vidjeti njihove izraze lica ispunila mi je srce u trenutku u kojem sam to zaista trebao. Dakle, iznad svih tehnoloških dostignuća u pričanju priča za mene je to najvažnije.

Čime vas je parfem Luna Rossa Ocean očarao? Koje je emocije probudio u vama?

- Parfem je elegantan i snažan. Miris svježeg bergamota i vetivera daje jako sofisticiran osjećaj. A bočica je predivna, prikazuje zanimljivu dualnost. Mogu je zamisliti na nečijem noćnom ormariću ili polici u kupaonici, no gdje god se nalazila, izgleda predivno. Također sam obožavatelj plave boje, sviđa mi se što odaje počast oceanu.

Možete li izdvojiti iskustvo u kojem ste bili dotaknuti snagom oceana? 

- Konstantno me oduševljava i začuđuje, ne samo ocean nego Majka priroda. Otac mi je često govorio: "Gdje god se našao, a u blizini je ocean, prvo što moraš učiniti je ući u njega, probudit će ti sva osjetila, očistiti te u fizičkom i metafizičkom smislu". Shvatio sam da je to istina. Zato vjerujem da je važno kako se ophodimo i brinemo o oceanima, želim da buduće generacije osjete njegovu ljepotu i hranjivost. 

image

Jake Gyllenhaal

Kakvo je bilo iskustvo rada s Johanom Renckom?

- Sjajan je, volim suradnju s njim, njegov sam obožavatelj. Redatelj je serije "Černobil", jedne od meni omiljenih. Nije samo sjajan vizualist, zaista je odličan storyteller. Inzistira na ponašanju koje je prirodno. Suradnja je bila veoma ugodna, a u situacijama kada se s nečim moglo pretjerati, uvijek je unosio dozu ljudskog aspekta.

Koji su bili izazovi ovog snimanja?

- Bio sam zadivljen kako sportaši upravljaju jedrilicom Luna Rossa, kako prkose snazi prirode, kako je pokreću s fascinantnom preciznošću. Tijekom snimanja nisam bio na pravom brodu, već na replici. Impresivno je kako brod takve veličine plovi oceanom takvom brzinom. Trudio sam se ne okliznuti se i pasti dok je padala umjetna kiša, tako da mogu samo zamisliti kako je zaista ploviti na pravom brodu u takvim ekstremnim uvjetima!

Koje su vam prve mirisne uspomene?

- Sjećam se mirisa svoje bake. Nosila je divan parfem. Osjet mirisa je iskonska stvar, a njezin mi parfem predstavlja ljubav i ugodu, bila je predivna osoba i sjećanje na njezin miris puno mi znači.

Kako izgleda vaša rutina njege?

- Vjerujem da je važno brinuti se o sebi! Umivanje i pranje zuba je svakodnevica. Pada mi na um moto iz pjesme Elvisa Costella - "Good manners and bad breath get you nowhere".

Jeste li oduvijek znali da se želite baviti glumom, što je sljedeće?

- Znam da sam se oduvijek želio baviti storytellingom, priče su mi promijenile život, pomogle mi u teškim trenucima i učinile me sretnim. Tijekom godina trudio sam se imati važnu ulogu u pripovjedačkoj zajednici, a gluma se tu ponudila kao prva mogućnost. Rado sam je i zahvalno prihvatio i dosad mi je omogućila nevjerojatna iskustva. Sve ovo dosad bilo je nevjerojatno putovanje i osjećam se zaista sretnim, no još ne znam gdje će to sve završiti. Duboko sam zahvalan na svojoj karijeri i svemu što sam dosad postigao radeći ovaj posao s užitkom i radujem se novim pričama koje tek dolaze.

Uvijek tražim nešto što u sebi ima ono nesvjesno

Na čemu trenutačno radite?

- Vlasnik sam tvrtke Nine Stories koju već sedam godina vodim s divnom Rivom Marker. Sada produciramo nekoliko filmskih i televizijskih projekata, kao i one u kazalištu. Posljednja mi je glumačka uloga bila u  filmu redatelja Antonija Fuqua - "The Guilty", koju je Nine Stories producirao za Netflix. Jako sam ponosan na taj projekt.

Što vas privuče određenom projektu?

- To se mijenja s godinama, važno mi je koliko prostora imam za razmišljanje i izražavanje. Volim likove s kojima mogu istražiti kompleksniju stranu sebe, onu tamnu. Kako bismo bili radosni i pozitivni u životu, moramo upoznati obje strane. Uvijek tražim nešto što u sebi ima ono nesvjesno.

S kime biste voljeli surađivati?

- S Pedrom Almodóvarom. Veliki sam obožavatelj njegova rada. Njegovi filmovi, u koje je utkano toliko empatije, promijenili su moj pogled na svijet. Postoji nešto u njegovu procesu rada čega bih volio biti dijelom, vidjeti ga kako radi i surađivati s njim.

Otkrijte nam nešto o svojim filantropskim projektima.

- Odrastao sam s jako lošim vidom. Smatram da svatko zaslužuje mogućnost da dobije dioptrijske naočale. Zato surađujem s organizacijom New Eyes koja pomaže ljudima diljem svijeta, a najviše u SAD-u, kako bi dobili naočale. Uključen sam u to od djetinjstva, donirao sam svoje naočale njihovu programu, moj djed je činio isto, moja cijela obitelj godinama je uključena u projekt, a prije deset godina počeo sam aktivno surađivati s njima. Divna je to organizacija čiji cilj duboko podržavam.