Preljub

Je li sanjanje prevare znak za uzbunu?

18. rujan 2022.

Fotografija: Profimedia

Kad bi barem stvari bile tako jednostavne da san o prevari znači želju za prevarom... Nažalost, ili nasreću, situacija je zamršenija i znatno teže dokučiva.

Snovi su fascinantna, uzbudljiva, mistična, maglovita pojava. Zato ih volimo, a zato ih i mrzimo. Psiholozi, psihijatri i psihoanalitičari proučavaju ih već više od sto godina, ali i dalje se često pitamo kako ih dešifrirati i koliko im značenja trebamo pridavati. 

Razgovarajmo, dakle, o vrućoj temi: o prevarama u snovima. Osobno, mogu reći da me dečko prevario gotovo stotinu puta, svaki put, srećom, u snu. Nikad nije bila u pitanju neka konkretna osoba, osim jednog jedinog puta kad sam sanjala da u dućanu kupujemo šampone i da on uzima jedan na kojem piše Doris. Tada mi je obznanio da se tako zove njegova nova cura, točnije ljubavnica, mrtvo hladno, kao da to nije breaking news i kao da je u pitanju nešto potpuno normalno. Od tada ne mogu više čuti, vidjeti ni smisliti ime Doris. Tijekom moje duge faze sanjanja prevare, oboje smo se na nju navikli. On bi mi ujutro govorio: "To nisam bio ja, to je bio netko drugi." I bio je u pravu - izdaja koje sam se očito bojala sanjajući je iznova i iznova, posljedica je stvarne izdaje koju sam doživjela u vezi prije trenutne. U svakom slučaju, ako išta znam, onda znam koliko su bolni, potresni i naprosto odvratni snovi koji uključuju prevaru, a razlozi za njih raznoliki su i brojni.

image

Kadar iz serije "Prizori iz bračnog života"
Fotografija: Profimedia

I dok neki stručnjaci tvrde da su takvi snovi "proročki", odnosno da nastaju kao posljedica onoga što smo u stvarnosti naslutili, a odlučili potisnuti, drugi misle da je to više iznimka nego pravilo, a da sanjanje prevare obično znači ono što sam i sama naslutila proučavajući vlastiti slučaj: strah od napuštanja i strah od izdaje. Snovi dotične tematike zapravo su češće odraz nas samih, odnosno svjedočanstvo o tome kako mi vidimo i doživljavamo sebe, nego "dokaz" o tome da naš partner ima sumnjive namjere.

Da, ponekad snovi označavaju naše najveće strahove ili naše najveće želje, ali možda, samo možda, nekada ne znače ništa

Snovi su, kao što zna svatko tko ih je imalo proučavao, simbolični, i vrlo rijetko ono što sanjamo nosi doslovno značenje. Prevara u snu ne mora uopće ni biti vezana uz vašeg partnera: može vas boljeti i izdaja neke prijateljice, a može biti i riječ o zaostalim reakcijama na napuštanja koja ste doživjeli u prošlosti. Ali, unatoč tome što svi mahnito trčimo pošto-poto snu pripisati neko značenje čim se probudimo, treba uvijek imati na umu da je riječ o neistraženom teritoriju koji se, po svoj prilici, nikada ni neće moći u potpunosti istražiti. Da, ponekad snovi označavaju naše najveće strahove ili naše najveće želje, ali nekada ne znače ništa. Opasno je brzopleto postupati sa snovima. Ako ste vi bili ti koji ste u snu prevarili svog partnera, sigurno da je korisno zapitati se što vam taj san govori. Katkad vam takve situacije pomognu da prepoznate indikatore problema koje ste dotad, svjesno ili nesvjesno, previđali. No može se dogoditi i suprotno: da u vezi koja je kvalitetna i dobra problem pronađete odnosno stvorite na silu, zato što ste unaprijed odredili da taj san naprosto MORA nešto značiti. Kao što sam već napisala, san o prevari vrlo je često manifestacija straha od izdaje nego od samog čina prevare, i ako se u snu uhvatite u beskrajno romantičnoj avanturi s bivšim dečkom, prijateljem, susjedom ili kime već, to nije znak da morate hitno ostaviti partnera i otrčati bivšem ili susjedu - dapače, to može biti i upozorenje da ste se u vezi previše opustili, da ne pridajete partneru dovoljno pažnje i da strahujete od toga da biste ga mogli povrijediti. Mogli bismo otići i korak dalje i pretpostaviti da je san u kojem ste vi protagonist koji vara upozorenje na potencijalnu autodestrukciju. Zapitajte se: što u javi činim samoj sebi, koje obrasce ponavljam, a da mi donose više štete nego koristi?

image

Kadar iz filma "Match Point"
Fotografija: Profimedia

Pokušajte se, želite li dokučiti značenje ili uzrok vašeg sna, usredotočiti na detalje. U mojoj situaciji koja je bila poprilično banalna i jednostavna za tumačenje, bilo je ključno fokusirati se na ponašanje moga partnera. Kad sam prepoznala identične obrasce ponašanja kakve je njegovao moj bivši, lako sam povezala i zaključila da se jednostavno bojim da ću u novoj vezi ponovno biti povrijeđena i napuštena. Pokušajte se i vi zapitati neka od sljedećih pitanja: s kime varam partnera u snu/s kime partner vara mene? U kojim se okolnostima to događa? Reagiram li na to emotivno ili mi je svejedno? Osjećam li se krivom? Osluhnite riječi koje u snu izgovara(te), pokušajte uloviti što više detalja u kontekstu lokacije i scenografije. Možda idući put krajičkom oka ulovite u kutu sna neki predmet iz djetinjstva pa shvatite da prevara - narušavanje društvenih konvencija i obiteljske harmonije - simbolizira neispunjena očekivanja vaših roditelja.

Strah od napuštanja, nisko samopouzdanje, problemi u odnosima s prijateljima ili članovima obitelji, problemi na poslu, traume ili uspomene iz djetinjstva - sve to može i ne mora biti uzrok motiva prevare u snovima. Kao i serija ili film koji ste pogledali, prizor na koji ste nabasali na ulici ili naslov u novinama koji ste pročitali. Važno je imati na umu da nije svaka prevara u snovima nepropitkivi red flag - ne morate se odmah ljutiti na partnera ili se osjećati beskrupulozno krivima. Prvo provedite narednih nekoliko dana osluškujući - sebe, svoje snove, njega, vašu vezu, komunikaciju, iskrenost i odnos. Dopustite podsvjesnim mehanizmima da rade svoje - i odgovori će već doći.