‘Take Your Pills‘

Jeste li gledali dokumentarac o Xanaxu?

11. prosinac 2022.

Fotografija: Netflix

Bitan dokumentarac koji ne šokira, ali poziva na razmišljanje. Efekti ovog anksiolitika su više nego intrigantni - društveno i pojedinačno.

Napomena: Prije čitanja ovog ili bilo kojeg drugog teksta o mentalnom zdravlju, konzultirajte se sa znanstvenim uvidima, stručnjacima, praktičarima s legalnim licencama. A ne samoprozvanim iscjeliteljima ili običnim piskaralima. Dobro, sad kad smo to ustanovili, krenimo s povodom ovog teksta: dokumentarac o "fenomenu" Xanaxa koji se odnedavno prikazuje na platformi Netflix: "Take your pills: Xanax". Priča je odabirom sugovornika i statističkog konteksta primarno smještena u američko društvo. Važno je naglasiti da kod nas farmaceutski proizvodi ipak nisu na tako vulgaran način bili promovirani, stoga se dokumentarac manjim dijelom obraća nama jer ignorira historijski uvid plasmana istog lijeka u ostatku svijeta. Ovisnost o svim mogućim (dostupnim) anksioliticima, suradnja velikih farmaceutskih industrija, medija, pa dijelom i različitih vlasti tema je ovog dokumentarca. Zasigurno najvažniji dio zauzimaju svojevrsne ispovjedi sugovornika koje su radi "poštenja" interpretacije podijelili na one koji spram uzimanja Xanaxa nemaju dvojbe i onih koji imaju i/ili se kaju što su toliki niz godina ga nekritički, naivno (bezbrižno?) uzimali.

Phoebeina (jedna od sugovornica) zaista teška priča o seksualnom napadu u vojsci dominira ovim dokumentarcem jer kod drugih sugovornika nužno ne saznajemo stvarno podrijetlo razloga uzimanja tableta. Mattove (drugi sugovornik) borbe s uklapanjem u društvo jednako su rezonantne. Ipak svaka od odabranih priča (da ne spoilamo) pomaže oslikati široku demografsku skupinu (bijelci, crnci, LGBTIQ) kojoj su ti lijekovi bili propisani, a postoji stvarno zgodan element pred kraj filma koji se fokusira na odrastanje nove generacije djece i kako oni ponovno postaju mete (žrtve?) ove zdravstvene ideologije, ali i očito neophodne terapijske prakse. Ipak, većina filma usredotočena je na ta individualna iskustva, uz nekoliko izjava stručnjaka i terapeuta na terenu. Što se tiče sadržaja, većina onoga što je prikazano prilično je površno, a ponekad se daju neke izravno proturječne i nevjerojatne izjave. Naime, cijeli kontekst "olakog propisivanja" takvih terapija, izostanak kritičkog pogleda na, u mnogim slučajevima kontroverznu suradnju medija i farmaceutskih industrija, na suradnju medicinskih djelatnika i farmaceutske industrije. 

Zanimljivi su i gdjekad skaredni razlozi i motivi korištenja ove tablete koja je (kao i mnogi drugi proizvodi kasnog kapitalizma) dosta lako penetrirala u pop-kulturni diskurs te će vas ovaj film upravo podsjetiti na "slavne" filmske/magazinske reference i život ovog lijeka. Izostaje i dublji ulaz u samu temu anksioznosti koja je u povijesti nerijetko imala tek drugo ime sa svim svojim karakteristikama koji su (dakako) uvjetovani cijelim sklopom socio - ekonomskih razloga. Xanax po sebi nije problem, problem je neadekvatna uporaba, problematičan odnos liječnika spram pacijenata te shodno - nesavjesno liječenje.