Zreli za digitalni detoks

Jeste li sigurni da društvene mreže ne utječu negativno na vaše mentalno zdravlje?

14. siječanj 2021.
Fotografije: Imax Tree

Ako niste objavili svoj savršeni ručak na Instagramu, jeste li uopće siti? Iako trenutno ne možemo zamisliti život bez društvenih mreža, možda bismo trebali.

 U Hrvatskoj 58 posto stanovništva između 16 i 74 godine koristi društvene mreže, podatak je to koji vrijedi za 2019. godinu i dolazi od Eurostata. Podaci za 2018. govorili su kako je na Facebooku 1,9 milijuna Hrvata, a na Instagramu 1,1 milijun. S obzirom na prošlogodišnju pandemiju i karantenu, možemo pretpostaviti da je broj danas i veći. Bez tehnologije, a tako i društvenih mreža, teško možemo napraviti bilo što danas, od traženja posla, informiranja, komunikacije. Broj korisnika stalno raste, ovisno o mreži, naravno, pa tako starije generacije više koriste Facebook, dok su se mladi okrenuli Instagramu i TikToku. Dobar dio onih koji sve donedavno nisu koristili društvene mreže, prošle godine su krenuli. Mladima one sve više postaju način informiranja jer im čitanje tradicionalnih news medija nije privlačno. S druge strane, mnogima su one posao ili barem važan dio posla pa ih ne mogu izbjeći sve i da žele.

No, u posljednje vrijeme sve je više onih koji, barem privremeno, shvaćaju negativne posljedice koje društvene mreže imaju na nas, naše mentalno zdravlje, koncentraciju i produktivnost, a nerijetko dolazi i do raskida prijateljstava i drugih odnosa zbog sadržaja na digitalnim platformama za komunikaciju. 

Među svojim sam prijateljima primijetila da je sve više onih koji izbjegavaju ili drastično smanjuju njihovo korištenje, barem na neko kraće, ograničeno vrijeme, a iskreno, sve češće mi se događa da skrolam bez smisla i cilja, nerijetko gaseći aplikacije naživcirana do krajnjih granica sadržajem koji je netko od prijatelja ili poznanika podijelio. Intenzivno razmišljam o tome da izbrišem aplikacije, no ono što zasad radim je redovno "čišćenje" profila koje pratim. 

Vijest da je modna kuća Bottega Veneta izbrisala profile na društvenim mrežama odjeknula je u modnom svijetu, a mnogi se pitaju je li to samo dobro smišljena taktika. Čak i ako jest, nestanak s društvenih mreža nije toliko neobičan. Brojni su celebrityji povremeno gasili sve profile ili barem javno najavljivali kako "uzimaju pauzu", uz obavezne isprike svim fanovima naviklima na izravan i ekskluzivan uvid u živote svojih miljenika. Meghan Markle i princ Harry nedavno su izjavili kako se neće vraćati na društvene mreže jer ne mogu podnijeti mržnju kojoj su izloženi. Osim toga, kao razlog za odlazak najčešće se navodi "briga za mentalno zdravlje". Baš to bio je razlog fotografa, snimatelja i vlasnika multimedijalnog studija Stav, Marka Gregurića, za uzimanje pauze prošle godine.

"Shvatio sam da sam se drastično udaljio od sebe, nisam uzimao me time, pretvorio sam se u stroj koji je radio 0-24, a nastala je i kreativna blokada koja je bila najbolji znak da nešto ne valja. Mislim da je vrhunac burnouta izazvala nagla promjena uzrokovana pandemijom, lockdown i totalni zaokret u poslovnom smislu. Odjednom je gotovo sve stalo i postalo neizvjesno, a kod mene sve mora biti po PS-u. Ne čitam portale, ne posjedujem TV, ne slušam radio, jako sam izbirljiv oko sadržaja koji unosim u sebe - osim društvenih mreža koje su usko povezane s mojim poslom. U jednom trenutku mi je postalo previše za podnijeti toliku količinu negativnih informacija, straha, lažnih vijesti, trendy aktivizma i opće pogubljenosti.

To je bio moment kada sam odlučio napraviti detox i posvetiti se sebi prvi put nakon toliko godina. Prvih tjedan dana čitao sam knjige, šetao, kuhao, bio sam sretan jer imam vremena za sve ono što volim, ali vrlo brzo je na naplatu došlo ignoriranje sebe svih tih godina. Nakon tjedan dana sam se raspao i to je bila najbolja stvar koja mi se dogodila u 2020. godini. Tada je počeo onaj pravi rad na sebi", iskreno kaže Marko. Prva pauza trajala je mjesec i pol dana i kaže kako mu skrolanje samo po sebi nije nedostajalo i vrijeme mu je prošlo prilično brzo. 

"Eventualno su mi nedostajali određeni pojedinci s kojima sam se znao čuti putem Instagrama i bilo mi je krivo što sam naglo stopirao neke online projekte. Znao sam da u jednom trenutku opet moram postati aktivan, ali pokušao sam to odgađati što duže sam mogao jer sam imao dosta posla oko samoga sebe, a to je definitivno bio prioritet", rekao nam je Marko. Na društvene se mreže ipak vratio, a za to je imao više razloga. 

"Posao je svakako bio jedan od najbitnijih razloga zašto sam se vratio, ali i potreba za izražavanjem. Htjeli mi to priznati ili ne, društvene mreže su mala ekstenzija naših osobnosti i odlična platforma za puno dobrih/korisnih stvari. Kad sam se vratio situacija se nije puno promijenila i nisam propustio ništa bitno", kaže Marko, koji bi social media detox preporučio svima koji osjećaju da društvene mreže negativno utječu na njih na bilo koji način. 

"Makni se - bez razmišljanja! Ne mora postajati rok povratka, ne treba biti najave odlaska... Svima nam ponekad treba mir i kvalitetno vrijeme koje provodimo sami sa sobom bez ikakvih vanjskih utjecaja. Ne možemo biti normalni ako u subotu u 3:30 ujutro dobijemo mail od klijenta, ne možemo biti bistri u glavi ako svakodnevno upijamo sadržaj od 1000 različitih ljudi, pogotovo kada je većina toga inscenirana i filtrirana stvarnost. Nismo dužni biti dostupni 0-24", kaže. Nakon prve pauze, shvatio je da mu takav sustav odgovara pa ga je i ponovio te isto planira i u budućnosti. 

"Detox sam opet napravio u prosincu kako bih se posvetio svojim obavezama i u miru priveo 2020. kraju. Jednostavno nije bilo prostora za svakodnevnu crnu kroniku, pogotovo uz sve offline stresove koje smo kolektivno prošli. Sljedeći planiram kada malo zatopli, spakirati kofer i uputiti se na neki otok, a u Zagrebu ostaviti sve što ima veze s internetom i jednostavno disati u trenutku", rekao nam je Marko Gregurić.

Postalo mi je previše za podnijeti toliku količinu negativnih informacija, straha, lažnih vijesti, trendy aktivizma i opće pogubljenosti, kaže Marko Gregurić

Početkom ove godine sve aplikacije društvenih mreža - osim chat aplikacija koje koristi da ostane u kontaktu s obitelji i prijateljima - izbrisala je i Dorotea, čiji posao nema veze s društvenim mrežama, ali ih je koristila često na svakodnevnoj bazi.

"Iako je početak nove godine, moja odluka da s mobitela izbrišem sve aplikacije društvenih mreža nije imala nikakve veze s time. Jednostavno sam shvatila da sam 'predozirana' šundom i šumom informacija koje mi trenutno izazivaju anksioznost. Počevši od toga da su svi epidemiolozi i znaju baš SVE o koroni, pa do novonastalih seizmologa. Iako biram koga pratim, previše ljudi si je dalo za pravo da su baš oni vjerodostojan izvor informacija, a kad se to zapakira u seksi selfie s dubokoumno emocionalnim captionom u opisu - došlo je vrijeme je za micanje s društvenih mreža. Nemojte me krivo shvatiti, svi se nosimo s trenutnom situacijom na svoj način, ali samopromocija putem društvenih mreža mi je već duže negledljiva, a nakon svega što se dogodilo posljednjih tjedana - još i više. Prošlo je okvirno tjedan dana otkako sam uklonila Instagram i Facebook iz svog života, a rezultat su bolje raspoloženje i veća posvećenost čitanju i pisanju te smanjeni napadaji anksioznosti. Biram što, kada i gdje čitam online, bez kiše nepotrebnih informacija, promocije i naglašavanja 'skromnosti' i 'empatije'. Premalo je vremena prošlo da mogu reći nešto konkretnije, ali čini mi se kako me društvene mreže neće još duže vrijeme vidjeti", objasnila je svoju odluku Dorotea. 

Unatoč tome što naša svakodnevna komunikacija uvelike ovisi upravo o društvenim mrežama u posljednjih godinu dana, možemo pretpostaviti kako će sve veći broj s njih odlaziti - možda ne zauvijek, ali svakako na kraće periode. Kao i sve u životu, one same po sebi nisu loše, no kao što je Mick Jagger poentirao kad je usporedio slavu sa sladoledom - ništa nije dobro ako se previše konzumira. 

Svi se nosimo s trenutnom situacijom na svoj način, ali samopromocija putem društvenih mreža mi je već duže negledljiva, a nakon svega što se dogodilo posljednjih tjedana - još i više, kaže Dorotea o detoksu

Instagram tako može biti sjajno mjesto za dokumentiranje naših putovanja ili svakodnevice, kreativnog rada i slično, no isto tako može nam stvarati pritisak nakon što po stoti put u danu vidimo nečiji savršen stan, tijelo i vezu. Ako nismo zadovoljni svojim životom, možemo početi vjerovati kako su životi svih drugih bolji od našega, potpuno zanemarujući činjenicu da nitko nije savršen i nitko ne vodi savršen život - ali i onu da uz razne alate koji su nam na raspolaganju, svatko od nas može izmisliti svoj stil, život i osobnost te se ostatku svijeta predstaviti kao savršenstvo. I većinu vremena većina nas toga je svjesna. No isto tako, u našoj je prirodi da mislimo da je trava kod susjeda zelenija pa zamislimo da nismo sretni jer nemamo savršenu paletu boja na našem feedu. 

Odreći se u potpunosti društvenih mreža, pogotovo ako ste ih aktivno koristili, može biti slično odvikavanju od bilo koje druge ovisnosti, no ne mora biti tako dramatično. 

Počnite sa suočavanjem s istinom - na svakom pametnom telefonu možete provjeriti koliko vremena dnevno provodite za ekranom. Uz neke aplikacije možete saznati koliko minuta (tj. sati) dnevno provedete uz koju aplikaciju. Podatak će vas vjerojatno šokirati. Za početak detoksa, ako već ne želite prekinuti sve i izbrisati aplikacije s mobitela, ograničite si vrijeme na njima. Obavezno maknite mobitel od sebe prije spavanja, za što je jako korisna opcija "Sleep Mode". Koristim je već godinama i od 22 do 7 ujutro svaki dan, ne dolaze mi nikakve notifikacije. Napravite društvene mreže nedostupnijima na ekranu - stavite ih u foldere kako biste morali više puta kliknuti da dođete do njih. Sve su to neki od trikova koji bi vam mogli pomoći da ostvarite zdrav odnos s društvenim mrežama. 

Nakon što su godinama bile neizostavan dio naših života, možda je sad vrijeme da ispred njih stavimo svoje mentalno zdravlje.